| 
 
 
 | 
Patlıcan Ezmesi | 
  | 
sude 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.04.2006 
Mesajlar: 68 Şehir: Sivas | 
Kısa URL: https://ml.md/lc5235 
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2006 
4,714 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg patlıcan, sapları alınmış
 
175 ml yoğurt
 
1 diş sarımsak, ezilmiş
 
1 yemek kaşığı şeker
 
1 çay kaşığı zencefil
 
1/2 çay kaşığı kimyon
 
Tuz ve karabiber
 
 
Fırını 200 C'ye ayarlayıp ısıtın. Patlıcanları bir çatalla delin. Sonra 45-60 dak. bir kaşıkla bastırıldığında yumuşak olana dek pişirin. Patlıcanları fırından çıkartıp soğumaya bırakın. Boylamasına ikiye bölün ve hafifçe sıkarak acı suyunu akıtın. Kabuklarını soyup patlıcanın içini soğumaya bırakın. Patlıcanları, yoğurdu, sarmısağı, şekeri, zencefili, kimyonu, tuz ve biberi blender'da karıştırın. 1 veya 2 kaseye koyup 2-3 saat buzdolabında tutun. Servis etmeden önce maydanozla süsleyin.
  
 | 
Ezme Patlıcan | 
  | 
lekelimelek 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.02.2006 
Mesajlar: 49 Şehir: IZMIR | 
Kısa URL: https://ml.md/lc6933 
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2006 
4,725 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 orta boy patlıcan
 
2 diş sarımsak
 
4-5 adet taze ceviz
 
3 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 yemek kaşığı limon suyu
 
tuz
 
 
Patlıcanları bir güzel hazırlayın. Sarmısakları soyun, ince ince kıyın. Taze cevizleri zedelemeden kırın, ince açık sarı zarlarını soyun, elinizle küçük taneler haline getirin. Salata tabağında limonda beklemiş közlenmiş patlıcanları ince kıyın, sarımsak, ceviz, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu ekleyip karıştırın. Közlenmiş patlıcanı ezerek sadece sarımsaklı yoğurt veya sadece zeytinyağı ve limon ile karıştırıp sofraya getirebilirsiniz.
 
 
Not: Bu salataya mevsiminde kıyılmış taze fındık da değişik bir tad verir.
 
 
 ML® Acılı Ezme için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "dolu" tarafından gönderildi. 13.03.2025
  
 | 
Patlıcan Ezme | 
  | 
siyami 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 26.09.2006 
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc7508 
Gönderme Tarihi: 29.Eyl.2006 
4,327 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 adet kuru soğan
 
3 adet patlıcan
 
2 adet domates
 
3 adet yeşil sivribiber
 
3 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı tozşeker
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
Karabiber
 
Tuz
 
 
Patlıcanlar fırında közlendikten sonra soyularak ince ince kıyılır. Küçük küçük doğranmış yeşil sivribiber ve soğanlar yağda hafifçe kavrularak içine kabukları soyulup küp şeklinde doğranmış domatesler ilave edilir. Sarımsak iyice dövüldükten sonra karışıma ilave edilir. Kıyılmış patlıcanlara tuz, şeker ve karabiber ilave edilerek orta ateşte 10-12 dakika kadar pişirildikten sonra servise sunulur.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Ezmesi | 
  | 
leylak 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.05.2009 
Mesajlar: 20 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36045 
Gönderme Tarihi: 01.May.2009 
6,686 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 adet patlıcan
 
2 diş sarımsak
 
Yarım limon
 
3 çorba kaşığı zeytinyağı
 
Yarım tatlı kaşığı tuz
 
 
Patlıcanlar közlenir. İçi kaşıkla çıkarılır. Üzerine hemen limon suyu gezdirilir. Bıçakla kıydıktan sonra ezilmiş sarımsak, tuz ve zeytinyağı eklenir. Kaşıkla ezerek karıştırılır. Servis tabağına aktarılır.
 
