| 
 
| 
 
 
 | 
 
NEMSE BÖREĞİ | 
 
  | 
yasemin&mükremin 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.03.2010 
Mesajlar: 39 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc48994 
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2010 
2,848 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
300 gr özlü un
 
250 gr tereyağı
 
2 adet yumurta
 
1/2 bardak un
 
1 kahve kaşığı tuz
 
 
Yağ bir gece evvelden buzdolabına konarak dondurulur. Hamur tahtasına elenmiş un toplu olarak dökülür ve tepeleme toplanır. Ortası açılarak içine 1 yumurta kırılır ve tuzu atılır. Kısım, kısım ılık su ilâvesiyle yoğrulur, yaş bir beze sarılarak 10 dakika kadar buzdolabına konur. Dolaptan çıkarılırken hamur tahtasına un serpilir, üstüne hamur konur ve daire şeklinde açılır. Yufka haline gelince dolaptan çıkarılan yağ üstüne konur ve merdane ile tekrar açılır. Yine peçete gibi katlanarak yaş beze sarılır ve tekrar buz dolabına konur. 20 dakika kadar bekletilir. Böylelikle ayni işlem sonucu 3-4 kez buzdolabına konmuş olur. 3 milimetre inceliğine son defa açıldığında nemse kalıbı ile daireler çıkarılır. Yarım, hafif ıslatılmış tepsiye kısa aralıklarla yerleştirilir. Etrafına da fırça ile su sürülür. Elde kalan yarısı ise ilk kalıbın çok küçüğü ile halkalar yapılır, altı üstüne çevrilerek daire hamurların üzerine konur.
 
Halkaların ortalarından çıkan hamurlar kapalı olacaktır. Tepside boş kalan yerlere yerleştirilir. Üzerlerine fırça ile 1 yumurtanın sarısı sürülür ve orta ısıdaki bir fırına verilir 15 dakika bekletilir.
 
Sıcak salçalar servise başlanırken kullanılır. Böreklerin ortası ince bir tahta ile açılır ve içine bolca salça konur. Salçalar konduktan sonra kapaklar kapanırsa tabak daha süslü olacaktır.
  
 | 
 
NEMSE BÖREĞİ | 
 
  | 
neyzen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.10.2006 
Mesajlar: 169
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc8155 
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2006 
2,634 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
HAMURU:
 
1200 gram un
 
1,5 bardak su.
 
1 kilo tuzsuz, ayransız tereyağı                
 
Yeteri kadar tuz.
 
3 adet yumurta
 
 
Hamur tahtası üzerine un elenir. Bir kilo unun ortası havuz gibi açılır. Bir buçuk bardak su, tuz koyarak ve un ağır ağır yedirilerek hamur yoğurulur. Bir kenara hafif un serpilip üzerine hamur konur. Islak, sıkılmış bezle örtülür. Tereyağı, avuç içinde çalıştırılarak yoğrulur. (Fakat sertçe olarak yani hamur sertliğinde) dört köşe hazırlanır. Hamur bir parmak kalınlığında, merdane ile açılır. Yağ ortasına konur. Etrafta kalan hamur, yağın üzerine kapatılır. Bohça şeklinde meydana gelir. Yirmi dakika serin yerde hamurun üzeri örtülü bırakılır. Merdane ile bir buçuk parmak kalınlığında açılır. Tekrar bohça gibi kapanır. Bir hamur katlama bir saat ara ile dört kez tekrarlanır. Eğer acele yapılıyorsa yarım saat ara ile katlanır. Beşinci hamur yarım santim kalınlığında açılır Hamur kesme kalıbiyle kesilir. Pişecek kaba konur, tekrar bir hamur kesilir. Ortasından kalıpla 'küçük bir parça çıkarılır. Birinci kestiğimiz hamurun üzerine konur. Böylelikle haanur bitirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp orta ateşte fırında pişirilir. (Bu hamurla bisküiler ve alaturka börekler de yapılır ve daha nefis olur.) Bu hamuru serin mevsimde yapmalıdır. Eğer yaz mevsiminde yapılacak olursa buzdolabından yararlanılarak yapılır. Aksi halde başarılamaz.
 
 
NEMSE BÖREĞİ HARCI
 
 
1 adet tavuk
 
3 kaşık un
 
1 adet beyin
 
1,5 su bardağı su
 
4 adet yumurta 
 
1 su bardağı süt
 
3   kaşık tereyağı                                          
 
Yeteri kadar tuz
 
 
Haşlanmış, pişmiş tavuk; kemiğinden ayrılıp küçük küçük parçalara kesilir, pişmiş Ibeyin de 'buna katılır. Bir kap içinde yağla un kavrulur, süt ilâve edilerek, hamur haline gelir. Biraz piştikten sonra dört yumurta sarısı konur. Tavuk, tuz, karabiber, bu. hamura katılır. Börek yeneceği zaman bu harç böreğin ortasındaki 'boşluğa konur, ağzı kapanır, öyle servis edilir.
 
 
 ML® Nemse Böreği için tıklayın
 
 
  
 | 
 
VOLOVAN (Nemse böreği) | 
 
  | 
Horse 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.01.2007 
Mesajlar: 176
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc11297 
Gönderme Tarihi: 18.Oca.2007 
2,619 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
6 adet volovan (pişirilmiş)
 
20 gr. tereyağı  (1 çorba kaşığı)
 
125 gr. süt  (1/2 bardak)
 
1/4 haşlanmış tavuk
 
1 adet yumurta sarısı
 
1 koyun beyni
 
1 kahve kaşığı karabiber
 
15 gr. un (1/4 kahve fincanı)
 
tuz
 
 
1) 6 adet pişmiş volovanı dışarıdan hazır almalı ve bir tarafa bırakmalıdır.
 
2) Bir kuşaneye, 1 silme çorba kaşığı tereyağı ile 1/4 kahve fincanı da un koyarak, orta hararetteki ateşte karıştırmak suretile unu, iki dakika kavurmalı, sonra bunlara azar azar olmak üzere 1/2 bardak da sıcak süt katmalı ve bir taraftan da karıştırmak suretile mahlutun koyuca bir bulamaç haline gelmesini temin etmeli, sonra da bu mahluta 1 adet yumurta sarısı, 1 miktar tuz ile 1 kahve kaşığı da karabiber ilâve ederek iyice bir karıştırdıktan sonra kuşaneyi ateşten almalı ve bunlara, haşlanmış ve didiklenmiş 1/4 küçük tavuk ile yine haşlanmış ve küçük kesilmiş 1 adet koyun beyni ilâve ederek hepsini tekrar iyice bir karıştırmalıdır.
 
3) Sonra elde edilen bu tavuk içini soğutmadan derhal hazırlamış olduğumuz volovanların içlerine üstten taşarcasına doldurmak, üzerlerine de volovanların düğme gibi küçük kapaklarını oturtmalı ve servis yapmalıdır.
  
 | 
 
NEMSE BÖREĞİ | 
 
  | 
çiçekçi kız 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.12.2010 
Mesajlar: 26 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc58879 
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2010 
2,383 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Hamur İçin:
 
650 gr. un
 
3 yumurta
 
500 gr. tereyağı
 
Salça için :
 
Yarım pişmiş tavuk
 
100 gr. konserve mantar
 
50 gr. un
 
50 gr. tereyağı
 
Bir beyin
 
2 adet yumurta
 
50 gr. dil
 
Biraz Hindistancevizi
 
 
Salçanın yapılması: 50 gr. un 50 gr. yağ ile kızarmadan kavrulur. Yarım litre tavuk suyu veya süt ilâve edilir, pişirilir. Fındık büyüklüğünde doğranmış tavuk eti, beyin, mantar, dil, hindistancevizi, tuz ve biber ilâve edilir.
 
500 gr. un hamur tahtasına elenir. Ortası genişçe açılır. 3 yumurta sarısı, 2,5 litre ılık su ve tuz konur. Evvelâ yumurtalar ezildikten sonra kenardan un çekerek yoğrulur. Üzerine yaş bez örterek 10 dakika dinlendirilir. İki santimetre kalınlığında yuvarlak açılır. Ortasına kalıp yapılmış yağ konur. Hamurun kenarları ile yağın üzeri zarf gibi kapatılır. Boyuna açılır. Üçe katlanır. Çevrilerek tekrar açılır. Üçe katlanır. Yarım saat dinlendirilir. Üç defa aynı şekilde açılıp kapandıktan sonra 6-7 cm. çapında nemse halkası ile kesilir. Yarısı bir tepsiye dizilir. Kalan yarısının ortaları 1/3 küçük kalıpta tepsiye dizilen hamurların üzerine yumurta sürülerek yapıştırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Fırında pişirilir. Önceden hazırlanan salça, boşluklarına konur. Kapakları üzerine kapatılır.
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
NEMSE BÖREĞİ Tarifleri Pazılı Börek Tarifleri
 | 
 
 
 
 |