| 
 
| 
 
 
 | 
 
Mercimek Dolması | 
 
  | 
Bahariye 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.03.2006 
Mesajlar: 89 Şehir: Kadikoy | 
Kısa URL: https://ml.md/lc4727 
Gönderme Tarihi: 09.Haz.2006 
2,976 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
MALZEMELER
 
Asma yapragi - 150 gram
 
Su 3 su bardagi - 600 gram
 
Kirmizi mercimek 1 su bardagi - 180 gram
 
Sogan 2 orta boy - 120 gram
 
Zeytinyagi 1/2 su bardagi - 100 gram
 
Bulgur (köftelik) 1/2 su bardagi - 75 gram
 
Tuz 2 tatli kasigi - 12 gram
 
Seker 1 yemek kasigi - 8 gram
 
Nane 1 yemek kasigi - 1.3 gram
 
Kara biber 1/2 tatli kasigi - 1 gram
 
Kirmizi biber 1/2 tatli kasigi - 1 gram
 
Limon 1 orta boy - 50 gram
 
 
YAPILIŞ TARİFİ
 
Yapraklari yika, saplarini ayir. Tencereye suyu koy, kaynayinca yapraklarin
 
yarisini ekle, bir kez alt üst ederek 4-5 dakika pisir, diger yarisini da ayni
 
sekilde hasla. Haslama suyunu ölç, 3 su bardagina tamamla ve beklet.
 
Mercimegi yika, süz. Sogani soy, yika, ince ince dogra, yagla birlikte
 
tencereye koy, kisik ateste, ara sira karistirarak 7-8 dakika öldür.
 
Mercimek ve bulguru ekle. Haslama suyundan 1 su bardagi koy, karistir,
 
15 dakika dinlendir. Tuz, seker, nane ve baharati kat, tekrar karistir.
 
Yapraklarin damarli yüzü, sarildiginda içe gelecek sekilde yerlestir, birer
 
kenarina hazirlanan içten koy, bohça gibi sarip, yassi ve besgen sekilli
 
dolmalar yap. Yayvan bir tencerenin dibine asma yapraklarindan döse.
 
Dolmalari katlanan yüzü alta gelecek sekilde diz, en üste isiya dayanikli
 
düz bir tabak kapat.
 
Kalan haslama suyunu isit, dolmalarin kenarindan yavas yavas bosalt, 1
 
saat kadar pisir. Soguyunca servis tabagina al. Dilimlenmis limonla servis
 
yap.
  
 | 
 
Sarma Mercimek | 
 
  | 
Tufan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.06.2006 
Mesajlar: 40
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc7085 
Gönderme Tarihi: 17.Ağu.2006 
3,016 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme	150 gram salamura asma yaprağı, 1 su bardağı kırmızı mercimek, yarım su bardağı köftelik (ince) bulgur, 1 adet soğan, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı nane, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kırmızı biber, yarım çay kaşığı tuz.
 
Yapılışı	Bir tencerede su kaynatın, altını kapatıp salamura yaprakları birer birer ayırarak içine atın, 5 dakika sonra çıkartıp süzün, suyu saklayın. Mercimek ve bulguru yıkayın, süzün. Soğanı soyun, diş şeklinde çentin. Zeytinyağını kızdırın, soğanları hafif ateşte 5-6 dakika kavurun, üzerlerine 1 bardak haşlama suyundan dökün, mercimek ve bulguru ekleyin, suyunu çekene kadar hafif ateşte 10 dakika pilav gibi pişirin. Tencerenin kapağını açıp toz şeker, nane, karabiber, kırmızı biber ve tuzu ekleyin, karıştırın. Yayvan bir tencerenin dibine yaprak döşeyin. Herbir yaprağı alıp parlak kısmı alta, sapı size gelecek şekilde bir tabağa yayın, bıçakla sapı kesin, altta ortaya gelecek şekilde bir miktar karışımdan koyun, önce yaprağın yanlardan taşan kısımlarını harcın üstüne katlayın, sonra sigara gibi yuvarlayarak sarın, tencereye dizin. Sarmaların üzerine bir porselen tabak yerleştirin, kalan yaprakları su ile birlikte iki bardak sıcak suyu tabağın kenarından dökün, 30-40 dakika süre ile ağır ateşte pişirin. Ilık veya soğuk olarak sofraya getirin. Mevsimine göre taze yaprak, taze soğan veya taze nane ile de deneyebilir, soğanı kavurmadan koyup mercimek ve bulgurun üzerine 1 bardak sıcak yaprak suyundan döküp şişirebilirsiniz.
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Mercimek Dolması Tarifleri Acur Dolması Tarifleri
 | 
 
 
 
 |