Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Ordu Yemekleri (3 adet - 143,918 defa bakıldı)

Ordu Yemekleri


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


ORDU MUTFAĞI

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc35804
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2009
2,201 defa indirildi / yazdırıldı




Ordu mutfağının ana malzemelerini,sebze,çeşitli bitki ve otlar ile deniz ürünleri oluşturur. Yapılan araştırmalarla, Ordu; bitki, ot üretim ve tüketimi bakımından sade ülkemizin değil,dünyanın sayılı yerlerindendir.
Şüphesiz,ot ağırlıklı yemekler,sağlık açısından son derece faydalıdır. Kalp, damar, obezite (fazla kilo) gibi çağın hastalıklarından uzak kalmanın bir yolu da her halde bitki ağırlıklı besinlerle beslenmektir. Bu açıdan,Ordu yemekleri,çağımız için önemli bir yer teşkil eder.
Ordu ilinin mahalli yemeklerinden Pancar Çorbası, Pancar Sarması, Melocan Kavurması, Sakarca Mıhlaması, Galdirik Kavurması, Keşkek, Tirmit (Mantar) Kavurması, Mısır Ekmeği, Turşu Kavurmaları, Su Böreği, Hamsi Tava, Hamsi Buğulama, Hamsili İçli Tava ve diğer balık çeşitleri önemli olanlardır.


Ordu Yemekleri

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc32366
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
1,777 defa indirildi / yazdırıldı




Bütün karadeniz sahilinde olduğu gibi balık yemekleri tercih edilebilecek yiyeceklerin başında gelir.
Ordu ilinin mahalli yemeklerinden Pancar Çorbası, Pancar Sarması, Melocan Kavurması, Sakarca Mıhlaması, Galdirik Kavurması, Keşkek, Tirmit (Mantar) Kavurması, Mısır Ekmeği, Turşu Kavurmaları, Su Böreği, Hamsi Tava, Hamsi Buğulama, Hamsili İçli Tava ve diğer balık çeşitleri önemli olanlardır.


Ordu Yemekleri

pakol
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 24.11.2020
Mesajlar: 57
Şehir: Çankırı
Kısa URL: https://ml.md/lc154383
Gönderme Tarihi: 25.Kas.2020
400 defa indirildi / yazdırıldı




Ordu mutfağı genellikle bütünlük gösterir diyebiliriz. Yalnızca sahile yakın yerlerde deniz ürünlerinin, iç kesimlerde ise yabani bitkilerin dikkat çekici biçimde ağırlık teşkil ettiği hemen göze çarpar. Fakat bu bütünlüğü bozacak boyutta değildir. Ulaşımın kolay olması sebebiyle etkileşim ileri derecededir. Farklılık dikkat çekici derecede değildir (Demir, 2006).

Ordu yemeklerini (Güngör, 2016 - Tan, 2015), bölgenin çeşitli kesimlerinden derlenen yemekler ve çeşitli kaynaklara alınmış yemek çeşitleri göz önüne alınarak kategorize edilmiş biçimde aşağıdaki gibi sayabilir, sıralayabiliriz:

Çorbalar: Ayran Çorbası, Kara Lahana Pancar Çorbası, Beyaz Mısır Çorbası, Isırgan Çorbası, Balık Çorbası, Kabak Çorbası, Fındık Çorbası, Bulgur Çorbası, Un Çorbası, Baldıran (Mendek) Çorbası, Sütlü Çorba, Patates Çorbası, Karışık Çorba (Karalahana, Pezik, Taze fasülye Karışımı), Mısır Çorbası, Pırasa Çorbası, Kuluncak Çorbası, Sütlü Arpa Şehriye Çorbası, Aş Çorbası, Buğday Tarhanası Çorbası, Domates Gürcücesi, Gemici Çorbası, Gürcü Pancarı Çorbası, Kesme Çorba, Melatu Çorbası, Poli Çorbası, Turşu Çorbası, Kesma Hamur Çorbası

Etli Yemekler: Yahni, Keşkek (Gendeme), Etli Fırın Fasulyesi, Kuru Fasulye (Akkuş asülyesi), Gürcü Kavurması Çerkez Tavuğu (Zetiyani), Cevizli Tavuk (Maragyani), Zetiyani

Sebze Yemekleri: Sakarca Kavurması , Kurutulmuş Kıyma , Fasulye Yemeği , Galdirik Kavurması, Melevcan (Dikenucu) Kavurması, Sakarca Mıhlaması, Taze Fasulye Diblesi , Pancar (Karalahana) Diblesi, Uçkur Kabağı Kavurması, Kurutulmuş Patates Kavurması, Kurutulmuş Kabak Kavurması, Pezik (Pazı) Mıhlaması, Pezik(Pazı) Yemeği, Pezik(Pazı) Mücveri, Yaprak Sarması, Pancar Sarması, Sarımsaklı Süzme Yoğurtlu, Perzü (Pazı) Pazı (Perzü) Diblesi, Hoşkıraın Kavurması,Tirmit Kavurması, Yeşil Elmalı Mantar Kavurması, Fındıklı Patlıcan, Sakarca Kayganası, Isırgn Yağlaşı, Pancar Döşemesi, Pırasa Kayganas, Kurutumuş Kabak Yoğurtlaması, Kabak Kayganası, Fasülya Turşusu Diblesi, Kaldırık Kavurması, Lobya, Gürcü Boranisi, Gürcü Pancarı, Fırın Fasülye Kavurması, Galdirik Kayganası, Patlıcan Gürcücesi, Fasülya Yaprağı Sarması, Pezik kavurması, Şalgam Yaprağı Yemeği, Çökürce yemeği, Çökürce mıhlaması, Çökürce Sirkelisi, Yeşil Soğan Mıhlaması, Kirmit Közlemesi, Keşgek, Gapçuk Yemeği, Turşu Tiridi, Gelin Parmağı kavurması, Bezelye Kızartması, Kapçuk Pal, Pancar Çiçeği Kızartması, Yoğurt Doğraması, Nivik Yemeği, Gürcü Pancarı, Övmeç, Danaburnu Kavurması

Diğer Bazı Yemekler: Cengizmari, Fasülye Sütçelemesi, Gürcü Tavuğu, Kabak Pirinçlemesi, Yoğurtlu Perzi Boranası, Aş Sarması, Mısırunlu Tefek Sarması, Pırasa Sarması, Bezelye Tatarlaması, Diken ucu kavurması, Fasülye Tatarlaması, Fındık Kirmidi Kavurması, Gürcü Kavurması, Kürül Haşlaması, Sütlücen Mıhlaması, Patlıcan Gürcücesi, Hasuta, Böceli Mısır Ekmeği, Kabak Burması, Kocakarı Gerdanı, Nokul

Balık Yemekleri: Alabalık Güveci, Mezgit Tav, Mezgit Buğulama, Levrek Buğulama, İçli Tava Hamsi Tava, amsi Köftesi, Hamsi Kızartması, Hamsi Kayganası, Sebzeli Hamsi, Hamsi Buğulama, Hamsili Pilav, Hamsi Ekmeği

Sarmalar: Zeytinyağlı Pancar (Kara Lahana) Sarması, Zeytinyağlı Beyaz Lahana (Kelem) Dolması, Etil Beyaz Lahana Dolması, Gürcü Dolması, Mısır Yarmalı Aş Sarması

Turşular: Fasülye Turşusu, Pancar Turşusu, Galdirik Turşusu, Cacık Turşusu, Ezentele Turşusu, Şalak Turşusu, Biber Yaprağı Turşusu, Pırasa Turşusu, Kocabaş Turşusu

Turşu Kavurmaları ve Kayganaları: Salatalık Turşusu Kavurması, Biber yaprağı (Paldır) Turşusu Kavurması, Kara Lahana Turşusu Kavurması, Yeşil Domates Turşusu Kavurması Taflan Turşusu Kavurması, Fasulye Turşusu Kayganası, Fasulye Turşusu Kavurması, Beyaz Lahana Turşusu Kavurması, Kiraz Turşusu Kavurması, Galdirik Turşusu Kavurması, Pırasa Turşusu Kızartması

