|
Maklube (Hatay) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc104371
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2015
2,322 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hatay Valiliği
Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Dr. Kadriye ŞAHİN
1 kg uzun patlıcan
1 2kg yağsız et
2 su bardağı pirinç
1 Yemek kaşığı tereyağı
Sıvı yağ
Karabiber
Tuz
Etler kaz başı iriliğinde doğranarak haşlanır. Patlıcanlar alacalısoyularak boylamasına yaklaşık yarım cm kalınlığında kesilir ve sıvıyağda kızartılır. Haşlanan etler tereyağında kavrulur. Tabanıdüz bir tencerenin dibine önce etler konur. Üzerine kızartılmış patlıcanlar yaprak şeklinde dizilir. İçine karabiber ve tuz eklenmiş pirinç yerleştirilir. Patlıcanların açıkta kalan kısmı pirincin üzerine doğru kapatılır. Hafif ateşte pirinçler lapa olmayacak biçimde pişirilir. Piştikten sonra bir tepsi üzerine tencere ters çevrilerek sıcak servis yapılır.
|
Hatay Maklubesi |
|
Ayşe'm
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.08.2010
Mesajlar: 54 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc54296
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2010
3,277 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emine Beder
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı et suyu veya su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)
1 çorba kaşığı sıvı yağ (üzeri için)
250 gr. kuşbaşı et (bonfilelik et tercih edilir)
3 orta boy patlıcan (kemer patlıcan)
50 gr. badem (kıyılmış)
tuz
karabiber
1/4 limon suyu
Pirinçleri ılık, tuzlu ve limonlu suda yarım saat bekletelim. Patlıcanları alacalı soyup boyuna uzun dilimlere keserek tuzlu suda yarım saat bekletelim. Patlıcan dilimlerini yıkayıp kurulayarak kızgın sıvı yağda arkalı önlü hafifçe kızartıp bekletelim. Bir tencereye etleri alıp bıraktıkları suyu çekene dek ara sıra karıştırarak kavuralım. Etlerin üzerini 2 parmak aşacak kadar sıcak su ve tuz ekleyerek yumuşayana dek haşlayalım. Patlıcan dilimlerini, yuvarlak tabanlı bir tencerenin kenarlarına bir uçları dışta ve ortası boş kalacak şekilde yan yana ve aralıksız sıralayalım. Ortadaki boşluğa etlen yayalım. Pirinçleri birkaç su nişastası gidene dek yıkayıp suyunu iyice süzelim. Tencereye sıvı yağı alıp pirinçleri ekleyerek şeffaflaşana dek kavurup ateşten alalım. Pirinçleri etlerin üzerine yayarak sıcak et suyunu ekleyip tuzunu ayarlayalım. Pilavı ağır ateşte pirinçler suyunu çekene dek hiç karıştırmadan pişirip ateşten alarak 15-20 dk. demlendirelim. Pilavı servis tabağına ters çevirerek tencereden çıkaralım. Sıvı yağı kızdırıp bademleri ekleyerek yarım dk. kavuralım. Bademli yağı pilavın üzerine gezdirerek servis yapalım.
|
MAKLUBE (Çevirme) (Hatay) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc44623
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2009
9,411 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
1 su bardağı kızartma yağı
Tuz
1 kg. kemer patlıcan
4 bardak su
1/2 kg. kuşbaşı et
200 gr. çamfıstığı
2 su bardağı pirinç
125 gr. tereyağı Baharat (yenibahar, karabiber)
Patlıcanlar soyulur. Boyuna dilimlenir, tuzlanır ve bekletilip acı suyu alınır. Bir tavada yağ kızdınlarak patlıcanlar kızartıhr. Ayrı bir tencerede etler suyu çekinceye kadar pişirilip ateşten alınır. Tencerenin önce tabanı, sonra kenarları, kızartılmış olan patlıcanla kaplandıktan sonra, pişirilen etler tenc.erenin tabanına yerleştirilir. Daha sonra, ayıklanmış ve yıkanmış pirinç, tuz, yağ ve su ile birlikte tencereye ilave edilip üstü kapatılır. 20 dk. çok hafif ateşte pişirilir. 5 dk. dinlendirmeye bırakıldıktan sonra pirinç hafifçe sıkıştırılır. Servis tabağına ters çevrilerek yağda kızartılan çam fıstıkları üzerine dökülür ve servis edilir.
|
|