|
|
Patlıcan Dolması |
|
Bihter Erdemli
Français Admin
Kayıt: 09.01.2007
Mesajlar: 6584 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc26851
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2008
2,916 defa indirildi / yazdırıldı
|
TC Kültür Bakanlığı
Tarik-i Tabhı
Patlıcanları usul-i sabık üzre tepelerini kesip iyice oydukta tuzlu suya atıla.Badehu tavaya rugan-ı zeyt koyup vafir doğranmış soğan ile ateşe koyalar. Soğanlar pembeleştikte oyuldukta çıkarılan içi, tuz ile karıştırıp ve iyice sıkıp tâ acı suyu çıktıkta tavanın içine ilave edip onu dahi bir miktar pişirdikte yıkanmış pirinç ve tuz ve biber ve nane ve daha matlûp olan eczaları koyup işbu hazırlanan patlıcanların içine mutedilce doldurup kesilen parçasını kapadıkta dip tarafından sivri bıçak ile birkaç kere delip tencereye istif ve üzerine çıkar mertebe su koyup tencerenin kapağını kapadıkta suyunu çekince badet tabh indirip soğuyunca tabaklara badel vaz tenavül buyrula.
ML® Mülebbes Dolması için tıklayın
ML® Zeytinyağlı Patlıcan Dolması Videosu
|
Patlıcan Dolma |
|
AnnemAnnem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 32 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc152198
Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2020
407 defa indirildi / yazdırıldı
|
"Kitabüt Tabbahin" 13. yy. el yazması yemek kitabı
Günümüze Uyarlayan: Osman Güldemir
Patlıcan 5-6 orta boy 1 kg (Eşit boyutlarda ve düzgün biçimli, sapları düzgünce kesilmiş ve kenara ayrılmış, içleri kabuğuna yakın oyulmuş, 1 tatlı kaşığı tuzlu suda dinlendirilmiş)
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gr.
Kuzu~koyun kıyma - 300 gr.
Soğan 2 orta boy 150 gr. (Sıçan dişi doğranmış)
Karabiber 1 tatlı kaşığı 2 gr. (Toz)
Nane 2 tatlı kaşığı 2 gr. (Kuru)
Safran ½ tatlı kaşığı 1 gr.
Pirinç ½ su bardağı 80 gr. (Ayıklanmış ve yıkanmış)
Kuzu kemiği 2 adet (Kırılmış)
Koruk 3 büy sal 900 gr. (Süzgeçte suyu çıkarılmış)
Kıyma ve soğan kavrulur. Tuz, karabiber, nane, safran, pirinç ve patlıcanlardan çıkan için 1/3i koyulur, karıştırılır.
Bu harç ile patlıcanlar çok sıkıştırılmadan doldurulur.
Sap kısımları kapak gibi yerleştirilir ve kemik dizilmiş tencereye yerleştirilir.
Üst hizasına gelene kadar koruk suyu ve su karışımı doldurulur.
Orta ısıda suyunu çekip, biraz kalıncaya kadar pişirilir. Hoş ve kekremsi olur.
Not: Orijinal metinde tamamı koruk suyudur, bu miktar 3-4 kg koruktan elde edilebilmektedir.
|
|
Patlıcan Dolması Tarifleri Osmanlı Yemek Tarifleri
|
|