| 
 
 
 | 
Patlıcan Konservesi | 
  | 
bal damlası 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.09.2010 
Mesajlar: 63 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56096 
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2010 
10,250 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Patlıcanı doğraymız. Sadeyağda yarım kızarmış şekilde kızartınız. Teneke kutulara istif ediniz. Üstüne yeterince tuz ve biber ekiniz. Bir miktar da domates suyu katarak ıslatınız. Kutuların kapaklarını dikkatli bir şekilde lehimletiniz. Büyük bir tencereye, kutuların üstüne çıkacak ölçüde su koyup tencereyi ateşe oturtunuz, su fıkır fıkır kaynamağa başlayınca kutuları bu kaynar su içine yavaşça bırakınız. Böylece kaynayan su içinde tenekeler de 1 saat kaynasın. Bundan sonra tencereyi ateşten indirip soğumaya bırakınız. Su soğuyunca kutuları suyun içinden çıkarınız, çok serin bir yere sıralayarak saklayınız.
 
 
Not: Patlıcan konservesi yapımında dikkat edeceğiniz özellikler patlıcanları kutuya yerleştirirken çok sıkı istif etmemeniz, kutunun üstünde bir parmak boşluk bırakmanızdır. Lehimli kutular kaynar suda 1 saat kaynadıktan sonra tencereyi ateşten indirip ve su tam anlamıyla soğuyunca kutuları tencereden çıkarınız. Bir de bu kutuların serin yerde saklanması koşuldur. Hele kutuların, düzenlenmesine, iyice lehimlenmesine çok dikkat etmek gerekir. Kutular iyi lehimlenmez, hava gelecek delik kalırsa konserve dayanmaz, bozulur.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Konservesi | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc159807 
Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2021 
317 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 kilo patlıcan
 
2 kilo domates
 
1 kilo yeşil biber
 
Zeytinyağı
 
 
Patlıcanları alaca soyun ve sonrasında orta büyüklükte küpler halinde doğrayın.
 
Domatesleri de soyun küp küp doğrayın. Biberleri ise yuvarlak halde doğrayın.
 
Tencereye zeytinyağı ekledikten sonra ilk biberleri ekleyin. Birkaç dakika sonra patlıcanları koyun. Tencerenin kapağı açık vaziyette kavurun.
 
Başka bir tencerede küp halinde doğranmış domatesleri kaynatın.
 
Suyu çekince patlıcanları kızartın ve sıcak suyla yıkadığınız kavanozlara doldurun. Her bir kavanozun üstüne biraz domates sosu ekleyin.
 
Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirerek 1 gün bekletin.
 
Kavanozlar soğuduktan sonra güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Konservesi | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc174789 
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2023 
251 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.karaca.com
 
 
2 kilogram patlıcan
 
500 gram sivri biber damak tadınıza göre acı ya da tatlı tercih edebilirsiniz
 
2 kilogram domates
 
2 adet büyük boy soğan
 
3 büyük diş sarımsak
 
2 çorba kaşığı domates salçası
 
1/2 su bardağı sıvı yağ
 
Patlıcanları kızartmak için bolca sıvı yağ
 
Tuz
 
 
Kışlık patlıcan konservesi hazırlayabilmek için öncelikle gerekli mutfak gereçlerini hazır hâle getirin.
 
Ardından sebzelerin kabuklarını soyun.
 
Sonrasında tercih ettiğiniz büyüklükte ve küp küp olacak şekilde kesme tahtası üzerinde doğrayın.
 
Bir kızartma tenceresinin içerisine yeterli miktarda sıvı yağ ekledikten sonra kızartın.
 
Kızarmış sebzelerin yağını süzebilmek için geniş bir kabın üzerine bez yayıp süzgeçle birlikte yerleştirin.
 
Süzülme işlemi gerçekleşirken ayrı bir tencerede yarım su bardağı sıvı yağı kızgın hâle getirin.
 
Daha sonrasında bıçak yardımıyla yemeklik doğradığınız soğanları ve biberleri kızgın yağda yumuşayana kadar pişirin.
 
Sarımsaklarınızı rendeledikten sonra biber ve soğanların içerisine katın.
 
Ardından salçanızı da ilâve ederek kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam edin.
 
Salçanın kokusu çıktıktan sonra rendelemiş olduğunuz domatesleri de karışımın içerisine ekleyin.
 
Bu karışımı sık sık karıştırarak yaklaşık 15 dakika boyunca pişirin.
 
Sonrasında tuz ekleyip bir miktar daha karıştırın.
 
Daha öncesinde süzmüş olduğunuz patlıcanları bu karışıma ilâve ederek 5 dakika daha pişirme işlemine devam edin ve sonrasında tamamlayın.
 
Karışım sıcak hâldeyken konservelerin içerisine yerleştirin ve kapaklarını bekletmeden sıkıca kapatın.
 
Kışlık patlıcan konserve kavanozlarınız hazır hâle geldiğinde tezgâhın üzerinde soğumalarını bekleyin.
 
Soğuyan kavanozlarınızı serin bir dolapta muhafaza edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Kızarmış Patlıcan Konservesi | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc177127 
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2024 
258 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
2 kg patlıcan
 
4 kg domates
 
1 kg biber
 
1 baş sarımsak
 
Yarım çay bardağı zeytinyağ
 
Kızartmak için:
 
Ayçiçek yağı
 
 
Öncelikle patlıcanları istediğiniz boyutta küp küp doğrayın. Geniş bir kapta acı suyunun çıkması için tuzlu suda bekletin. Diğer tarafta biberleri doğrayın. Domatesleri rendeyin veya blenderdan geçirin. Geniş bir tencereye zeytinyağını alıp ince ince doğranmış 1 baş sarımsağı kavurun. Domatesleri ilave edilip kısık-orta ateşte suyunu çekene kadar kaynatın. Tuz ekleyin. Bu sırada geniş bir tavada patlıcan ve biberleri kızartın. Kızartılan patlıcan ve biberleri kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çekmesi için bekleyin. En son kaynayan domatese, patlıcan ve biberleri ekleyip, hepsini 5-10 dakika birlikte kaynatın. Ocağın altını kapatın. Temiz cam kavanozlara sıcakken doldurun. Kapağını sıkıca kapatıp, ters çevrin. Soğuncaya kadar bekleyin. Ardından buzdolabında ya da güneş almayan serin bir ortamda konservelerinizi muhafaza edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Konservesi | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185095 
Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2025 
19 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 kg patlıcan
 
1 yemek kaşığı tuz
 
Yarım çay bardağı sirke
 
1 yemek kaşığı limon suyu
 
Kaynar su
 
Kavanoz ve kapaklar
 
 
Patlıcanlar alacalı soyulup küp küp doğranır.
 
Acısını almak için tuzlu suda 15-20 dakika bekletilir, ardından süzülür.
 
Kaynar suya sirke ve limon suyu eklenir, patlıcanlar birkaç dakika haşlanır.
 
Sıcak patlıcanlar kavanozlara doldurulur ve üzerini geçecek kadar haşlama suyu eklenir.
 
Kavanoz kapakları sıkıca kapatılır, ters çevrilip soğumaya bırakılır.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |