|
|
Ot Kavurma |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172233
Gönderme Tarihi: 24.May.2023
198 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
1 demet ebegümeci, sapları kesilmiş
4-5 dal arapsaçı, ince kıyılmış
½ demet hardal otu, sapları ince doğranmış
1 ½ çay kaşığı tuz
80 ml zeytinyağı
½ adet orta boy soğan, yarım halka doğranmış
1 çay kaşığı pul biber
3 diş sarımsak, ezilmiş
250 g yoğurt
½ çay kaşığı karabiber
Ebegümeci saplarının en kalın yerlerini başka bir yemekte kullanmak üzere ayırıp kalan yerleri ince doğrayın.
Bir tencereye yarısına gelecek kadar su koyarak kaynatın. ½ çay kaşığı tuzu ekleyin.
Otları kaynayan suya daldırıp 15-20 saniye kaynatın.
Ardından çıkartıp buzlu suya koyun. Buzlu suya çıkarmanız önemli çünkü kendi sıcaklarıyla pişmeye devam ederlerse canlı renklerini kaybederler.
Kaynatmadan yaparsanız da kendilerince bir acılıkları kalacaktır.
30 ml zeytinyağında soğanı kavurun. Otların saplarını da ekleyip kavurmaya devam edin.
Süzdüğünüz otları da tavaya ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun.
Üzerine yarım çay kaşığı pul biber ve tuz koyup 20 ml daha zeytinyağı gezdirin.
Ayrı bir yerde sarımsağı, yoğurda ekleyin. Karabiber ve tuzu ilave ederek karıştırın.
Ot kavurmasını üzerine sarımsaklı yoğurt ve 30 ml zeytinyağında yakılmış pul biberle servis edin.
Not: Anadolu’da her bölgede yabani ot toplama geleneği çok yaygındır. Özellikle Ege bölgesinde ot olmadan sofra tamam sayılmaz. Yabani otlar sofralara iki türlü gelir. Ya haşlanarak zeytinyağı ve limon suyuyla soğuk olarak servis yapılır ya da soğanla zeytinyağında kavrularak sıcak veya soğuk olarak sofrada yerini alır. Haşlama için genellikle tek tür ot tercih edilirken, kavurmalar için karışık ot kullanmak daha yaygın bir uygulamadır. Sıcak veya soğuk ot kavurmalarının yanına sarımsaklı yoğurt çok yakışır.
|
Ot Kavurması |
|
kutlu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.08.2012
Mesajlar: 101 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc79223
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2012
2,580 defa indirildi / yazdırıldı
|
1.5 kg ot
4 adet iri soğan
5 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
250 g yoğurt
3 diş sarımsak
Otlar yıkanıp ayıklanır, kendi suyunda haşlanır.
İnce doğranmış soğan tencerede yağla kavrulur.
Az tuz ilavesiyle yağı kalıncaya kadar kavurmaya devam edilir.
Et suyu eklenerek hafif ateşte suyu çekene kadar pişirilir.
Karabiber atılarak karıştırılır ve ateşten alınır.
Otları sarımsaklı yoğurtla servise alınır.
Not: Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yöresel isimleriyle turpotu, teke sakalı, kuş yüreği, kazyak, kişkiş, tereotu, dalgan, kuzukulağı, ballık, kapçık, ilabada gibi otlar ıspanak kavurması gibi yapılır. Bunların hepsi bir arada kavrulduğu gibi ayrı ayrı da kavrulmaktadır.
|
|
Ot Kavurması Tarifleri Balık Salatası Tarifleri
|
|