|
Mayalı ve Peynirli Börek |
|
serdarzaimoğlu
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.11.2007
Mesajlar: 20 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc19627
Gönderme Tarihi: 29.Kas.2007
1,979 defa indirildi / yazdırıldı
|
750 gram un
1 adet yumurta
2 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 tatlı kasığı maya
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım su bardağı ılık su
1 adet yumurtanın sarısı,
tuz
Çörek otu
içi için:
Yarım kg beyaz peynir
1 demet maydanoz
Öncelikle küçük bir kapta 1 tatlı kaşığı mayayı, 1 çay kaşığı toz şeker ve yarım su bardağı ılık suyu karıştırın. Maya kabarana dek bekleyin. Unu, 1 çay bardağı sıvı yağı, 1 su bardağı ılık sütü, yumurtayı ve yeterince tuzu ilave edin.
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru tekrar kabarması için bir süre daha bekletin. Bu arada iç malzemesi için ince kıyılmış maydanoz ve ufalanmış beyaz peyniri karıştırın.
Sonra hamuru 4 parçaya bölün. Her bezeyi hazır yufka büyüklüğünde açın.
İlk yufkanın üzerine bir fırça yardımıyla sıvı yağ sürün. İlk önce kenarlarını karşılıklı gelecek şekilde kapatın.
Sonra diğer kenarlarını üst üste getirin. Diğer yufkaları da bu şekilde katlayın. Katladığınız ilk yufkayı tepsiye alın. Üzerine bir fırça yardımıyla sıvı yağ sürün.
Maydanozlu peynir serpin. Diğer yufkaları da aralarına sıvı yağ sürüp, peynir serperek üst üste dizin. Sonra elinizle bastırarak yufkaları büyütün. Üzerine yumurtanın sarısını sürün. İri baklava dilimleri şeklinde kesin. Çörekotu serpin, önceden ısıtılmış orta dereceli fırında yaklaşık 1 saat pişirin.
|
Peynirli Mayalı Börek |
|
necmiye
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.12.2012
Mesajlar: 42 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc85066
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2012
4,449 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gamze Akıncıoğlu
1 kg un
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Süt (ılık)
Sıvı yağ
Lor (iç malzeme)
Beyaz Peynir (iç malzeme)
Maydanoz (iç malzeme)
1 adet yumurta (üzeri için)
Bir kabın içine unumuzu eliyoruz ve içine 1 paket Yuva Mayamızı, tuz ve şekeri koyarak bir çorba kaşığı yardımı ile karıştırıyoruz. Bu aşamadan sonra hamurumuz kulak memesi kıvamı oluncaya kadar içine ılık sütümüzü ilave ederek yoğuruyoruz. Yoğurma işleminden sonra hamurumuzu 10 eşit parçaya bölerek 5 dk kadar dinlendiriyoruz. Hamurumuzun 5 bezesi alt diğer 5 bezesini ise üst için kullanacağız. Hamurlarımız dinlendikten sonra masamıza un serperek oklava yardımı ile her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz. 5 tane açtığımız hamuru herbirini tek tek yağlayarak üst üste koyuyoruz ve yuvarlak tepsi büyüklüğünde açarak iyice yağladığımız tepsimizin tabanına koyuyoruz. Eğer hamurumuz tepsimizden büyük olursa bıçak yardımı ile fazlalıkları kesebiliriz. Tepsimizin tabanına hamuru koyduktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanozumuzu ve peynirimiz her yere eşit şekilde dağıtarak serpiyoruz. Daha sonra üstünü kapamak için oklava yardımı ile açtığımız diğer 5 bezeyi aralarını yağlayarak en üsteki beze hariç üst üste koyup tekrar oklava yardımı ile açıyoruz. Ve bu hamurumuzu tepsimizin üst kısmı olduğu için üstünü kapatıyoruz.
Hamurumuzu istediğimiz şekilde keserek üzerine bir yumurta sarısı sürerek 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiyoruz.
|
Peynirli Mayalı Börek |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc169363
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2022
253 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
Hamur:
4 - 4,5 su bardağı un
1 poşet Dr. Oetker Instant Maya
1 tutam toz şeker
2 çay kaşığı tuz
100 g yumuşak margarin
1 su bardağı ılık süt
1 yumurta
1 yumurta akı
Dolgu:
2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
2 demet maydanoz (ince doğranmış)
50 g eritilmiş margarin
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
Kalıp:
Dikdörtgen kalıp (23x33 cm)
Unu eleyin, maya, tuz ve toz şekeri ekleyip kaşıkla iyice karıştırın. Margarin, süt, yumurta ve yumurta akını ilave edin. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun. Üzerini kapatıp ılık ortamda 40-45 dakika bekletin.
Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 190 °C
Turbo pişirme: 180 °C
Peynir ve maydanozu karıştırın. Kalıbı margarin ile yağlayın.
Mayalanan hamuru kısa bir süre yoğurun ve 6 eşit parçaya bölün. Her birini unlanmış tezgahta 20x30 cm boyutlarında açın. Üzerlerine birer yemek kaşığı eritilmiş margarin sürün ve dolgu malzemesini yayın. Hamurları rulo şeklinde sarın ve kalıba yan yana sıralayın. Bıçak ile ruloları 10-12 cm uzunluğunda kesin. Yumurta sarısı ve sütü çatal ile çırpın ve bir fırça yardımı ile hamurların üzerine sürün. 20 dakika daha bekletip pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 20 - 25 dakika
Fırından çıkarıp sıcak servis yapın.
|
|