|
PATLICAN SİLKME |
|
limon çiçeği
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.12.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc58635
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2010
3,986 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 baş soğan
4 kaşık tereyağı veya margarin
250 gram kuzu veya koyun kuşbaşı et
3 domates
1 kilo patlıcan
2 dolmalık biber
Tuz
Biber
Silkme hazırlarken üç baş soğanı bir tahta üzerinde ince ince doğrarız. Bundan sonra, bu soğanları derin bir tencerede kızdıracağımız dört kaşık yağda nar gibi oluncaya kadar kızartırız. Bundan sonra da, kızaran soğanlara etleri katıp, tahta kaşıkla karıştıraraktan, on beş dakika kadar pişiririz. Bu sırada bir domatesin kabuklarını çıkarıp tencereye lokma lokma doğrar, tuz ve biber katarız. Et ve domates suyunu çekinceye kadar pişmeye bırakırız.
Daha önce alaca olarak soymuş ve dilimlenmiş olduğumuz ve yarım saat tuzlu suda bıraktığımız patlıcanları süzüp etlere katarız. Bundan sonra, kabuklarını çıkardığınız iki domatesi ve iki dolmalık biberi de bunların üzerine doğrar, bir bardak su koyup, tuz ve biber koyup pişiririz.
|
Patlıcan Silkmesi |
|
Lale
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.05.2006
Mesajlar: 45 Şehir: Berlin |
Kısa URL: https://ml.md/lc7150
Gönderme Tarihi: 25.Ağu.2006
3,510 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 iri patlıcan
2 çorba kaşığı yağ
ince kıyılmış 2 diş sarımsak
2 orta boy soğan ince kıyılmış
6 domates ince kıyılmış
6 biber ince doğranmış
tuz
Patlıcanları soyup kenarlarını ikişer santimlik tavla zarı gibi doğrayın. Bolca tuzlayıp yarım saat beklettikten sonra yıkayıp, sıkarak bir kenara alın. Bir tencereye 1 tatlı kaşığı yağ koyup domatesleri 10 dakika pişirin. Kalan yağı başka bir tencereye koyup soğan ve sarımsağı iki dakika çevirin, ardından patlıcan ve biberleri katıp 2 dakika daha kavurduktan sonra tuzu ve pişiriğiniz domatesi yayın, üzerini kalın bir yağlı kağıtla örterek fırında yada ateşte yarım saat pişirin.
ML® Patlıcan Silkmesi için tıklayın
|
Patlıcan Silkme |
|
Halilim
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.05.2007
Mesajlar: 45 Şehir: Çankırı |
Kısa URL: https://ml.md/lc23903
Gönderme Tarihi: 18.May.2008
3,212 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
1 kilo patlıcan
250 gram kıyma
1 çorba kaşığı salça
2 adet domates
2 adet yeşil biber
1/2 demet maydanoz
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
Tuz
Karabiber
Kırmızıbiber
Patlıcanları alacalı soyup, halka halka doğrayın ve tepsiye dizin. Ayrı bir tavada soğanı, kıyma ve yağ ile kavurduktan sonra rendelenmiş domatesi, küçük doğranmış sivri biberleri ve salçayı ilave edin. Suyunu çekinceye kadar pişirip, tuzu, biberi ve kıyılmış maydanozu ekleyip, ateşten alın. Hazırladığınız kıymayı patlıcanların üzerine serin. En son domates dilimleri ve yeşil biber ile süsleyip, bir çay bardağı su ilavesiyle kısık ateşte pişirin.
Fotoğraf "Saadet" tarafından gönderildi. 07.08.2014
|
Patlıcan silkmesi |
|
aybike
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.07.2007
Mesajlar: 45
|
Kısa URL: https://ml.md/lc16546
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2007
3,206 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. patlıcan
2 orta boy kuru soğan
4 adet domates
1 çay bardağı pirinç
3 kibrit kutusu kadar beyaz peynir (ezilmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
3 adet sivri biber
4-5 diş sarımsak
yarım su bardağı sıvıyağ
Tencereye sıvıyağ konur, yarım daire şeklinde doğranmış soğanlar, kıyılmış sarımsak, bir parmak eninde doğranmış biber, küp şeklinde doğranmış domates ve kuşbaşı şeklinde doğranmış patlıcan üst üste konur, tencerenin kapağı kapatılır, kısık ateşte sallayarak pişirilir. Pişmesine yakın tuz, pirinç ve beyaz peynir eklenir, kısa süre piştikten sonra ateşten alınır, ılık olarak yenir.
|
PATLICAN SİLKMESİ |
|
laleli
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.08.2006
Mesajlar: 25 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc8701
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2006
3,172 defa indirildi / yazdırıldı
|
1250 gr. patlıcan
100 gr. margarin
3 büyük soğan
10 adet arpacık soğanı
3 orta domates
300 gr. kuzu eti
1 kahve kaşığı karabiber
1,5 bardak su veya et suyu
2 yeşil biber
1 tatlı kaşığı tuz
Bir tencereye yukardaki ölçülere göre, küçük kıyılmış soğan, ve margarini koyarak soğanlar pembeleşinceye kadar karıştırmak suretiyle kavurun. Sonra soğanlara kuşbaşı kuzu eti ilâve ederek 15 dakika pişirin ve üzerine karabiber, tuz ve kabukları, çekirdekleri çıkarılıp küçük küçük doğranmış domatesleri katarak, domatesler suyunu çekinceye kadar yeniden pişirerek ateşten indirin. Bundan sonra patlıcanların kabuklarını alaca alaca kesin ve uzunluklarına ikiye bölün . Bunları da iki parmak eninde parçalara doğrayarak tuzlayın ve yarım saat dinlendirin. Sonra patlıcanların suyunu sıkın ve kuşbaşı et bulunan tencereye atın. Küçük küçük soğanları soyup tencereye ilâve edin. Kabukları ve çekirdekleri çıkarılmış küçük parçalara doğranmış domatesleri, yeşil biber, sıcak su veya et suyunu ve tuzu da katarak tencerenin kapağını kapatın. Ateşe oturtun. Ara sıra tencereyi silkeleyin, yarım saat pişirin ve servis yapın.
|
PATLICAN SİLKMESİ |
|
ilker24
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.02.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc34533
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2009
3,070 defa indirildi / yazdırıldı
|
1250 gram patlıcan (5 orta)
100 gram sadeyağı, ya da margarin (5 çorba kaşığı)
250 gram soğan (3 büyükçe)
100 gram arpacık soğanı (10 adet)
400 gram domates (3 orta)
300 gram kuzu eti
1 kahve kaşığı karabiber
1,5 bardak su, ya da et suyu
2 yeşil biber (arzuya bağlı)
Tuz ve karabiber
1 Bir tencereye; küçük kesilmiş 3 büyükçe soğan, beş silme çorba kaşığı sadeyağı, ya da margarin koyarak soğanları az pembemsi bir renk alıncaya kadar karıştırmak suretiyle kavurmalı, sonra bu soğanlara; kuşbaşı kesilmiş 300 gram kuzu eti koyarak, soğanlarla birlikte etleri.15 dakika kadar pişirmeli, sonra da bunlara; 1 kahve kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ile kabuklan çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış 1 adet de domates katarak, domatesler eriyip de suyunu çekinceye kadar küçük ateşte pişirmeli ve ateşten almalıdır.
2 Diğer taraftan, 1250 gram patlıcanın kabuklarını alaca denen şekilde, yani bir parmak eninde kabuk bırakmak, bir parmak da tıraş edercesine ince kesmek suretiyle soyduktan sonra, bunları uzunluklarına doğru ikiye kesmeli, sonra da kesilen bu patlıcanları iki, iki buçuk parmak eninde olmak üzere parçalara doğramalı, sonra da bu patlıcanların üstlerine bir miktar tuz serperek, acı sularının çıkması için 20 - 30 dakika arasında bir tarafa bırakmalıdır.
3 Patlıcanlar acı sularını salınca; bunları sıkarcasma yıkadıktan sonra tenceresine katmalı, sonra da bunlara; varsa 10 adet kadar arpacık soğanı, kabuklan çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış 2 domates, 2 adet yeşil biber, bir buçuk bardak su ya da et suyu ile, 2 tatlı kaşığı da tuz koyarak, tencerenin kapağını kapatmalı ve patlıcanlar iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar kurvetlice ateşte ve tencereyi ikide bir silkmek suretiyle aşağı yukarı 30 dakika kadar pişirmeli ve servis yapmalıdır.
|
PATLICAN SİLKMESİ |
|
mukaddes
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.07.2007
Mesajlar: 33 Şehir: Bornova İZMİR |
Kısa URL: https://ml.md/lc16468
Gönderme Tarihi: 17.Tem.2007
3,011 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 Patlıcan
3 Domates
250 gr. Kuşbaşı et
2 Dolmalık biber
4 Kaşık sadeyağ
1 Bardak su
Soğanı yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Kuşbaşı etini katıp 15 dakika pişirin. Sonra 1 küçük domates, tuz ve karabiber katın, suyunu çekinceye kadar kaynatın.
Alaca soyulup dilinmiş patlıcanı, yarım saat tuzlu suda bırakın. Sonra çıkarıp etlere katın. Dolmalık biber, domates, 1 bardak su ve tuz koyup pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.
|
PATLICAN SİLKME |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc84040
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2012
2,925 defa indirildi / yazdırıldı
|
Necip Usta
4 adet iri, çekirdeksiz patlıcan
2 orta boy ince kıyılmış soğan
1 çorba kaşığı tuz
2 diş ince kıyılmış sarımsak
1 tatlı kaşığı yağ
6 adet zar gibi doğranmış biber
6 adet ince kıyılmış domates
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı yağ
1) Patlıcanların kabuklarını tamamen soyup 2'şer santim çapında zar gibi doğrayınız. Üzerlerine 1 çorba kaşığı tuz serperek 30 dakika bekletip sonra sıkarak bir tabağa çıkarınız.
2) Küçük bir tencereye 1 tatlı kaşığı yağ koyup domatesleri ilâve ediniz 10 dakika pişiriniz.
3) Başka bir tencereye 2 çorba kaşığı yağ. koyup kızdırdıktan sonra soğan ve sarmısağı koyup 2 dakika kadar yakmadan kavurup patlıcan ve biberlerini ilâve ediniz.
4) Kuvvetli ateşte 2 dakika kadar karıştırarak kavurduktan sonra tuzu nu, üzerine hazırladığınız domatesi dökerek yayınız
5) Üzerine bir yağlı kâğıt kapatınız. Fırında (yoksa ağır ateşte) zaman zaman tencereyi sallayarak 30 dakika pişirip servis yapınız.
Not: İsterseniz patlıcanları başparmak gibi de doğrayabilirsiniz.
|
PATLICAN TENCERE SİLKMESİ |
|
topkan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.10.2010
Mesajlar: 52 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc56621
Gönderme Tarihi: 09.Ekm.2010
2,898 defa indirildi / yazdırıldı
|
Patlıcan halka halka ve koyun etini de kuşbaşı doğramalı.
Evvelâ, patlıcanları tavada yağda hafif kızartıp çıkarmalı. Bunun için patlıcanları toptan veya iki partide tavaya birden koyup hârlı ateşte onbeş dakika çevirmek kâfidir.
Etleri de bir tencerede dörde bölünmüş soğanlarla kavurduktan sonra, taze domates veya domates suyunu ve tavadaki yağı da katmalı ve üzerine tuz ve biber (baharat) ve kâfi miktarda et suyu da ilâve ederek mutedil ateşte ara sıra tencereyi silkerek pişirmelidir.
|
Patlıcan Silkme |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 614 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc127167
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2017
2,681 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet patlıcan
3 adet domates
2 kuru soğan
5 diş saımsak
5 sivri biber
Tuz
Sıvı yağ
Tencerenin en altına doğranmış domates dizilir.
Üzerine doğranmış soğan ve sarımsak dizilir.
Üzerine çubuk doğranmış patlıcan, onun da üzerine tekrar domates konur, bütün halde sivri biberler konup üzerine sıvı yağ ve tuz gezdirilir.
Kapağı kapatılarak ateşe oturtulur.
Pişince hiç karıştırmadan biraz silkelenir.
Biraz daha pişirilir, sıcak servis edilir.
|
Patlıcan Silkmesi |
|
Didar Şen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.08.2011
Mesajlar: 54 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc67248
Gönderme Tarihi: 25.Ağu.2011
2,641 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet patlıcan
Tuz
3 adet çarliston biber
2 adet domates
7 diş sarımsak
1 adet soğan
Karabiber
Yarım demet dereotu ve maydanoz
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
Alacalı soyulmuş patlıcanları küçük küçük doğrayın, tuzlu suda bir süre beklettikten sonra iyice yıkayıp, kurulayın. Patlıcanları, küçük doğranmış çarliston biberleri, domatesi, sarmısağı ve soğanı, ince kıyılmış dereotunu ve maydanozu bir tencerenin içinde karıştırın. Üzerine tuzu, şekeri ve sıvıyağı ilave edip, hiç su eklemeden orta ateşte, yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
Fotoğraf "feri" tarafından gönderildi. 26.07.2014
|
PATLICAN SİLKMESİ |
|
solo
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.07.2010
Mesajlar: 41 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc53780
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2010
2,534 defa indirildi / yazdırıldı
|
Patlıcanları 4-5 yerinden şerit gibi soyarak uzunlamasına dörde bölüp doğrayınız. Tavada kızgın sadeyağda öldürüp süzerek bir kaba alınız. Yeteri kadar soğanı dörder parçaya ayırarak tencereye atınız. Üzerine tavadaki yağı dökünüz. Kuvvetli ateşte öldürdükten sonra koyunun göğüs tarafından doğranmış ufak et parçalarını içine atınız. Pembeleşinceye kadar kavurup üstüne etsuyu gezdirerek yumuşayıncaya kadar kaynatıp patlıcanları içine atınız. Tuz, biber, baharat ve domates suyu koymayı unutmayınız, arada silkerek pişiriniz.
|
Patlıcan Silkmesi |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96295
Gönderme Tarihi: 01.Mar.2014
2,363 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
500 g patlıcan
250 g orta yağlı kuşbaşı koyun göğüs eti
150 g tereyağ veya kuyruk yağı
1 iri soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 su bardağı su
Patlıcanlar kabuğu ara ara soyulduktan sonra bir parmak kalınlığında halka şeklinde doğranır.
Tuz serpilerek veya tuzlu suyun içinde bir saat kadar bekletilerek acı suyu çıkartılır ve süzülür.
Tereyağında hafifçe kızartılarak alınır.
Aynı yağda etlerde pembeleşinceye kadar kavrulur.
Dörde bölünmüş soğanlar da aynı yağda biraz çevrilerek üzerine etler eklenir.
Sıcak su ilavesiyle etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Daha sonra concasse domatesler, patlıcanlar, tuz ve biber de eklenir.
Tencere arada yanlarından tutularak silkelenmek suretiyle hafif ateşte pişmeye bırakılır.
Suyu çekilip yağı kalıncaya kadar pişirilir.
|
Patlıcan Silkme |
|
tarla tapan
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.09.2018
Mesajlar: 23 Şehir: Muğla |
Kısa URL: https://ml.md/lc136885
Gönderme Tarihi: 12.Eyl.2018
836 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://naturelkaseyirdefteri.com/
5 patlcan
2 sivri biber
2 soğan
4 diş sarımsak
1 domates
Zeytinyağı
Toz kırmızı biber
Pulbiber,
Sarımsak tozu
Soğan tozu
Patlicanlar alacalı soyulduktan sonra 1 parmak kalınlığında dilim dilim kesin. Zeytinyağı ve baharatlar ile harmanlayın.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisin üzerine soslanmış patlıcanları dizin. 180 derecede 20 dk pişirin.
Tavada domatesi soğan tozu, sarımsak tozu, biber, zeytinyağı ile kavurun.
Kızarmıs patlıcanları borcam tepsiye alın üzerine domates sosunu dökün ve fırında 10 dk daha pişirin.
|
Patlıcan Silkmesi |
|
Denememe
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.08.2020
Mesajlar: 21 Şehir: Etimesgut |
Kısa URL: https://ml.md/lc153042
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2020
412 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
500 gram patlıcan
3 adet çarliston biber
2 adet orta boy kuru soğan
6 diş sarımsak
6 adet domates
2 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
İlk olarak patlıcanları pijama şeklinde olarak soyunuz, daha sonra 2 santim (bir parmak kalınlığında) doğrayınız.
Daha sonra patlıcanlarınızı tuzlu suya koyup bekletiniz.
Soğanları yemeklik doğrayınız, biberleri yemeklik doğrayınız. Sarımsağı küçük küçük doğrayınız. Tencereye ilk önce, soğanı, sarımsağı, biberleri, patlıcanları, en üste yemeklik doğradığınız domatesleri ilave ederek üstüne şekeri ve tuzu serpiniz.
Zeytinyağını gezdiriniz ve tencerenin kapağını kapatarak ocağa koyunuz ve ilk etapta yüksek ısıda ocağı açınız fakat yemek kaynar kaynamaz ocağın altını kısınız.
Yemek kısık ateşte pişmelidir. Yemeği hiç karıştırmayınız. Arada bir tencerenin kapağını bir havlu veya bez ile tutarak tencereyi silker gibi sallayınız, çatalla patlıcanları kontrol ederek ise yemeğin pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Yemeğiniz piştikten sonra ocaktan alıp dilediğiniz şekilde servis edebilir; sunum için yanına yoğurt ekleyebilirsiniz.
|
|