|
|
Panettone |
|
piri reis
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2019
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc140103
Gönderme Tarihi: 28.Oca.2019
927 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.unipro.com.tr
Un 350 gr
Yaş maya 16 gr veya Kuru maya 1/2 tatlı kaşığı
En küçük boy 1 kahve fincanı süt ve su
Tuz 1/2 tatlı kaşığı
Toz şeker 100 gr
Yumurta 1 adet
Yumurta sarısı 1 adet
Limon kabuğu rendesi 1/2 adet
Vanilya tozu 1/2 çay kaşığı
Alba 100 gr
Sonradan katılacaklar:
1/2 portakal suyu
Kıyılmış meyve şekerlemesi 75 gr
Kuş üzümü 50 gr
Sarı kuru üzüm 50 gr (Üzümler ılık su ve portakal suyunda yarım saat bekletilir.)
Un, tuz, şeker, kuru maya, vanilya ve limon kabuğu rendesini mikser kazanına koyun. Daha sonra süt, su ve yumurtayı bir çatal ile çırpıp içine boşaltılır. Hamur haline geLince oda sıcaklığında yumuşatılmış yağ yedirilir. Hamur üstü bir nemli bez ile örtülü 2 saat bekletildikten sonra kalan kuru meyvelerilave edilir.
Derin ve yüksek çember kalıbı yağlandıktan sonra hamur, kalıbın yarından biraz fazla olmak üzere kalıp içine yerleştirilir.
Hamur ılık ortamda, üstüne nemli bez örtülerek 2 saat kadar mayalanması için bekletilir.
Mayalanmış hamur üzerine fırça ile yumurta sürülür. Daha sonra en tepede az bir bölümü makas ile kesilip boşLuğa bir dolu çay kaşığı yağ yerleştirilir ve 180 °C fırında yaklaşık 40-50 dakika pişirilir.
Not: Panettone İtalyanların yılbaşında çok sattığı mayalı ve yağlı bir ekmek türü olup, hamur içinde mayanın az olması nedeni ile mayalanma uzun süreli olmak zorundadır. (Bazı koşullarda 1 gece gibi) Hamur içindeki şekerin uzun süreli bekleme durumunda gerçekleşen fermantasyon ve hamurun hafif ekşimesinin ve içine katılan malzemelerin, fırın öncesi uzun süreli beklemeden dolayı meydana getirdiği tat zenginliği ve değişikliği ile beraber kabarma oluşmaktadır. Yapımı kadar pişirmesinde de ustaLık isteyen bir hamur türüdür.
|
Panettone |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc168653
Gönderme Tarihi: 20.Kas.2022
205 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
1.Hamur:
1 su bardağı un
1 poşet Dr. Oetker Instant Maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
1,5 çay bardağı ılık süt
2. Hamur:
3 yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
125 g tereyağı
2 su bardağı un
1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
2 yemek kaşığı kuş üzümü
7 - 8 damla rom aroması
1 portakal kabuğu rendesi
1 limon kabuğu rendesi
1 poşet Dr. Oetker Şekerli Vanilin
Üzeri için:
1 yumurta
3 çay kaşığı tereyağı
Kalıp:
3 adet 12 cm capında ve 6-7 cm yüksekliğinde pişirme kalıbı
1 su bardağı unu derin bir kaba eleyin. Üzerine, maya poşetini boşaltın ve kaşık ile karıştırın. Toz şeker, tuz ve ılık sütü ekleyin. Mikserin hamur karıştırıcı uçları ile 2-3 dakika karıştın. Üzerini kapatıp ılık ortamda 30 dakika bekletin.
Yumurta ve toz şekeri çırpma kabına alın. Mikserin hamur karıştırıcı uçları ile 2 dakika karıştırın. Üzerine mayalanmış hamuru ve tereyağını ekleyip 2 dakika daha karıştırın. 2 su bardağı unu eleyip kuru üzüm, kuş üzümü, rom aroması, portakal kabuğu rendesi, limon kabuğu rendesi ve şekerli vanilini ilave edin. 2 dakika daha karıştırın. Elde etmiş olduğunuz bu yumuşak hamuru unlanmış tezgaha alın. Arada un serperek yoğurmadan 5 dakika süre ile alttan üste doğru katlayarak toparlayın. Üzerini kapatıp 30 dakika bekletin.
Kalıpların taban ve kenarlarını margarin ile iyice yağlayın. 12 cm çapında 3 adet pişirme kağıdı kesin ve kalıpların tabanlarına yerleştirin. 38 cm uzunluğunda ve 9 cm genişliğinde 3 adet pişirme kağıdı kesin. Yükseklik vermek için bu pişirme kağıtlarını kalıpların iç kenarlarına yerleştirin.
Hamuru unlanmış tezgaha alın ve tekrar yoğurmadan toparlayın. 3 eşit parçaya bölün. Her birini elinizle yuvarlayıp kalıplara alın. Üzerlerini kapatıp 20 dakika daha bekletin.
Fırını belirtilen derece ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 170 °C
Turbo pişirme: 160 °C
Kalıptaki hamurların üzerini keskin bir bıçak ile yarım cm derinliğinde çarpı şeklinde kesin. Yumurtayı çatal ile karıştırıp üzerlerine sürün. Hamurların tam orta kısmına birer çay kaşığı tereyağı koyun ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 20 - 25 dakika
Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Kalıplarından çıkarıp dilimleyerek servis yapın.
|
|
Panettone Tarifleri İtalyan Yemekleri
|
|