Hamur İşleri: Yağlı (Pide), Su Böreğ, Ev Makarnası (Kesme Makarna), Kuru Yufka, Kuru Yufka Böreği, Mısır Unu Yağlaşı, Mısır Ekmeği, Pırasalı Hamsili Mısır Ekmeği, Ordu Tostu, Gadıgavuğu, Sac Ekmeği, Bileki Ekmeği, Gilik, Peynirli Ev Makarnası, Ordu Simidi, Bileki Taşında Mısır Ekmeği, Pazılı Kek

Tatlılar: Balkabağı Tatlısı, Üzüm Papası, Lokma Tatlısı, Fındıklı Un Helvası, Pekmez Tatlısı Yağlaşı, Aşure, Fındıklı Burma Tatlısı, Ev Baklavası, Cevizli Helva, Pekmezli Mısır Helvası, Fırınlanmış Mısır Unu Tatlısı, Fındıklı Kuru Yufka Tatlısı, Cevizli Yufka Tatlısı, Mısır Unu Helvası, Şehriye Kızartması, Pide Tatlısı, Kabak Tatlısı

Yerel İçecekler: Nerdek, Muşmula Yaprağı Çayı, Taflan Yaprağı Çayı, Fasilcuk Şurubu, Kuru Üzüm Hoşafı, Erik Hoşaf, Elma Hoşafı, Ayva Yaprağı Çayı, Fındıklı Kahve, Yayık Ayranı, Nar Nardengi, Kızılcık Şerbeti, Kekik Çayı (Kılıç, 2014), Erik Suyu, Lohusa Şerbeti, Pekmez Sulama, Hırtarış Nardengi Sulama, Üzüm Suyu, Ihlamur Çayı, Gülsuyu (Tan, 2015)

Yemek; yaşanılan coğrafya, kültür ve yaşam tarzını yansıtır. Dolayısıyla doğal ürünlerin çeşitliliği, doğada kendiliğinden yetişen yöreye özgü bitkileri ve balık çeşitlerinin zenginliği Ordu Mutfağının karakterini oluşturur. (Gürdal, ?) Oldukça zengin ve geniş listeden de anlaşılacağı üzere Ordu mutfağı ot ve bitki ağırlıklı bir mutfaktır. Her ne kadar kıyı kesimde balık ve türleri de işin içine giriyorsa da yörede mevsimine göre yetişen çeşitli bitkilerden çok zengin bir Ordu mutfağı ortaya çıktığı anlaşılmaktadır.

Yine bölgenin vazgeçilmez yemeklerinden olan turşunun da bolca tüketildiği ve çok sayıda çeşitte özellikle evlerde imal edildiği bir gerçektir. Mısır ekmeği ve mısır ekmeği katkılı yemekler, bölgenin çok bilinen, pancar (karalahana) melucan, sakarca, pezük, çekülce ve galdririk gibi bitkilerinden yapılan çorbalar, kavurmalar ve kayganalar, hamsi ve hamsiden yapılan hamsi pilavı gibi balık yemekleri, kuru yufkadan yapılan börekler ve tatlılar bölgenin vazgeçilmez tatları arasındadır. Yine un helvası, ceviz helvası gibi helva çeşitleri yöreye özgü yapılış biçimleriyle bölgenin önemli tatlı çeşitleri olarak öne çıkmaktadır.

Gürcü nüfusun bulunduğu Ünye gibi ilçelerde ise kinzi baharatı kullanılarak yapılan Gürcü yemekleri ise yöre mutfağını farklı tatlarla zenginleştirmektedir. Yine mercimek gibi her yerde yapılan ve bulunan çorba çeşitleri dışında çeşitli sebze ve bitkilerden yapılan 30?a yakın çorba çeşidi yörenin mutfak kültürünün ne denli zengin olduğu hakkında fikir vermektedir.






Ordu Yemekleri Tarifleri Diğer Konular



(3 adet Ordu Yemekleri 143,918 defa bakıldı)

1 2 3

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort