| 
 | 
| Meftune (Diyarbakır) | 
|  | Yörem Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 27.11.2006
 Mesajlar: 245
 Şehir: Mersin
 | Kısa URL: https://ml.md/lc9114 Gönderme Tarihi: 28.Kas.2006
 5,977 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 kg koyun kuşbaşı
 1.5 kg patlıcan
 1 kg domates
 2 çorba kaşığı sumak
 1 su bardağı su
 Tuz, pulbiber
 
 1. Eti yıkayıp tuzla ovarak tencerenin tabanına yayın. 2 çorba kaşığı sumağı 1 su bardağı suyla karıştırıp 15 dakika bekletin. İnce bir tülbentten geçirerek süzün. Patlıcanların kabuklarını alacalı soyun. Boyuna dörde bölüp küçük küçük doğrayın. Tuzlu suda bekletip süzün. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.
 2. Hazırladığınız sebzeleri tenceredeki etin üzerine yerleştirin. Sumak suyunu ilave edip tuz ve pulbiber serpin. Orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
 
 
 ML® Diyarbakır Çöreği için tıklayın
 
 
 
 
 | 
| Meftune (Diyarbakır) | 
|  | DARI Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 02.03.2007
 Mesajlar: 416
 Şehir: Kırıkkale
 | Kısa URL: https://ml.md/lc12762 Gönderme Tarihi: 24.Mar.2007
 5,235 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 (Bir adı da Pürlezzet)
 
 1/2 kilo göğüs bölümünden koyun eti
 1+1/2 kilo patlıcan
 1/2 kilo domates
 1 çay kaşığı kırmızı biber
 1 çay kaşığı karabiber
 1 çorba kaşığı tuz
 1/2 demet maydanoz
 2 diş sarımsak
 4 sivri biber
 1+1/2 limon
 2 bardak su
 
 Et küçük parçalara ayrılır. Kırmızı biber, karabiber ve tuzla birlikte iyice karıştırılarak ovulur. Etler tencerenin dibine yerleştirildikten sonra üstüne üçer santim boyunda parçalara bölünmüş patlıcanlar yerleştirilir. Domateslerin kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük doğranarak, patlıcanların üzerine yayılır. Onların üzerine de çekirdekleri çıkarılmış ve ince ince kesilmiş sivri biberler konur. En üste ince ince kıyılmış yarım demet maydanoz serpildikten sonra iki bardak su katılır ve tencere hafif bir ateşe oturtulur.
 Yemek, salçası suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ateşten indirilince tabaklara konur. İki diş ezilmiş sarımsakla birbuçuk limonun suyu iyice karıştırılarak tabakların üzerine azar azar döküldükten sonra servis yapılır.
 
 
  
 
 | 
| Patlıcan meftunesi (Diyarbakır) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc31575 Gönderme Tarihi: 22.Arl.2008
 14,532 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 Bir tencere içinde yağda gerekli miktarda et iyice kızartılır, doğranmış sivri biber ilave edilir. Daha sonra salça ve pul biber iyice kızartılır. Az tuzlu suda doğranmış patlıcanlar bolca yıkanıp tencereye konur. Biraz pişirilir, doğranmış domatesler ilave edilir. Bir müddet sonra yemek kaynadıktan sonra, bir miktar süzülmüş sumak suyu ilave edilir. Yemek kaynatılır. Piştikten sonra ocaktan alınır. Ezilmiş sarımsak yemeğe katılır, servise sunulur.
 
 
 | 
| Patlıcan Meftunesi (Diyarbakır) | 
|  | acara Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 04.07.2005
 Mesajlar: 143
 Şehir: Mordoğan
 | Kısa URL: https://ml.md/lc40300 Gönderme Tarihi: 03.Eyl.2009
 7,281 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.kulturportali.gov.tr
 
 Parçalara ayrılmış yağlı ve kemikli 1 kg. kuzu eti tencereye konur. Hafif pişirilir. Daha önce et tuzla ovulmalıdır. Üstüne halka halka doğranmış patlıcan, sonra da domates konur. Sebzeleri örtünceye kadar sumak suyu eklenir. Sumak suyu yemeğe ekşilik verir. Yemek orta ateşte pişirilir. Dövülmüş sarımsak katılarak yenir.
 Patlıcan meftunesi kurutulmuş patlıcandan yapılırsa buna halk arasında "Hırçikli Meftune" adı verilmektedir. Diğer meftune çeşitleri de hemen hemen aynı tarzda pişirilmektedir. Tencerede ve suda haşlanarak pişirilen bu yemekte besin maddelerinin kaybı pek fazla değildir. Besin maddelerinin kaybının olmaması ve haşlanarak pişirilmesi beslenmede sağlıklı bir yol olarak önemli bir yer tutmaktadır.
 
 
  
 
 | 
| Meftune (Diyarbakır) | 
|  | siyami Super MOD
 
  
 Kayıt: 26.09.2006
 Mesajlar: 1925
 Şehir: izmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc54388 Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2010
 4,308 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Gerekli Malzemeler:
 1 kg koyun kuşbaşı
 1.5 kg patlıcan
 1 kg domates
 2 çorba kaşığı sumak
 1 su bardağı su
 Tuz
 Pul biber
 
 Hazırlanışı :
 Eti yıkayıp tuzla ovarak tencerenin tabanına yayın. 2 çorba kaşığı sumağı 1 su bardağı suyla karıştırıp 15 dakika bekletin. İnce bir tülbentten geçirerek süzün. Patlıcanların kabuklarını alacalı soyun. Boyuna dörde bölüp küçük küçük doğrayın. Tuzlu suda bekletip süzün. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.
 Hazırladığınız sebzeleri tenceredeki etin üzerine yerleştirin. Sumak suyunu ilave edip tuz ve pulbiber serpin. Orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
 
 
 | 
| Meftune (Diyarbakır) | 
|  | Yemek Tarifleri Robot
 
 Kayıt: 18.06.2006
 Mesajlar: 10595
 Şehir: Türkiye
 | Kısa URL: https://ml.md/lc59459 Gönderme Tarihi: 16.Oca.2011
 4,821 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 kg koyun başı
 1,5 kg patlıcan
 1 kg domates
 2 çorba kaşığı sumak
 1 bardak su
 Tuz
 Pul biber
 
 Et yıkanıp tuzla ovalanarak tencerenin tabanına yayılır. İki çorba kaşığı sumak bir su bardağı suyla karıştırılıp on beş dakika bekletilir ve süzülür. Patlıcanların kabukları alacalı soyulur. Boyuna dörde bölünüp küçük küçük doğranır. Tuzlu suda bekletilip süzülür. Domateslerin kabukları soyulup küp küp doğranır. Hazırlanan sebzeler tenceredeki etin üzerine yerleştirilir. Sumak suyu ilave edilip tuz ve pul biber serpilir. Orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı olarak pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
 
 
 | 
| Meftune (Diyarbakır) | 
|  | Seçil Anlı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 26.05.2011
 Mesajlar: 38
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc63874 Gönderme Tarihi: 04.Haz.2011
 5,005 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 4 diş sarımsak
 1/2 su bardağı sıvı yağ
 1 kg. Yağlı parça kuzu eti
 2 yemek kaşığı domates salçası
 3 adet sivri biber
 Sıcak su
 2 adet patlıcan
 3 adet domates
 1 tutamn toz
 1 tutam toz et bulyon
 1 tutam pul biber
 Sumak suyu
 
 Sarımsakları ince ince doğrayın. Tencerede yağı kızdırın ve sarımsakları atarak karıştırın. Eti tencereye alın ve karıştırmaya devam edin. Salçayı ekleyin ve iyice karıştırın. Biberleri doğrayın ve yemeğe ekleyin. Patlıcanları ve domatesleri küp küp doğrayın. Domatesleri tencereye atarak karıştırın. 1 tutam tuz, toz et bulyon, pul biber ekleyerek karıştırın. Ardından patlıcanları tencereye atın ve karıştırın. Sumak suyunu tencereye süzün ve karıştırın. Yaklaşık 10 dakika daha piştikten sonra yemeğimiz servise hazır.
 
