4 adet orta boy patates
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
İsteğe bağlı: Yarım çay kaşığı muskat rendesi
Patatesleri soyun ve büyük parçalar halinde doğrayın. Tencereye koyup üzerini geçecek kadar su ekleyin ve tuz ilave ederek patatesler yumuşayana kadar haşlayın (yaklaşık 20-25 dakika).
Haşlanan patatesleri süzün ve bir patates ezici ya da çatal yardımıyla pürüzsüz bir kıvama gelene kadar ezin.
Sıcak sütü ve tereyağını ezilmiş patateslere ekleyin. İyice karıştırarak kremsi bir kıvam elde edin.
Tuz ve karabiberi ekleyin. İsteğe bağlı olarak muskat rendesi de ilave edebilirsiniz.
Sıcakken servis yapın. Üzerine ekstra tereyağı dilimi koyarak da sunabilirsiniz.
Kısa URL: https://ml.md/lc182622
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2025
19 defa indirildi / yazdırıldı
950 gram altın patates
120 ml tam yağlı süt
120 ml krema
8 diş sarımsak
Yarım su bardağı tuzsuz tereyağı
2 çay kaşığı tuz
İnce kıyılmış taze soğan
Karabiber
Kesme tahtası üzerinde patateslerinizi soyun. Soyulmuş patateslerin renginin solmaması için geniş bir kase içerisinde soğuk ya da buzlu suyun içine koyun.
Patatesleri küpler halinde doğrayın. Doğradığınız patatesleri büyük bir tencerenin içine koyun ve üzerine soğuk su ekleyin. Suyu yüksek ateşle kaynattıktan sonra ısıyı en aza indirin ve 12 dakika boyunca pişirin. Sarımsaklarınızı ezdikten sonra küçük bir tencereye krema, sarımsak ve sütü ekleyin.
Malzemeleri kısık ateşte kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve kremayı ince bir süzgeçten süzün. Patatesleri bir kevgir yardımıyla tencereden boşaltın. Daha sonra su eklemediğiniz yeni bir tencereye alın. Bir patates ezici veya spatula yardımıyla patatesleri tortu kalmayana kadar ezin.
Hazırladığınız küp soğuk tereyağını ve tuzu ekleyin. Malzemelerin birleşmesi için iyice karıştırın. Krema karışımını yavaş yavaş patateslere tamamen karışana kadar azar azar ekleyin ve bu sırada karıştırmaya devam edin. Pürenizi pürüzsüz hale gelene kadar karıştırdıktan sonra üzerine karabiber serpin. İsteğe bağlı olarak öncesinde ince ince doğradığınız taze soğanlarla süsleyin.