|
Mevlana Böreği (Konya) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157595
Gönderme Tarihi: 03.May.2021
286 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
2 su bardağı un
1 adet yumurta
Aldığı kadar su
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
200 gram yağlı çökelek
1 demet ince kıyılmış ıspanak yaprağı
1 adet küçük boy kırmızıbiber
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Pul biber
Hamurların üzerine sürmek için:
50 gram eritilmiş tereyağı
Hamuru hazırlamak için un, yumurta ve tuzu yoğurma kabına alın. Kulak memesi kıvamında ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar su ilave edip yoğurun. Hamurdan 15 adet eşit beze yapın ve üzerini ıslak bir bezle örterek 15-20 dakika dinlendirin. Dinlenen hamurların her birini merdane yardımıyla neskafe tabağı büyüklüğünde açın.
İç malzeme için çökelek, ıspanak yaprağı, küp doğranmış kırmızıbiber, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve pul biberi derin bir kapta karıştırın. Açtığınız hamurların orta kısmına çökelekli iç harçtan koyun ve kenarları ortada birleştirerek bohça şekli verin. Açılmaması için ince şeritli hamur ile bağlayın. İç malzeme ve hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin ve üzerine fırça yardımıyla tereyağı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
|
Mevlana Böreği (Konya) |
|
sosyal
Aşçı
Kayıt: 12.06.2020
Mesajlar: 18 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc151196
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2020
691 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
½ çay bardağı su
4 adet yumurtanın sarısı
2 adet yumurtanın beyazı
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
Yeterli miktarda un
İçi için:
125 gr peynir
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
2 adet yumurta sarısı
Yağ, un, yoğurt, su ve yumurtayla yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru yoğurup, ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. Bezeleri nemli bez altında 10-15 dakika dinlendirin, 15 cm çapında açın. Aralarını yağlayarak üçer üçer üst üste koyun, donmasını bekleyin. Bütün bezelere aynı işlemi uygulayın. Hazırlanan üçlü yufkayı incecik açıp her tarafını yağlayarak bohça şeklinde kapatın. Elde edilen kareyi dört parçaya bölerek ortalarına iç koyun ve muska şeklinde kapatın. Üzerine yağ sürerek sıcak fırında pişirin.
|
Mevlana Böreği |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc146569
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2019
597 defa indirildi / yazdırıldı
|
100 gram tereyağ
3,5 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı su
4 yumurta sarısı
2 yumurta beyazı
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
125 gram rendelenmiş beyaz peynir
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
2 yumurta beyazı
Tereyağını bir sos tenceresine alarak eritin.
Un, yoğurt, karbonat, yumurta ve tuzu geniş bir kaba alın ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edecek şekilde yoğurun.
Elde ettiğiniz hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıp üzerini nemli bir bezle örtün ve 10-15 dakika dinlendirin.
Dinlenen bezeleri oklava yardımıyla 15 santimetre çapında açın.
Aralarını erittiğiniz tereyağı ile yağladığınız hamurları üçer üçer üst üste koyun ve yağın donmasını bekleyin.
Bütün bezelere aynı işlemi uygulayın.
Hazırlanan üçlü yufkayı tekrardan incecik açın ve her tarafını eritilmiş tereyağı ile yağlayarak bohça şeklinde kapatın.
İç harcı için gerekli olan bütün malzemeyi geniş bir kasede karıştırın.
Elde edilen kareyi dört parçaya bölerek ortalarına iç harçtan koyun ve üçgen şeklinde kapatın.
Muskaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
Üzerine tekrar eritilmiş tereyağı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Ilık servis yapın.
|
Mevlana Böreği (Konya) |
|
hüsamettin
Aşçıbaşı
Kayıt: 30.01.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc140175
Gönderme Tarihi: 31.Oca.2019
950 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Üzeri için:
Yarım çay bardağı eritilmiş tereyağı
Hamur için:
Un 2 su bardağı
Yumurta 1 adet
Tuz yeteri kadar
Su alabildiği kadar
İçi için:
200 gram yağlı çökelek
Yarım demet maydanoz
Tuz
Pul biber
Karabiber
Ispanak 1 demet ince kıyılmış
Kırmızı biber 1/2 adet zar doğranmış
Üzeri için:
Yarım çay bardağı eritilmiş tereyağı
Zar şeklinde doğranmış biber ve ince kıyılmış ıspanakları bir tavada sıvı yağ ile soteleyiniz. Yeşilini kaybetmemesi için işlemi oldukça kısa tutunuz. Soğuyan sote karışıma kalan diğer malzemeleri ekleyerek iyice harmanlayınız.
Hamuru hazırlamak için tüm malzemeleri bir yoğurma kabında kulak memesi kıvamını alıncaya ve ele yapışmayana kadar yoğurunuz. Yoğurduğunuz hamurları 15 eşit bezeye bölünüz ve hamuru 15 -20 dakika kadar üzeri ıslak bez ile kapatarak dinlendiriniz. Dinlenen hamurları merdane yardımı ile yuvarlak şekilde açınız. Ortasına ceviz büyüklüğünde harç ilave ederek bir kenarından ortada birleştirrek bohça şeklinde kapatınız. Bohça ları sabitlemek ve açılmasını önlemek için ince şeritli hamur ile bağlayınız. Tüm bohçaları altı yağlanmış bir tepsiye dizerek üzerini tereyağı ile yağlayınız.180 derece fırında 15-20 dakika kızarana kadar pişiriniz.
Fotoğraf "sosyal" tarafından gönderildi. 12.06.2020
|
Mevlana (Konya) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105963
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2015
2,010 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Hamuru için:
Bir miktar un
Bir miktar su
Yaş maya
Harcı için:
50 gram kıyma
50 gram peynir
2 adet soğan
1 adet domates
2 adet biber
Maydanoz
20 gram tereyağı
Yeterli miktarda un, su ve tuz yaşmaya ile birlikte yoğrulur. Hamurun mayalandığı anlaşıldığı zaman hamurdan küçük küçük bezeler alınır. Bu bezeler elle açılır. Daha önceden soğan, biber, domates ve maydanozlar satırla doğranır. Bunlar kıyma ve peynir ile karıştırılır. Hamurun üzerine yayılır. Hamurun kenarları yarım kapatılarak elle sündürülür. Yaklaşık uzunluğu doksan santim olur. Taş fırına konulur. Dört beş dakika içerisinde pişer. isteğe bağlı olarak fırından çıkarıldıktan sonra üzerine tereyağı sürülür. 6-8 parçaya ayrılarak tabaklara konulur. Bu şekilde servis yapılır.
Not: Konyada 1970 yılına kadar bu böreğe karışık denilirdi. Ancak börek günümüzde Mevlana böreği olarak biliniyor. Bunun nedeni ise 1970 yılından sonra Mevlanayı Anma Törenleri uluslararası bir boyut kazanmasıyla bölgeyi ziyarete gelen turistlere kültürel zenginliklerin yanı sıra yemek kültürünü de daha etkili bir isimle tanıtmak amacıyla Mevlana ismini vermişler.
|
Mevlana Böreği (Konya) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc38634
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2009
5,418 defa indirildi / yazdırıldı
|
Konya Emniyet Müdürlüğü
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
Biraz su
Yarim limon suyu
Biraz Tuz
Alabildiği kadar un
İçi için:
Yarim kilo kadar zeytinyağı ile karışmış tereyağı
Bu malzemelerin hepsi konur ve güzelce yoğrulur. Küçük küçük bezeler ayrılır. Dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafından bir iki baş soğan yarim kilo kıyma, 1 demet maydanoz, biraz karabiber. Soğanlar bir iki kaşık zeytinyağında kavrulur. Sonra kıyma da ilave edilerek kavrulur. Ateşten indikten sonra maydanozu ilave edilir. Diğer taraftan bezeler incecik açılır. Arası yağlanır tekrar açılır tekrar yağlanır. Ve bir bohça seklinde dürülerek köselere iç konulur ve kapatılır. Ondan sonra sıcak fırına sürülür.
|
|