|
Patlıcan Böreği (Afyonkarahisar) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc53333
Gönderme Tarihi: 07.Tem.2010
5,481 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.afyonyemekleri.com
1,5 kg patlıcan
Yarım kg yağsız kıyma
1 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
5 yumurta
2 adet domates
2 su bardağı sıvı yağ
5 adet sivri biber
Patlıcanları dış kabuklarını alacalı bir şekilde soyduktan sonra hepsi kuşbaşı şeklinde doğranır. Kızgın yağda kızartılarak süzgece alınır. Kıymanın içine maydanoz, yumurtalar, tuz, karabiber ilave edilir. Süzgeçte yağı süzülmüş patlıcanların yarısı alınarak fırın tepsisine yayılır. Üzerine hazırladığımız harcın yarısı ilave edilir. Artan patlıcanları eklenir, geri kalan harç üzerine ilave edilir. Halka biçiminde doğranmış domatesleri böreğin üzerine yerleştirilir, aralarına sivri biberler konulur ve kızgın fırında 40 dk pişirilirek sıcak servis yapılır. Arzuya göre salata veya ayranla servis yapılır.
|
Patlıcan Böreği (Afyonkarahisar) |
|
sarı kafa
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.07.2016
Mesajlar: 24 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc118449
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2016
3,112 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet orta boy kemer patlıcan
300 gr yağsız kıyma
3 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
1 demet maydanoz (çok ince kıyılmış)
1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
5 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için:
1 adet orta boy domates (incecik halka dilimlenmiş)
3-4 adet yeşil sivri biber (parmak şeklinde doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağı
Öncelikle patlıcanları alacalı soyduktan sonra kuşbaşı et formunda doğrayarak bol tuzlu suda yarım saat bekletelim. Acı suyu çıkan patlıcanları yıkayıp, süzdürelim ve havlu kağıt yardımıyla iyice kurulayalım. Sonra da kızgın yağda hafifçe yumuşayıncaya dek kızartıp, yine fazla yağını çekmesi için kağıt havlu üzerine serelim, öte yandan derin bir yoğurma kabının içinde; kıymayı, kuru soğanı ve çok ince kıyılmış maydanozu karıştıralım. Üzerine tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi ekleyerek, iyice yoğuralım. Bir başka kabın içinde çatalla çırpıp hazırladığımız yumurtaları da bu köfte harcının içine aktaralım. En son olarak da hafif kızarttığımız patlıcanları ilave edelim ve yoğurmaya devam edelim. Şimdi orta boy düz bir fırın tepsisini (yani en fazla 30 cm x 45 cm boyutlarında) yumuşak margarinle iyice yağlayalım. Hazıriadığımız patlıcanlı köfte haremi bu tepsiye, bir parmak kalınlığında olacak şekilde yayalım. Üzerini dilimlenmiş domates ve sivri hibeden yerleştirerek, süsleyelim. Tereyağını fındık kadar parçalara bölerek aralara serpiştirelim ve 175 dereceye ayariı fırında en az 40-45 dakika üzeri iyice kızarıncaya dek pişirip, servise sunalım.
|
Patlıcan Böreği (Afyonkarahisar) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116105
Gönderme Tarihi: 12.Nis.2016
2,460 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
6 adet orta boy patlıcan
1 adet yumurta
500 gr. dana kıyma
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet domates
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
Patlıcanlar boyuna alacalı soyulur. Bıçakla birkaç yerinden delinerek, bütün olarak kızartılır. Diğer tarafta kıyma, maydanoz, yumurta, karabiber, kırmızıbiber ve tuz karıştırılarak harç hazırlanır. Kızaran patlıcanlar bıçakla ufak ufak kıyılır. İçine bir adet domates küçük küçük doğranır ve hazırlanan harcın yarısı ilave edilerek, iyice karıştırılır. Kenarı yüksek bir tepsiye, hazırlanan patlıcanlı karışım yayılır. Üzerine kalan kıymalı harç ilave edilir ve üzeri halka şeklinde dilimlenmiş domates ve yeşil biberle süslenerek 30 dakika fırınlanır.
Not: Afyonkarahisar'da "Patlıcan" sözcüğü "Badılcan" olarak kullanılır. Afyonkarahisar'a özgü bir yemektir.
|
Patlıcan Böreği (Afyonkarahisar) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc115623
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2016
1,694 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ebru Aydın
6 adet orta boy patlıcan
4-5 adet yumurta
750 gr dana kıyma
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 litre sıvı yağ (kızartmak için)
Üzeri İçin:
2 adet domates
3-4 adet yeşil biber
Patlıcanlar boyuna alacalı soyulur. Boydan dörde bölünerek yağda kızartılır. Diğer tarafta kıyma, maydanoz, yumurta, karabiber, kırmızı toz biber ve tuz karıştırılarak harç hazırlanır. Kızaran patlıcanlar bıçakla ufak ufak kıyılır. İçine bir adet domates, küçük küçük doğranır ve hazırlanan harcın yarısı ilave edilerek, iyice karıştırılır. Kenarı yüksek bir tepsiye, hazırlanan patlıcanlı karışım yayılır. Üzerine kalan kıymalı harç ilave edilir ve üzeri, halka şeklinde dilimlenmiş domates ve yeşil biberle süslenerek 30 dakika fırınlanır.
Fotoğraf "ferda ünlü" tarafından gönderildi. 13.05.2020
|
|