| 
 
 
 | 
Nohut Mayalı Ekmek | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172325 
Gönderme Tarihi: 28.May.2023 
360 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
50 g nohut 
 
500 ml su, kaynar
 
1 çorba kaşığı yarma buğday, yıkanmış
 
650 g un
 
13 g tuz
 
15 ml zeytinyağı, tepsiyi yağlamak için
 
 
Nohudu havanda döverek irmik şekline getirin. 
 
Kaynar suyun içine nohut ve yarma katarak üstünü kalın bezlerle örtün. 
 
Sıcak bir yerde 12 saat mayalandırın. 
 
Bu süre sonunda göz göz kabarmış olmalıdır, kuvvetli bir kokusu olur. 
 
Nohut mayasına 30 g un ekleyin, karıştırın ve 15 dakika bekletin. 
 
Kalan unu ve tuzu mayalı karışıma katarak yumuşak bir hamur elde edene dek, 8 dakika kadar yoğurun.
 
Tepsiyi yağlayın, hamuru tepsiye yayın. Sıcak bir ortamda iki katı kabarana kadar bekletin. 
 
Önceden 210°C’de ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.
 
 
Not: Nohut mayalı ekmek, farklı, adeta çiçeksi mis gibi kokusuyla hemen fark edilir. En çok Ege bölgesinde yaygındır, Nevşehir civarında da Ürgüp simidi gibi sandviç ekmeğine benzeyen ekmeklerde kullanılır. Batı Trakya göçmenleri tarafından da yapılır. Maya hazırlandıktan sonra komşulara da dağıtılır. Köylerde, topraktan yapılan köy fırınlarında pişirilir.
 
 
 
  
 | 
Nohut Mayalı Ekmek | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc165107 
Gönderme Tarihi: 27.May.2022 
357 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1/2 su bardağı ılık su
 
1/2 su bardağı organik tam buğday unu
 
500 gram un
 
Nohut mayası
 
 
Elde ettiğimiz nohut mayasını 1/2 su bardağı ılık su ve 1/2 su bardağı organik tam buğday unu ile karıştırın. Üzerini streç film ile kapatarak 2-3 saat boyunca mayalanmaya bırakın. Eğer küçük bir ekmek yapacaksanız bu işlemi yapmadan da ekmek yapımına geçebilirsiniz. 2-3 saat mayalanmamanın sonucunda artık ekmek yapımına geçebilirsiniz.
 
İlk aşamada beyaz undan bir ekmek hazırlayın. Yaklaşık 500 gram una, hazırladığınız nohut mayasını ilave edin ve karıştırarak bir hamur elde edin. Hamurunuzu yoğurmaya başlayın. Yoğurma aşamasının ortasında tuz ilave edin. Bu arada kıvamına bağlı olarak ılık su da ilave edebilirsiniz. Yoğurma işleminin ardından ele yapışmayan klasik bir ekmek hamuru elde edeceksiniz.
 
Ardından bu hamuru, ekmeği pişireceğiniz kabın ya da tepsinin içerisine aktarın. Kabın bolca yağlanmış olmasına özen gösterin. Ekmeğinize kabın içinde şekil verin. Oda sıcaklığında üzerine nemli bir bez yerleştirerek yaklaşık 1-2 saat kadar mayalayın. Bu mayalanma süresi, havanın sıcaklığına ya da soğuk oluşuna göre uzayıp, kısalacaktır. Mayalandırma kabının 4-5 parmak yukarısında bir hal aldığında ekmeğiniz mayalanmış ve pişmeye hazır hale gelmiş demektir.
 
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 dakika ya da 1 saat aralığında pişirin.
 
 
 
  
 | 
Nohut Mayalı Ekmek | 
  | 
kamile 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.02.2018 
Mesajlar: 27 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc131719 
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2018 
800 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Maya için:
 
1 avuç kuru nohut
 
1 çimdik tuz
 
1 litre sıcak su
 
Hamuru için:
 
Alabildiğince un
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
1 çay kaşıgı tuz
 
1 çorba kaşığı kabı yağlamak için margarin
 
Üzeri için:
 
Susam
 
 
Öncelikle nohutları kırarak başlıyoruz. Her bir nohudu, evdeki çelik sarımsak ezeceğinin içine koyarak 4-5 parçaya bölün.
 
Parçalanmış nohutları, kapaklı bir şişenin dibine doldurun.
 
Sonra da nohutların üzerine, şişenin tepesinden üç parmak aşağısına kadar sıcak su ekleyin.
 
Üzerine tırnak ucu ile tuzu ilave edip, şişenin kapağını sıkıca kapatın.
 
Şişeyi, aynen yoğurt yapar gibi, bir battaniyenin içine sarın ve beklesin. Mayalama işlemi 12 ile 24 saat süresi kadar olur.
 
Sonra derin bir yoğurma kabının içine 2 su bardağı unu eleyip bu mayayı, üzerine de nohutlu suyu süzerek ekleyin.
 
Şekeri ve tuzu da ilave edin. Poğaça hamuru gibi yumuşak bir hamur yapın.
 
Sonra da bir saat mayalanmaya bırakın.
 
Mayalanan hamuru yağlanmış kalıbın (kek yada başka bir kalıp olabilir) içine yerleştirin.
 
Üzerine susam serperek 175 derece önceden ısıtılmış fırına sürün.
 
Yarım saat sonra 200 dereceye alın. Toplam olarak yaklaşık 1 saat boyunca pişirin.
 
 
Not: Nohut mayası işlemini akşamdan hazırlamak, ekmeği yapmak için daha çok zaman kazandıracaktır
 
 
 
  
 | 
Nohut Mayalı Ekmek | 
  | 
AyGölgesi 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 31.03.2006 
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc102223 
Gönderme Tarihi: 12.Ekm.2014 
2,882 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 su bardağı kadar un
 
1 çay bardağı nohut
 
1 çorba kaşığı şeker
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 su bardağı kadar su
 
 
Derin bir kabın içinde dövülmüş çiğ nohudu ve ılık suyu karıştırın. 1 saat kadar mayalanmasını bekleyin. Üzerine un, şeker ve tuzu ekleyip kırın, yumuşak bir hamur yoğurun. Bu karışımı kabarması için yarım saat bekletin. Hamuru kabarınca unlamış tezgahta iyice yoğurup şekil verin. Tepsiye yerleştirin. Üzerine biraz su serpip 200 derecedeki fırında 45 dakika pişirip sıcak sıcak servis yapın. Çıkınca kenarları kıtır olsun diye tereyağı sürüp fırında 5 dakika daha bekletin.
 
 
 
  
 | 
Nohut Mayalı Ekmek | 
  | 
Hafize Eray 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.12.2008 
Mesajlar: 29 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc31674 
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2008 
5,300 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
12 adet nohut
 
1 çay kaşığı kaya tuzu
 
1 çay kaşığı şeker
 
1 su bardağı ılık su
 
1 çorba kaşığı un
 
Hamur için:
 
1,5 su bardağı su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Alabildiği kadar un
 
 
önce maya hazırlanır. Nohutlar bir bezin arasına konur ve dövülür. Sonra bir kavanoza aktarılır. Üzerine şeker, tuz ve ılık su konur. Kapağı kapatılır, iyice çalkalanır. 30-35 derece sıcaklıkta 24 saat bakletilir. Daha sonra karışım süzülür, üzerine 1 çorba kaşığı un katılır karıştırılır. Üzeri sıkıca sarılır. Ilık ortamda 6-7 saat daha bekletilir. Bu şekilde maya hazırdır. Yoğurma kabına hazırlanan maya, ılık su, su ve tuz konur. Karıştırdıktan sonra kıvam lana kadar un katılır, yoğrulur. Hamur 1 saat dinlendirilir. Unlanmış fırın kabına aktarılır. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişirilir.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |