|
Mırra (Şanlıurfa) |
|
perver
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.11.2019
Mesajlar: 28 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc146870
Gönderme Tarihi: 20.Kas.2019
650 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mırranın yapımı, yeşil kahve çekirdeklerinin iyice kavrulup, havanda öğütülmesiyle başlıyor. Daha sonra "gümgüm" adı verilen büyük cezve içinde mangaldaki közde yaklaşık 2 saat kaynatılan kahve, belli aşamalarda telvesinden ayrıştırılıyor.
Kaynadığı sırada birkaç kez süzme, kahve ve su ekleme işlemi gören karışım, tortusundan ayrıldıktan sonra kaküle ile bir süre daha kaynatıldıktan sonra servis için bakır işlemeli, ibriğe benzeyen cezveye aktarılıyor. Bu işlemler dolayısıyla mırranın hazır hale gelmesi 3 saati aşıyor.
Not: Geleneksel olarak kulpsuz, küçük tek bir fincan ile ikram edilen mırranın servisinde saygıya önem veriliyor. Mırra, yaşlıdan gence doğru sunuluyor, böylece birlik duygusunun pekiştiğine inanılıyor. Zahmetli yapımı nedeniyle her zaman bulunamayan, geçmişte düğün, taziye gibi özel günlerde ikram edilen mırra, talep üzerine artık kafe ve benzeri işletmelerde yer almaya başladı.
|
Mırra (Şanlıurfa) |
|
develi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.11.2014
Mesajlar: 35 Şehir: Kayseri |
Kısa URL: https://ml.md/lc136009
Gönderme Tarihi: 06.Ağu.2018
1,024 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kahve çekirdeği - 50 gr.
Su-100 ml.
Kahve çekirdekleri kahve tavasında karıştırılarak kavrulur.
Soğuduktan sonra dibekte (taş öğütücü) iyice dövülerek gümgüm adı verilen kaplara alınır.
Su eklenerek kaynatıldıktan sonra telvesi çökünceye kadar dinlendirilir.
Gümgümle yapılan bu işlem birkaç kez tekrarlanır ve kahvenin hulasa (öz) haline gelmesi beklenir.
Yoğunlaşmış bu öz cezveden, mekkavi denilen özel kulpsuz fincanlara genellikle iki yudumluk miktarda boşaltılır.
Cezveden boşaltılır boşaltılmaz sıcak olarak servis edilir.
|
Acı Kahve (Şanlıurfa) |
|
kadife
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.12.2017
Mesajlar: 29 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc130352
Gönderme Tarihi: 10.Arl.2017
1,310 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
1 kg kahve çekirdeği
Su
Kahve Dibeği
Kahve tavasında karıştırılarak kavrulan çekirdek kahve soğuduktan sonra dibekte iyice dövülür. Gümgüm adı verilen kaplarda su ilave edilip kaynatılarak telvesi çökünceye kadar dinlendirildikten sonra bu işlem gümgümlerde bir kaç kez tekrarlanır ve kahvenin hulâsa (=öz) haline gelmesi beklenir. Yoğunlaşmış bu öz, boşaltıldığı cezveden mekkâvî denilen özel kulpsuz fincanlara genellikle iki yudumluk konularak sıcak olarak içime sunulur.
Bir kilogram çekirdek kahveden 200 kişiye ikram edilecek kahve çıkabilir.
Not: Acıkahve'ye Arapça hakimiyetindeki bölgelerde acı anlamına gelen mırra denilmektedir.
|
Mırra (Şanlıurfa) |
|
külhan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.08.2011
Mesajlar: 53 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc67404
Gönderme Tarihi: 29.Ağu.2011
2,234 defa indirildi / yazdırıldı
|
Cezve içerisindeki kaynamış suya 3 yemek kaşığı iri çekilmiş kahve ilave ettikten sonra 1/3 oranında buharlaşıncaya kadar tekrar kaynatılır. Kaynamış kahve, posası dibe çökünceye kadar dinlenmeye bırakılır. Daha sonra başka bir cezveye dikkatlice süzülür ve alttaki posa dökülür. Süzülen kahve tekrar 3-4 dakika kaynatılır. Kaynama esnasında 3-4 adet kakula tanesi atılır ve kahvenin köpüğü yok oluncaya kadar kaynatmaya devam edilir. Servise hazır olan kahvenin kıvamını anlamak için bir fincana biraz dökülerek fincan elde çevirilir. Kahve fincana bulaşıyorsa kıvamı olmuş demektir. Mırra Kahvesi, özel kulpsuz fincana üç yudum konularak bir kişiye iki kez ikram edilir.
Not: Kakula bulunamadığı takdirde, 2 - 3 dakika fazladan kaynatabilirsiniz.
|
Mırra (Şanlıurfa) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32354
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
9,412 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yeterli miktarda çekirdek kahve
kahve tavası
kahve kaşığı
kahve dibeği
kahve tokmağı
2 kahve gümgümü
kahve fincanı
kahve ibriği
Kahve günlük kullanı ma yetecek kadar kavrulur, dibekte dövülür. Gümgümde bir miktar kaynatılır dinlendirilir ve süzülerek diğer gümgüme alınır; tekrar kaynatılır ve süzülür. Dinlendirilen sıvıya yeniden kahve atılarak tekrar kaynatılır. Bu kaynatma işlemi birkaç kez devam eder ve kontrol edilerek içilecek kıvama geldiği anlaşılınca kahve ibriğine alınır ve ikram edilir. Önce kahve sahibi içer ve tadına bakar.
Not: İyi bir kahve fincanda iz bırakır ve fincanı tutar. Her misafire iki kez ikram edilir. Her defasında fincana az miktarda kahve konulur. Burada amaç, kahvenin mideye ulaşması değil, ağızda kahve tadı bırakmaktır.
Acı kahvenin kendine özgü kuralları vardır. şöyle ki; kahveyi içen, fincanı yere koymamalı ve mutlaka dağıtana geri vermelidir. Kahveyi içenin, fincanı yere veya masaya koyması, kahveyi verene büyük hakaret sayılır. Eskiden bunun cezası, kahveyi dağıtan bekarsa evlendirilmesi ya da fincanın altınla doldurulup ona verilmesi imiş. Bu kuralı bilmeyen misafirler, kahve fincanını yere koyarsa, bu kural hatırlatılır ve de hoş görülür.
Not: Mırra, Arapça " Murr " yani acı kelimesinden gelmektedir.
|
|