 
 
 
Fotoğraf "pembe ortanca" tarafından gönderildi. 28.04.2016
  
 | 
Patlıcan Ezmesi | 
  | 
vedia 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.03.2015 
Mesajlar: 20 Şehir: Bolu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc105726 
Gönderme Tarihi: 08.Mar.2015 
3,075 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 adet közlenmiş patlıcan
 
1 adet közlenmiş kırmızıbiber
 
1 çay bardağı ceviz
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
Tuz
 
Karabiber, pul biber
 
4 diş sarımsak
 
Sunum için
 
4 dilim kepek ekmeği
 
Nane yaprağı
 
 
Mikserde öncelikle cevizi ve diğer tüm malzemeleri güzelce çekin ve ekmeklerin üzerine sürüp ya da etin yanında ikram edin. Nane yaprağıyla süsleyin.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Ezme | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118783 
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2016 
1,870 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Melisa Üryan
 
 
3 adet top patlıcan
 
250 gr süzme yoğurt
 
2 diş sarımsak
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
 
 
Patlıcanları közleyin. Kabuklarını soyun. Temizlediğiniz patlıcanları küçük küçük doğrayın. Havanda ezilinceye kadar dövün. Sarımsakları tuz ile birlikte dövün. Yoğurdu az miktarda suyla inceltin. Sarımsakları yoğurtla karıştırın. Sarımsaklı yoğurdu ezdiğiniz patlıcanlarla karıştırın. Servis tabağına alın. Tavada tereyağını eritin. İçine kırmızı toz biberi ekleyip hafifçe kavurun. Servis tabağındaki ezmenin üstüne gezdirin.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Ezme | 
  | 
gönül yoran 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.01.2015 
Mesajlar: 28 Şehir: Manisa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc131894 
Gönderme Tarihi: 13.Şub.2018 
1,255 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 adet patlıcan
 
3 adet domates
 
2 adet dolmalık biber
 
2 adet çarliston biber
 
3 diş sarımsak
 
Yarım demet maydanoz
 
1 tatlı kaşığı biber salçası
 
1 tatlı kaşığı domates salçası
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Sumak
 
Tuz
 
Karabiber
 
Kırmızı biber
 
 
Bütün sebzeleri yıkayıp kuruluyoruz. Biberler, patlıcan ve domatesleri fırınınızın ızgara bölümüne Folyolu kağıt serin ve sebzeleri koyup 200 derecede közlenmeye bırakın.
 
Közlendikten sonra bütün malzemeleri ince ince kıyın.
 
Bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra bir kasenin içinde sıvı yağ salçalar ve baharatı buruşturup ekleyin.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Ezmesi | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185459 
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2025 
67 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 adet patlıcan
 
1 adet soğan (isteğe bağlı)
 
2 diş sarımsak
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 tatlı kaşığı tuz (damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
 
1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
 
Yarım limon suyu
 
1 tatlı kaşığı sirke (isteğe bağlı)
 
1 yemek kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
 
1 çay bardağı ceviz içi (isteğe bağlı)
 
 
Patlıcanları alacalı soyun (isteğe bağlı) ve uzunlamasına ortadan ikiye kesin.
 
Bir fırın tepsisine yerleştirin, üzerine biraz zeytinyağı sürün.
 
Fırında 200°C'de yaklaşık 30 dakika kadar pişirin, patlıcanların içi iyice yumuşamalı.
 
Soğanı ince ince doğrayın. Zeytinyağını bir tavada ısıtın ve soğanı birkaç dakika soteleyin.
 
Sarımsakları da ince ince doğrayıp, soğanın üzerine ekleyin ve bir dakika daha soteleyin.
 
Pişen patlıcanların kabuklarını soyun ve bir kaba alın.
 
Patlıcanları çatalla veya bir çatal-bıçakla iyice ezin.
 
Ezdiğiniz patlıcanları, sotelediğiniz soğan ve sarımsak karışımına ekleyin.
 
Limon suyu, tuz, pul biber, nar ekşisi ve ceviz içini de ekleyin.
 
Bütün malzemeleri karıştırarak güzelce harmanlayın.
 
Hazırladığınız patlıcan ezmesini bir tabağa alın.
 
Üzerine zeytinyağı gezdirip, ceviz içi ile süsleyebilirsiniz.
 
Soğuk olarak, yanında ekmek veya dürümle servis yapabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |