| 
 | 
| Melocan (Diken ucu) Kavurması (Ordu) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc110821 Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2015
 4,216 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 1 kg. melocan
 2 adet kuru soğan veya yeşil soğan
 1 çay bardağı sıvıyağ
 1-2 diş sarımsak
 1 çay kaşığı tuz
 
 Ayıklanıp yıkanan melocanlar soğuk suya konulup, suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Süzgeçte süzülür. Küçük küçük doğranarak suyu sıkılır. Kızgın yağda soğanlar iyice kavrulur. Bir iki diş sarımsak doğranır. Melocanlar içine konulur ve tuz ilave edilir. Soğanlarla özlenmesi için kısık ateşte biraz pişmesi sağlanır. Servis tabağına alınarak servis yapılır.
 
 
  
 
 | 
| Melevcen (Dikenucu) Kavurması (Ordu) | 
|  | böğürtlen Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 11.08.2016
 Mesajlar: 24
 Şehir: Ordu
 | Kısa URL: https://ml.md/lc118854 Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2016
 3,644 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Ordu Büyükşehir Belediyesi
 
 1 kilo melevcan (5 su bardağı dolusu)
 1 fincan sıvı yağ
 2 büyük baş kuru soğan
 2 büyük boy domates
 2 yemek kaşığı tereyağı
 1 tatlı kaşığı pul biber
 1 çay kaşığı karabiber
 Tuz
 
 Derin bir tencerede yarıya kadar doldurulan su kaynatılır. Melevcan İyice seçildikten sonra kaynayan suya atılır. 10 dakika harlı ateşte kaynadıktan sonra ise ateşin altı kısılarak bir on dakika daha yavaş yavaş demlenmeye bırakılır. Delikli süzgeç yardımı ile kaynar sudan alınan melevcanlar soğuk su altında şoklanır. İyice sıkılıp yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Soğanlar ince ince doğrandıktan sonra, bir çay kaşığı tuz ile öldürülür. Sıvı yağ konulmuş diğer bir kapta kavrulur. Domatesler iyice rendelendikten sonra da soğanlarla birlikte pişmeye bırakılır. Beş on dakikalık pişmeden sonra melevcanlar domates ve soğan karışımına ilave edilerek iyice karıştırılır. Pişme kabının ortasına tereyağı da konularak iyice karıştırılır ve tencerenin kapağı sıkı sıkı kapatılarak en kısık ateşte en az yarım saat demlenmeye bırakılır. Sıcak ya da soğuk servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| Melocan (dikenucu) Kavurması (Ordu) | 
|  | dinamit Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.07.2018
 Mesajlar: 23
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc135713 Gönderme Tarihi: 24.Tem.2018
 1,228 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 bağ melocan
 2 adet soğan
 3 yemek kaşığı tereyağı
 Tuz
 
 Melocanın sapının sert kısımlarını kırıp atın.
 Bol suda haşlayıp süzün.
 Soğanı yemeklik doğrayın, tereyağında soğanı yumuşayana kadar kavurun.
 1.5 - 2 cm eninde doğradığınız melocanları ilave edip kavurun.
 Tuzunu ayarlayın. 5 dakika kısık ateşte kavurduktan sonra servis edin.
 
 
 | 
| Melocan Kavurması (Ordu) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc179145 Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2024
 258 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Kenan Pala
 
 Melocan bitkisi 500 gram
 Kuru soğan 1 adet
 Sıvı yağ 50 mililitre
 Tuz 5 gram
 
 Melocan bitkisi yıkanarak, yumuşayana kadar kaynayan suda yaklaşık on dakika haşlanır.
 Haşlama suyunun kararmaması için suya birkaç damla limon sıkılır.
 Haşlanan melocan bitkisi kaynar sudan çıkarılıp soğuk suya tutularak acı suyunun çıkarılması amacıyla elle iyice sıkılır.
 İnce kıyılmış soğan pembeleşene kadar yağda kavrulup melocanlar ve tuz eklenerek beş dakika ara ara karıştırılır.
 Hazırlanan melocan kavurması sıcak olarak servise hazırlanır.
 
 Not: Melocan kavurması; melevcan, dikenucu gibi isimlerle de bilinen melocan bitkisi ile yapılır. Ekşimsi aromaya sahip bitki, ormanlık arazilerde dikenli çalıların üzerinde doğal yetişmektedir. Bitki, çoğunlukla mayıs ile eylül ayı arasında toplanmaktadır. Toplandığı dönemde taze tüketilen melocan derin dondurucuda ya da salamura yöntemi ile saklanarak da tüketilebilir. Ordu mutfağı ile ilgili düzenlenen festival gibi etkinliklerde kendine yer bulan melocan kavurması, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından 11.09.2022 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |