|
|
Mantarlı pizza (İtalya) |
|
mustafam
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.07.2008
Mesajlar: 36 Şehir: Kavaklıdere-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc26377
Gönderme Tarihi: 06.Ağu.2008
2,266 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi:
Hamuru: 20 gr. yaş maya,
200 gr. (yaklaşık bir su bardağı) ılık su (20°C),
250 gr. un (elenmiş),
1/4 su bardağı (1/2 dl) zeytinyağı,
1 çay kaşığı tuz.
Garnitürü:
4 iri domates,
1 iri soğan (piyaz doğranmış),
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 diş sarımsak (ince doğranmış),
baharat torbası: 1 defne yaprağı, iki-üç tane karabiber, bir tutam kekik (bir tülbente sarılıp ağzı uzunca bir iple bağlanmış olarak),
tuz,
karabiber,
1 su bardağı etsuyu (kaynar),
200 gr. taze kültür mantarı,
50 gr. kaşar peyniri (rendelenmiş).
Hamuru hazırlamak için mayayı ılık suyun içine atıp karıştırdıktan sonra bir kenara bırakın. Unu tezgahın üzerine tepeleme yayıp ortasını havuz gibi açın . Buraya zeytinyağını ve mayalı suyu boşaltıp unu yedi-rerek parmaklarınızın ucu ile hamuru işleyin. Hamuru iki elinizin içiyle ileri geri iterek ve geri çekerken de tezgaha vurarak yoğurun. Tabii sık sık tezgahınızı, hamurun yapışmaması için, unlamayı unutmayın. Hamuru böylece on dakika, hamur ele ve tezgaha yapışmayıncaya kadar yoğurduktan sonra top haline getirip unlanmış bir kaseye koyup, üstüne nemli bir bez örterek, ılık bir yerde hamur bir misli kabarıncaya kadar, bir-iki saat dinlendirin. (Eğer birden fazla pizza yapacaksanız, hamuru dinlendirmeden önce eşit parçalara ayırın.)
Ellerinizi unlayıp hamuru, üstüne ellerinizin içiyle vurarak, açın. Açma işlemini bir oklava ile tamamlayıp 0,5 cm. kalınlığında yuvarlak pizza hamurunu elde edin. Hamuru, kenarlarından çekiştirerek (böylece hamurun orta kısmı daha ince olacaktır ), yağlanmış bir tepsiye yerleştirin. Üstüne bir fırça ile biraz zeytinyağı sürün.
Garnitürü için domatesleri kabuklarını soyup çekirdeklerini temizledikten sonra iri kuşbaşı doğrayın. Orta boy bir tavada orta ateşte, zeytinyağını kızdırıp sarımsağı ve soğanı içine atın. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca domatesleri,baharat torbasını,tuzunu,biberini ve et suyunu ilave edin. Ateşin altını kısıp sosu kırkbeş dakika pişirin. (Bu arada sos suyunu tamamen çekecek olursa, hafifçe sulandıracak kadar kaynar su ekleyin.) Sos pişince baharat torbasını çıkarıp attıktan sonra bir süzgeçten geçirip bir kenara bırakın. (Dilerseniz domates sosunuzu önceden nazırlayıp birkaç gün buzdolabında saklayabilirsiniz.)
Önceden hazırlamış olduğunuz pizza hamurunun üzerine kenarlarında 2 cm. boşluk kalacak biçimde domates sosunu yayın. Mantarları iyice yıkayıp süzdükten sonra ince doğrayın. Domates sosunun üzerine sırasıyla mantarları ve kaşer peyniri rendesini serpin. Pizzayı alüminyum kağıtla örtüp ılık bir yerde otuz dakika dinlendirin. Önceden ısıtılmış sıcak fırında, üzerindeki alüminyum kağıdı alıp, otuz-kırk dakika pişirdikten sonra servis edin.
|
Mantarlı Pizza |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc63786
Gönderme Tarihi: 02.Haz.2011
2,189 defa indirildi / yazdırıldı
|
15 gr taze (yaş) maya
1 kahve kaşığı şeker
1/2 su bardağı + 1 çorba kaşığı ılık su
250 gr (2 su bardağı) un
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Harcı:
1 çorba kaşığı + 1 tatlı kaşığı zeytinyağ
1 küçük soğan (ince doğranmış)
125 gr mantar (temizlenip kurulanmış ve dilimlenmiş)
400 gr domates (kabukları soyulup, çekirdekleri ayıklanarak kabaca doğranmış)
1 çay kaşığı kuru fesleğen (istenirse)
1 kahve kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
4 çorba kaşığı kırmızı dolmalık biber (doğranmış)
175 gr dil peyniri (ince ince ayrılmış)
Mayayı küçük bir kasede ufalayıp, şekeri ve 1 çorba kaşığı ılık suyu ekleyerek, krema kıvamına getiriniz. Kaseyi sıcak ve cereyansız bir yerde 15-20 dakika, maya kabarıp köpük köpük olana kadar bekletiniz.
Un ve tuzu ısıtılmış büyük bir kaseye eleyip, ortasını çukurlaştırarak, mayayı ve kalan 1/2 su bardağı ılık suyu katınız.
Spatulayla ya da parmaklarınızla maya ve suyu una yedirip, hamur kasenin yanlarından ayrılana kadar karıştırınız.
Hamuru hafifçe unlanmış tezgaha çıkarıp 10 dakika (yapışıyorsa tezgahı yeniden unlayarak), esnek ve pürtüksüz olana kadar yoğurunuz.
Büyük kaseyi çalkalayıp iyice kurulayarak, 1 tatlı kaşığı zeytinyağla yağlayınız. Hamuru top yapıp kaseye koyarak üstüne biraz un serptikten sonra, temiz ve nemli bir bezle üstünü örtünüz. Kaseyi sıcak ve cereyansız bir yerde 45 dakika - 1 saat, kabarıp hacmi yaklaşık iki kat olana kadar bekletiniz.
Bu arada harcı hazırlamak için, 1 çorba kaşığı zeytinyağı küçük bir tavada, orta ateşte kızdırınız. Soğanları koyup, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, renkleri pembeleşene kadar kavurunuz. Mantarları katıp, arasıra karıştırarak 3 dakika, yumuşayana kadar kavurunuz. Tavayı ateşten alıp, bir kenara bırakınız.
önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (230° C) getirip, ısıtınız.
1 tatlı kaşığı zeytinyağla büyük fırın tepsisini hafifçe yağlayıp, bir kenara bırakınız.
Kabarmış hamuru kaseden çıkarıp, unlanmış tezgahta 3 dakika yoğurduktan sonra, ikiye kesiniz. Hafifçe unlanmış merdane ile her hamur parçasını 0,5 kalınlığında açıp, geniş aralıkla tepsiye yerleştiriniz.
Doğranmış domateslerle pizzaları tamamen örtüp, fesleğen (istenirse), tuz, biber ve doğranmış kırmızı dolmalık biberleri serpiniz. Üstünü dil peyniriyle kaplayınız. Delikli bir kepçeyle soğan ve mantarları tavadan alıp, peynirlerin üstüne yayınız. Her pizzanın harcını, kalan bir tatlı kaşığı zeytinyağla sulandırınız.
Pizzaları fırının orta katında 15-20 dakika, hamur pişip peynir eriyene kadar pişiriniz.
Pizzaları fırından çıkarıp, ısıtılmış bir servis tabağına aktararak, servis ediniz.
|
|
Mantarlı pizza (İtalya) Tarifleri Biscotti Tarifleri
|
|