 
 | 
| Meftune | 
|  | balerin Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 10.03.2014
 Mesajlar: 23
 Şehir: Elazığ
 | Kısa URL: https://ml.md/lc96500 Gönderme Tarihi: 10.Mar.2014
 3,613 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 600 gram kuşbaşı koyun eti
 4-5 tane patlıcan
 1 çay bardağı koruk suyu
 2 tane soğan
 1,5 bardak sıcak su
 1 tatlı kaşığı tarçın
 Yeterince tuz ve karabiber.
 
 Patlıcanları alacalı soyun ve iki parmak kalınlığında kesin. Sonra tencereye su koyup biraz tuz ilave edin. Hafif yumuşayıncaya kadar kaynatıp süzün. Diğer tarafta soğanları ince ince doğrayın. Kuşbaşı eti ve tarçını biraz tuzu koyup etleri iyice ovalayın. Tencereye önce biraz et, üzerine biraz patlıcan koyup bitene kadar aynı işlemi yapın.
 
 
 | 
| Patlıcan Meftunesi | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc105122 Gönderme Tarihi: 11.Şub.2015
 4,042 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1/2 kg koyun kuşbaşı
 1 kg patlıcan
 1/2 kg domates
 Yarım demet maydanoz
 2 diş sarımsak
 4 tane sivri biber
 1 tane limon
 1 çay kaşığı kırmızı biber
 1 çay kaşığı karabiber
 1 çay kaşığı tuz
 50 gr tereyağı
 1 bardak su
 
 Et, kırmızı biber, karabiber ve tuzla birlikte iyice karıştırılarak ovulur. Etler tencerenin dibine yerleştirildikten sonra üstüne üçer santim boyunda parçalara bölünmüş patlıcanlar yerleştirilir. Domateslerin kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük doğranarak, patlıcanların üzerine yayılır. Onların üzerine de çekirdekleri çıkarılmış ve ince ince kesilmiş sivri biberler konur. Üstüne ince ince kıyılmış yarım demet maydanoz serpildikten sonra iki bardak su katılır, en üste tereyağı parçalara ayrılarak konur ve tencere hafif bir ateşe oturtulur. Ateşten indirildikden sonra ezilmiş sarımsak ve limon suyu yemeğe katılır, servise sunulur.
 
 
 | 
| Meftune (Diyarbakır) | 
|  | peri tozu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 27.02.2017
 Mesajlar: 42
 Şehir: Bolu
 | Kısa URL: https://ml.md/lc123526 Gönderme Tarihi: 03.Mar.2017
 1,855 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Mazda Lezzete Götüren Marka
 Mehmet Yaşin
 
 350 gr parça dana eti
 1 adet orta boy soğan
 4 diş sarımsak
 3 adet orta boy patlıcan
 2 adet orta boy sivri biber
 15 gr tereyağı
 2 çay kaşığı tuz
 1 çay kaşığı karabiber
 1, 5 su bardağı sıcak su
 Kızartmak için:
 1 su bardağı ayçiçeği yağı
 
 Tereyağını tavada eritin. 350 gr dana etini ekleyip kavurun. Soğanın kabuğunu soyup kıyın. 4 diş sarımsağın kabuğunu soyup ikiye kesin. Soğanları ve sarımsakları kavrulmakta olan ete ilave edin. 5- 6 dakika karıştırarak kavurmaya devam edin. Kavrulan etlerin ve soğanların üzerine 1, 5 su bardağı sıcak su ekleyip 10 dakika pişirin. 3 adet orta boy patlıcanın kabuklarını tamamıyla soyun ve uzunlamasına dörde bölün. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız 2 adet orta boy sivri biberi de aynı boyda kesin. Patlıcanların üzerine 1 çay kaşığı tuz serpin. Patlıcanların acılarını almak için içinde 2- 3 su bardağı su bulunan bir kapta 15 dakika bekletin. Patlıcanları sudan çıkarıp bir kağıt havlunun üzerine alın ve kurutun. 1 su bardağı ayçiçeği yağını tavada ısıtın. Patlıcanları kızgın yağda kızartın. Kızaran patlıcanları önceden kağıt havlu serdiğiniz bir kabın içine alın. Aynı işlemi önceden dilimlediğiniz biberlere de uygulayın. Kavrulmakta olan ete, kalan 1 çay kaşığı tuzu ve 1 çay kaşığı karabiberi ilave edip karıştırın. 2- 3 dakika daha kavurup ocaktan alın. Bir tencerenin tabanına önceden kızarttığınız patlıcanları dizin. Patlıcanların aralarına kızartmış olduğunuz biberleri dizin. Ortasına kavurduğunuz etleri yerleştirin.Etlerin suyunu da bu karışımın üzerine ilave edin. Üzerine bir tabak kapatın. Tencerenin kapağını kapatarak yemeği bu şekilde 30 dakika kısık ateşte pişirin. Tencereyi servis tabağına ters çevirerek yemeği aktarın. Sıcak servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Meftune (Diyarbakır) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc125996 Gönderme Tarihi: 12.Haz.2017
 1,493 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1/2 kilo kuşbaşı
 1/2 kilo patlıcan
 2-3 adet domates
 5-6 adet sivri biber
 2 baş sarımsak
 2 çorba kaşığı salça
 2 çorba kaşığı margarin
 Tuz
 
 Büyükçe bir tencere alın ve önce iki kaşık yağı eritin. Domates salçasını, bu eriyen yağa karıştırın ve salçanın iyice erimesini bekleyin. Sonra kuşbaşım tencerenin altına tek sıra halinde dizin. Patlıcanları soyup, etin üstüne bunları da tek sıra halinde yerleştirin. İnce dilimler halinde kesilmiş domatesleri de üste dizdikten sonra sarmısağım, biberim ilave edin.
 Sonra aynı işlemi, bir daha tekrarlayın. Yani önce et, sonra patlıcan, ardından domates birer sıra halinde dizin.
 Bu arada bir parça salça artacaktır, onu da biraz suyla karıştırıp yemeğin üzerine döküp, pişmeye bırakın ve şunu hatırlatmamıza izin verin: Bu yemeği iki katlı olarak pişirmek (bir sıra et, bir sıra patlıcan, bir sıra domates ve üstüne yine bir kat et, bir kat patlıcan, bir kat domates şeklinde) hayli ustalık ister. Hen görünüşü güzel, hem de çok lezzetli olan bu yemeği yapmayı düşünürseniz tavsiyemiz önce bunu tek katlı olarak pişirmeyi deneyin. Lezzet kaybı olmayacağı gibi gerek hazırlanışı pratik, gerekse pişme süresi daha kısa olacaktır.
 
 Not: Bu arada isteyenler yemeğe sarmısakla, biberi ilave ederken, isteğe uygun miktarda çağla veya yeşil erik de katabilirler. Bu hoş bir rahiye kazandırır.
 
 
 | 
| Meftune (Diyarbakır) | 
|  | aya Aşçı
 
  
 Kayıt: 13.02.2020
 Mesajlar: 19
 Şehir: Giresun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc148553 Gönderme Tarihi: 15.Şub.2020
 808 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 5 adet patlıcan
 5 adet sivri biber
 5 adet domates
 2 yemek kaşığı tane sumak
 3 su bardağı sıcak su
 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
 1 tatlı kaşığı siyah pul biber
 Tuz
 2 yemek kaşığı tereyağı
 2 yemek kaşığı sıvı yağ
 1 baş sarımsak
 
 Etleri tuzlayıp kenara alın ve sularını salmalarını bekleyin.
 Sumakları sıcak suya koyup renginin ve ekşiliğinin çıkmasını sağlayın.
 Bu esnada patlıcanları, biberleri ve kabuklarını soyduğunuz domatesleri iri iri doğrayın.
 Suyunu süzdüğünüz etleri tencereye dizin.
 Üzerine patlıcanları ve biberleri yerleştirin.
 Tuz ve pul biberi sebzelerin üzerine serpin.
 Son olarak domatesleri de tencereye alın.
 Salçayı minik parçalar halinde malzemelerin üzerine dağıtın.
 Tereyağı ve sıvı yağı da tencereye ilave edin.
 Son olarak sumakların suyunu süzün ve tencereye ekleyin.
 Tencerenin kapağını yarım kapatın ve yemeği kaynayana kadar bu şekilde harlı ateşte pişirin.
 Ardından ocağı kısın ve malzemeleri ezmeden iki kez karıştırın.
 Pişen yemeği tabaklara bölüştürüp üzerine dövülmüş sarımsak ilave edin ve sıcak servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Patlıcan Meftunesi (Diyarbakır) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc174329 Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2023
 331 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 İrfan Rıza Yazıcıoğlu
 
 750 Gr kemiksiz kuzu kuşbaşı
 5 Adet patlıcan
 2 Domates
 3 Acı sivri biber
 2 Yemek kaşığı yağ
 1 Çay bardağı sumak
 1 Baş sarımsak
 1 Kaşık Domates salçası
 1 Kaşık Biber salçası
 Tuz
 Karabiber
 Pul biber
 
 Et salça tuz ve baharat ile yağda 5 dakika çevrilir.
 2 bardak su ile bir süre pişirilir patlıcan, biber, domates üstüne eklenir.
 1 su bardağı suda ıslanmış ve süzülmüş sumak suyu eklenir ve pişirilir.
 Piştikten sonra dövülmüş sarımsak eklenir.
 
 
  
 
 | 
| Patlıcan Meftunesi (Diyarbakır) | 
|  | dolu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 28.01.2014
 Mesajlar: 3325
 Şehir: Denizli
 | Kısa URL: https://ml.md/lc181214 Gönderme Tarihi: 10.Oca.2025
 181 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 GAP Eylem Planı
 
 1 kg koyun eti (döş)
 1 kg patlıcan
 6-7 adet domates
 6-7 diş sarımsak
 1 kaşık un
 ½ su bardağı sumak
 Tuz
 
 Et yıkanır, pişirilecek tencereye bir bardak su ve et konur, suyunu çekince kabukları soyulup küçük doğranmış domates ve iri doğranmış biber karıştırılır.
 Et yumuşayınca önceden alacalı soyulmuş, 2-3 cm küp küp doğranmış, tuzlu suda bekletilmiş patlıcanlar ilave edilir.
 Sebzelerin üzerine çıkıncaya kadar sumak suyu ve su eklenir.
 Et ve sebzeler pişince ateşten indirilir.
 Sıcak servis yapılırken dövülmüş sarımsak tabaklara arzuya göre alınarak yenir.
 
 Sumak Suyunun Hazırlanması:
 Yöntem 1: Bir bardak sumak, iki bardak su, bir çay kaşığı tuz karıştırılarak bir süre bekletilir. Bir yumurta çırpılıp bu suya ilave edilir. Ateşte kaynatılır. Suyun üzerine çıkan köpükler alınarak atılır. Altta kalan pembe su, yemeklerde kullanılır. Bu işleme “sumak ağartma yöntemi” denir.
 
 Yöntem 2: Bir bardak sumak, iki bardak su, bir çay kaşığı tuz, bir yemek kaşığı un karıştırılır. Yarım saat kadar bekletilir. Tel süzgeçten süzülerek sumak suyu elde edilir.
 
 Not: Aynı yöntemle patlıcan yerine; çağla kış kabağı, bakla, kenger, sakız kabağı, elma ve salatalık kullanarak da meftune yapılır. Kış kabağı ile yapılan meftuneye koruk ekşisi konur. Bu  tarz hazırlanışta; et piştikten sonra kabak konur. Elma meftunesi ise ekşi olarak; koruk ekşisi kullanılır. Salatalık meftunesi ise; kurutulmuş veya taze, çekirdekleri çıkarılmış salatalıktan yapılır.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |