|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
bulamaç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.07.2005
Mesajlar: 66 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc282
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2005
5,025 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. mürdüm eriği
1 kg. şeker
1 adet limon suyu
Şeker az miktar suda kaynatılır. Bu arada eriklerin çekirdekleri temizlenir, kaynayan suya atılır. İstenilen koyuluk kontrol edildikten sonra 1 adet limon sıkılıp ateşten alınır.
|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
neyzen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.10.2006
Mesajlar: 169
|
Kısa URL: https://ml.md/lc8207
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2006
4,473 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo erik
1 adet limon ya da 200 gram glikoz
1 kilo şeker
Koyuca kaynamış şekere temizlenmiş erik atılır. Orta ateşte pişirilir. Arzu edilen koyuluk muayene edildikten sonra 200 gram glikoz ya da bir adet limon sıkılıp ateşten alınır.
|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
Saliha Uslu
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.07.2007
Mesajlar: 24 Şehir: Kavaklıdere Çankaya |
Kısa URL: https://ml.md/lc15952
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2007
5,257 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. mürdüm eriği
1 kg. toz şeker
1 adet limonun suyu
Mürdüm eriklerinin çekirdekleri çıkartılır, bir kaç parçaya kesilir, mümkünse çekirdekleri çıkardıktan sonra tartılıp aynı oranda üzerine toz şeker konulur, tencerenin kapağı kapalı olarak 1 gece bekletilir, ertesi günü orta ateşte kıvam alana kadar pişirilir. Limon suyu katılır, 10 dakika daha kaynatılır, ateşten alınır, tam soğuyunca kavanozlara doldurulur.
|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
bostan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.08.2010
Mesajlar: 37 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc55279
Gönderme Tarihi: 31.Ağu.2010
3,824 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mürdüm eriğinin ince kabuklusundan 1 kilo alınız.
1,280 kilogram erik için 2 kilo şeker kullanmalıdır.
Şekeri kestirip tencereyi indirdikten sonra, mürdüm erikleri çekirdekleri ile beraber azar azar atınız.
Tabakta kalan suyu da üzerine döküp tekrar ateşe sürünüz.
Kabardıkça ateşten çekip tekrar sürünüz.
Arasıra kenarından köpüğünü alınız.
Fazla kabarırsa biraz su koyunuz. Piştiğini anlamak için biraz su ile tanesini tabaja koyunuz.
Soğuyunca tane, sudan ayrılmazsa hemen ateşten indiriniz. Tencereyi olduğu yerde oynata oynata kalan köpüğünü içiriniz. Az köpük artarsa da kaşıkla alınız. Soğuyuncaya dek kapamayınız.
Sonra kavanoza delikli kepçe ile taneleri koyup üzerine de tatlıyı ilâve ederek kaldırınız.
|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
ruşeym
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.11.2010
Mesajlar: 321 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc58113
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2010
3,604 defa indirildi / yazdırıldı
|
Necip Usta
Çekirdekleri çıktıktan sonra 1 kg. net erik (mürdüm)
1 kg. toz şeker
100 gr. glikoz
3 gr. limon tuzu (1 çay kaşığı)
Erikleri yıkadıktan sonra bir süzgece çıkarınız. Hafifçe yanlarından bıçakla yarıp çekirdeklerini yarınız. Sonra şekerle birlikte bir tencereye koyarak tencerenin kapağı kapalı olarak sabahı bekleyiniz. Sabah ateşe koyarak kıvama gelene kadar kaynatarak limon tuzunu ilâve ediniz. Ateşten alınız, glikozunu ilâve edip yarı hararetini kaybedince kavanozlara doldurup ağızlarını kapalı olarak muhafaza ediniz.
|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc62983
Gönderme Tarihi: 05.May.2011
3,642 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg mürdüm eriği (yıkanıp, çekirdekleri çıkarılmış)
2-3 kg (8-12 su bardağı) toz şeker
1 çay kaşığı limon tuzu
Erikleri büyük bir süzgeçte bol suda yıkayınız. Erikleri süzüp büyük bir tencereye aktarınız. Üstüne 2 kg (reçelin çok tatlı olmasını istiyorsanız 3 kg) şekeri döküp tencereyi sallayarak, şekerin tencerenin her tarafına dağılmasını sağlayınız. Tencereyi serin bir yerde bir gece bekletiniz.
Ertesi sabah tencereyi harlı ateşe oturtup, bir tahta kaşık yada spatula ile karıştırarak, erikleri parçalamadan kaynatınız. Reçel kaynadıktan sonra birkaç kez karıştırınız. Limon tuzunu ekleyip yeniden karıştırınız. Ateşin altını kısıp, reçeli bir kez daha kaynatınız. (Bir fırça ile tencerenin kenarına yapışan şekerleri alınız. Bu arada bir delikli kepçe ile üstte oluşan köpükleri de alıp atınız.)
Reçelin kıvamına geldiğini anlamak için, bir madeni kaşığı tencereye dik olarak daldırınız. (Kaşığı tencereden çıkarttığınızda, reçel taneler halinde, damla damla kaşığın ucundan dökülmelidir.) Reçel istediğiniz kıvama gelmişse, tencereyi ateşten alıp soğuttuktan sonra, reçeli temiz kavanozlara boşaltınız.
Kavanozları, ağızlarını selofan yada alüminyum kağıdı ile kapatıp, sıkıca bağladıktan sonra serin bir yere kaldırarak, reçelinizi dilediğiniz zaman kullanınız.
|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
G.Ömer
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.04.2011
Mesajlar: 26 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc63291
Gönderme Tarihi: 19.May.2011
4,411 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ayşe Tüter
1 kg. mürdüm eriği
1 kg. toz şeker
2 çay kaşığı vanilya
1 limon suyu
1 kabuk tarçın
Tencereye eriklerin çekirdeklerini çıkartıp koyun. Üzerine kabuk tarçın ve şekeri ilave edin. (su ilave edilmeyecek) ocağa koyun. Kaynayınca kısık ateşte 45 dk. pişirin. Limon suyunu ve vanilyayı ekleyin. Tencerede soğuduktan sonra kavanoza koyun.
|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
mahperi
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.02.2015
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc108150
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2015
3,620 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo mürdüm eriği
1 kilo toz şeker
Yarım limon suyu
4-5 adet karanfil tanesi
1 çay kaşığı margarin
Erikler yıkanır ve çekirdekleri çıkarılarak fotoğraftaki gibi doğranır. Doğranan erikler reçel yapılacak tencereye bir kat erik bir kat şeker şeklinde koyulur. 3-4 saat sonra şekerler eriyip erikler iyice sulanınca, reçel orta ateşte pişirilmeye başlanır. Şeker tamamen eriyinceye kadar reçel karıştırılır. Daha sonrasında ara sıra karıştırılarak köpükleri alınır. Reçel koyulaşmaya başlayınca limon suyu eklenir.Yaklaşık 30-40 dakika yeterli oluyor. Daha yoğun kıvamda seviyorsanız süreyi uzatabilirsiniz.
|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
efecan
Aşçıbaşı
Kayıt: 17.04.2019
Mesajlar: 25 Şehir: Münih |
Kısa URL: https://ml.md/lc142067
Gönderme Tarihi: 18.Nis.2019
589 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kilogram mürdüm eriği
2 kilogram şeker
1 limonun suyu
1 çubuk tarçın
3-4 tane karanfil
1 çay kaşığı tereyağı
Erikleri yıkayın ve sularını iyice süzün. Çekirdeklerini çıkartıp dörde bölün. Eğer büyük parça olsun isterseniz ikiye de bölebilirsiniz. Büyük boy tencereye koyun. Üzerine 2 kilogram şekeri gezdirin. Her yerine yayılmasını sağlayın. Akşam hazırlarsanız sabaha kadar bekletin. Erikler suyunu salacak ve şekerleri ıslatacaktır.
Kaynamaya başladığı zaman altını kısın. Köpürmemesi için bir çay kaşığı tereyağı ekleyin. Karanfili ve çubuk tarçını içine atın. Eğer bu aromaları sevmiyorsanız koymak zorunda değilsiniz. 30 dakikaya yakın kaynasın. İndirmeden beş dakika önce limon suyunu ekleyin.
Bir çay tabağına bir yemek kaşığı reçelden koyup, derin dondurucuya kaldırın. Bir iki dakika kalsın. Çıkardığınızda bir çay kaşığına reçelinizden alıp kıvamına bakın.
Sıcak sıcak kavanozlara doldurun. Yeni kapaklar ile kapatın. Ters çevirip, bir gün bekletin. Reçeliniz raflarda yerini almaya hazır.
|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159607
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2021
464 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 ml su
1/2 limonun suyu
4 tane karanfil tanesi
1 kilo mürdüm eriği
5 su bardağı şeker
1 kilo mürdüm eriğini dörde doğrayın. Doğramayı bitirince erikleri tencereye koyup üstüne 5 su bardağı (yaklaşık 1 kg) şekeri ilave edin. Sulanması için bir gece erikleri ve şekeri tencerede bırakın.
Gece boyunca beklemiş ve sulanmış erikleri yüksek ateşte kaynatın. Kaynamaya başladığında altını kısın. Bu noktada reçel köpürmesin diye bir tatlı kaşığı tereyağını reçele ekleyebilirsiniz. Karanfil tanelerini ise bir bezin içine koyarak veya bir süzgeçle tencerenin içine koyun.
Reçelin olup olmadığını test etmek için üstündeki köpüklere bakabilirsiniz veya reçelden bir damla alıp bir tabağa damlatabilirsiniz. Tabağa damlattığınız damlanın koyu bir kıvamı varsa reçel olmuş demektir.
Reçeliniz istediğiniz kıvama ulaştığında limon suyunu tencerenin içine koyun. Limon suyu koyulmuş haliyle reçeli 2 dakika daha kaynatın. Reçeliniz olduktan sonra köpükleri üstünden bir kaşık yardımıyla temizleyebilirsiniz. Artık mürdüm eriği reçeliniz hazır.
|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163997
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2022
229 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. mürdüm eriği
500 gr. toz şeker
Çeyrek limon suyu
Öncelikle fazla yumuşak olmayan erikler seçilir.
İyice yıkanır ve bıçakla ikiye kesilerek çekirdekleri çıkarılır.
Kabukları soyulmaz. Bir tencereye ayıklanmış erikler ve şeker konur. 2-3 saat bekletilir.
Daha sonra orta ateşte 45 dakika pişirilir.
Üzerinde oluşan köpükler ara ara alınır. Hatta bu işlemi havlu kağıt kullanarak da yapabilirsiniz.
Ben indirilmeye yakın yani 10 dakika önce limon suyunu ilave ettim.
Reçelin kıvamını kaşıkla suyundan alıp akıtırken son damlaların zor düşmesinden anlarız.
Ocaktan indirip biraz ılındıktan sonra kavanozlara doldurulur.
|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc169556
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2023
256 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
1 kg ayıklanmış mürdüm eriği
1 çay bardağı su
1 poşet Dr. Oetker Reçelyap
1 kg toz şeker
Mürdüm eriklerini küp şeklinde doğrayıp tencereye alın ve üzerine suyu ilave edin.
Ayrı bir tabağa şekerden 4 yemek kaşığı alıp üzerine Reçelyap poşetini boşaltın ve iyice karıştırın. Bu karışımı meyvelerin üzerine döküp yüksek ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Kaynama başladığında 2 dakika daha kaynatın. Sonra kalan şekeri ekleyin, karıştırarak pişirmeye devam edin. Tencerenin her yerinde kaynama başladığında ateşi kısın ve 3 dakika daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp arada karıştırarak 5-10 dakika soğutun.
Reçeli metal kapaklı kavanozlara doldurun ve ters çevirin. Meyvelerin eşit dağılımı için, soğuyuncaya kadar, kavanozları yarım saat ara ile alt üst çevirin.
|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174669
Gönderme Tarihi: 18.Ekm.2023
113 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.hurriyet.com.tr
1 Kg Mürdüm eriği
750 g Şeker
1/2 limon suyu
Erikleri yıkayıp, çekirdeklerinden ayırıp, ufak ufak doğrayın. Her 1 kg için 750 gr şeker üstüne gezdirip bir gece bekletin. Suyunu salmış erikleri bir derin tencereye geçirip, limon suyunu da ilave edip, 7-8 saat en hafif derecedeki ateşte yavaş yavaş arada bir karıştırarak kaynatın. 7- 8 saat sonra reçel koyu bir kıvama gelmiş ve rengi tamamen koyulaşmış olacak. Birer reçel kavanozuna geçirip ağızlarını kapatıp kaldırın.
|
Mürdüm Eriği Reçeli |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177177
Gönderme Tarihi: 05.Nis.2024
159 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1 kg mürdüm eriği
4 su bardağı şeker (damak tadınıza göre değişebilir)
1 su bardağı su
1 adet çubuk tarçın
4 adet karanfil
1 tatlı kaşığı tereyağı
Yarım limon suyu
Öncelikle yıkayıp suyunu süzdüğümüz mürdüm eriklerini, ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın. İstediğiniz boyutta doğradığınız mürdüm eriklerini geniş bir tencereye alıp, üzerine toz şekeri ekledikten sonra kapağını kapatıp suyunu bırakması için 5-6 saat bekleyin. Kendi suyunu bırakan eriklere su, çubuk tarçın ve karanfili ekleyin. Koyulaşana kadar kaynatın. Çok fazla köpürmemesi ve parlaklık kazanması için 1 tatlı kaşığı tereyağını ekleyin. Limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatıp, kıvam alan reçeli ocaktan alın. Sıcakken kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatın. Ters çevirerek soğumasını bekleyin.
|
|