Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Besinlerin Değerleri > Mantar (5 adet - 228,258 defa bakıldı)

Mantar


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Mantar

nurevren
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 04.06.2008
Mesajlar: 29
Şehir: Bursa
Kısa URL: https://ml.md/lc24329
Gönderme Tarihi: 04.Haz.2008
4,586 defa indirildi / yazdırıldı




Yemeklik mantar yaprağı, çiçeği olmayan köksüz bir bitkidir. Besleyici özellikleri yönünden önemlidir. Günümüzde sebze bahçelerinde özenle yetiştirildikleri için zehirli olma sakıncaları da ortadan kalkmış durumdadır. Bu tür bahçelerden yılın her mevsimi yemeklerde kullanılacak mantar elde edilebiliyor. Yemeklik mantarların çayır ve dağ türleri arasında, etli, sert, küçük şapkalı olanlarıyla, beyaz renk-li'Oİanları daha lezzetlidir. Zehirli olan çayır mantarları, ince ışınsal çizgileri ve yeşil-sarı yapraklarıyla tanınır. Şapkalarının altında yakalık (lamel) adı verilen sapları vardır. Bu saplar kirli sarı renkte ve un kokuludurlar.
Ülkemizde'de mantar üretimine önem verilmeye başlanmıştır. Kuzu, horoz, kurt, çomak, mercan gibi adlar alan mantar çeşitlerinin yemek yapılabilen şapkalarının büyüklükleri de farklılıklar taşır, örneğin; Kınık, Kuzugöbeği mantarları toprak renginde ve 2-5 santimetre çapındayken, Yenişehir geyik mantarının çapı 20-25 santimetreyi bulur. Mantarları seçerken şapkalarının içinde siyah ve kahverengi lekeler olmamasına, çü-rümemiş ezilmemiş olmalarına dikkat edilmelidir.

BESİN DEĞERİ
100 gram pişmiş mantarda; 93 gram su, 3,5 gram nişasta, 0,3 gram yağ, 1,5 gram protein, 1 gram selüloz,, 30 miligram (C) vitamini, 2 miligram (PP) vitamini, 0,3 miligram (B) vitamini vardır. Kalori değeri 22'dir.

KULLANILMASI
Mantarlar, beşamelli, domatesli sos yapımında; sote, ogretan ve kızartmalarda; etli kavurma kebaplarında; çorba yapımında ve pilavlarda kullanılır.

HAZIRLAMA YÖNTEMİ
Hangi yemek türünde kullanılacak olursa olsun hazırlanırken mantarların zarı kazınmaz. Zar nemli bir bezle silinir. Saplan ve toprağa yakın bölümleri hafifçe kesilerek limonlu suda yıkanır. Kullanılan mantar miktarının bir buçuk-iki misli kadar yarım limon sıkılmış kaynar suda 7-8 dakika haşlanır. Ayrıca haşlamadan da ayıklanıp, yıkanarak sote yapılabilir. Konserve mantarlar pişirilmiş durumdadır.



MANTARLARIN BESİN GÜCÜ

vardar
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 09.02.2007
Mesajlar: 394
Kısa URL: https://ml.md/lc12119
Gönderme Tarihi: 19.Şub.2007
2,447 defa indirildi / yazdırıldı




Mantarların bileşiminde az bir miktar proteinle karbonhidrat vardır. Ayrıca çok az yağla madenî tuzlar vardır. Mantarlar ne kadar lezzetli olurlarsa olsunlar bunları aşırı derecede yemek doğru değildir. Karaciğer ve sindirim yolları bozuk kimseler mantarı mümkün olduğu kadar az yemelidirler.


Mantar

Banu Atabay
Yazar

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489
Şehir: Beşevler ÇANKAYA
Kısa URL: https://ml.md/lc302
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2005
2,369 defa indirildi / yazdırıldı




Doğal rutubetli ortamlarda çok kısa sürede yetişir. Pek çok çeşitleri mevcuttur. Bu çeşitlerin içinde, insan sağlığına zarar verenleri de vardır. Mutfaklarımızda kullandığımız kültür mantarlarının zararlı bir etkisi yoktur. Bol protein, antibiyotik A, B, D vitaminleri içerir.
Halk tababetinde en bilinen faydası, yorgunluğu giderici ve bünyeyi kuvvetlendirici olmasıdır.


Mantar

özgülarıca
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 19.10.2007
Mesajlar: 135
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc18593
Gönderme Tarihi: 20.Ekm.2007
2,369 defa indirildi / yazdırıldı




17 türlü yenilebilir çeşidi vardır. Zehirli olanları çok tehlikelidir.
Mantar çok besleyici bir sebzedir. Bol miktarda protein ihtiva eder. 1 kilogram mantarda 1 kilogram sütün ihtiva ettiği kadar protein vardır. B^ B2 ve C vitamini bakımından zengin olduğu gibi demir, fosfor ve kalsiyum ihtiva eder.
100 gram mantarda 130 mg. fosfor, 25 mg. kalsiyum ve 2 mg. demir vardır.


Mantar

Ewa Atabaş
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 20.05.2010
Mesajlar: 23
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc51867
Gönderme Tarihi: 20.May.2010
2,325 defa indirildi / yazdırıldı




100 gram taze mantardaki
BESİN VE KALORİ DEĞERİ
Kalori 7
Protein 1,8 gram
Karbonhidrat 0
Kolesterol 0
MİNERALLER
Fosfor 135 mgr
Kalsiyum 2,9 mgr
Demir 1,03 mgr
Sodyum 9,1 mgr
Potasyum 467 mgr
Magnezyum 13,2 mgr
VİTAMİNLER
B1 vitamini 0,1 mgr
B2 vitamini 0,4 mgr
B3 vitamini 4 mgr
B6 vitamini 0,1 mgr
Folik asit 20 mcgr
C vitamini 3 mgr
E vitamini 0,1 mgr






Mantar Tarifleri Besinlerin Değerleri



(5 adet Mantar 228,258 defa bakıldı)

1 2 3 4 5

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort