| 
 
 
 | 
Patlıcan Kebabı | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172592 
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2023 
267 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
12 adet büyük boy patlıcan
 
1.5 kg kuzu eti, orta yağlı
 
1½ tatlı kaşığı tuz 
 
2 adet etli kırmızı biber, kabaca doğranmış
 
6 adet küçük boy domates
 
12 adet sivri yeşilbiber
 
12 adet lavaş 
 
 
Patlıcanların saplarını kestikten sonra 5-6 santim uzunluğunda parçalar halinde enine doğrayın.
 
Kuzu etine tuz ve etli kırmızı biber ekleyerek kıyma kıvamı alana kadar zırhla kıyın ve hepsini birden yoğurun.
 
Kuşbaşı şişine önce patlıcanı, sonra kıymadan alınan ceviz büyüklüğündeki parçayı, sırasıyla bir patlıcan, bir et olarak dizin. Son parça gene patlıcan olmalıdır. 
 
Hazırladığınız patlıcan kebaplarını köz durumundaki ateşte 12-15 dakika arasında pişirin.
 
Domates ve biberleri közleyin.
 
Pişen patlıcanlı kebapları şişten çekip bakır kaba yerleştirin.
 
Közde pişen domates ve biberleri üzerlerine ekleyerek kapağını kapatın.
 
10 dakika boyunca kısık ateşte terlemeye bırakın.
 
Bakır tabağında üzerine lavaş kapatarak servis edin.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Kebabı | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3291 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc183447 
Gönderme Tarihi: 14.Haz.2025 
54 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 adet patlıcan
 
300 gram kıyma (isteğe göre az yağlı ya da yağlı tercih edebilirsiniz)
 
1 adet soğan (rendelenmiş)
 
2 diş sarımsak (ezilmiş)
 
1 çay bardağı galeta unu (isteğe bağlı)
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı pul biber
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı (iç harcı yoğurmak için)
 
1 adet domates (kebapların üstü için)
 
 
Patlıcanları yıkayın ve alacalı şekilde soyun. Ardından, yaklaşık 4-5 cm uzunluğunda dilimlere kesin. Dilimlerin her iki tarafını da tuzlu suda bekletin ki acılığı gitsin. 20-30 dakika bekledikten sonra suyun içinde kalan tuzu süzün ve patlıcanları kurulayın.
 
Kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, galeta unu (isteğe bağlı), tuz, karabiber, pul biber ve zeytinyağını bir kasede iyice yoğurun.
 
Geniş bir tavada az miktarda zeytinyağını ısıtın ve patlıcan dilimlerini her iki tarafını da kızartın. Kızarmış patlıcanları bir kenara alın.
 
Patlıcan dilimlerinin üzerine hazırladığınız kıymalı harçtan koyarak, her patlıcan dilimini yuvarlayarak şekil verin.
 
Fırın tepsisini hafifçe yağlayın ve üzerine patlıcanlı köfteleri yerleştirin. Üstlerine birer dilim domates koyun.
 
180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Kızarmaya başladıktan sonra fırından çıkarıp sıcak servis edin.
 
 
 
  
 | 
Kıymalı Patlıcan Kebabı | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3291 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc184470 
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2025 
32 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 adet uzun patlıcan
 
400 gram orta yağlı kıyma
 
1 adet rendelenmiş soğan
 
1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı pul biber
 
1 yemek kaşığı galeta unu veya ekmek içi (daha iyi kıvam için)
 
2-3 adet çeri domates
 
2-3 adet yeşil biber
 
1 yemek kaşığı salça
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
1 su bardağı sıcak su
 
 
Patlıcanları alacalı soyun ve yaklaşık 2 cm kalınlığında yuvarlak dilimleyin. Acısını almak için tuzlu suda 20-30 dakika bekletin. Ardından sudan çıkarıp kurulayın.
 
Kıymayı bir kaba alın. Rendelenmiş soğan, baharatlar, sarımsak ve galeta unu ile birlikte güzelce yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak köfteler hazırlayın.
 
Fırın tepsisine bir patlıcan bir köfte olacak şekilde sırayla dizin. Aralara çeri domates ve biber ekleyerek görsel ve lezzet zenginliği katın.
 
Bir kasede salçayı, zeytinyağını ve sıcak suyu karıştırın. Hazırladığınız sosu tepsinin üzerine gezdirin.
 
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika, patlıcanlar iyice yumuşayıp köfteler kızarana kadar pişirin.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |