|
|
Loznik |
|
kuruş
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.11.2019
Mesajlar: 34 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc146917
Gönderme Tarihi: 23.Kas.2019
598 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
250 gram asma yaprağı (salamura kullanacaksanız bir gece önceden suya koyup tuzunu akıtın)
2 su bardağı mısır unu
1,5 su bardağı yoğurt
2 kahve fincanı zeytinyağı
1 demet taze soğan
2 dal pırasa
Yarım demet maydanoz
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Pırasa, taze soğan ve maydanozları ayıklayıp ince ince doğrayın.
Yoğurdu derin bir kasede mısır unuyla karıştırın.
Doğradığınız yeşillikleri de bu karışıma ilave edin.
Su, tuz ve şekeri de ekleyip boza kıvamında bir harç elde edene kadar karıştırın. (Gerekirse su ilave edebilirsiniz.)
Asma yapraklarını kaynar suda 3 dakika haşlayıp tavadan alın.
Geniş bir tavayı yağlayıp asma yapraklarını parlak yüzleri alta gelecek şekilde tavaya yerleştirin. Yapraklar tavanın kenarlarından biraz dışarı sarkmalı.
Mısır unlu karışımı yaprakların üzerine boşaltıp sarkan yapraklarla üzerini kapatın.
Harcın üstü de asma yaprağıyla örttükten sonra lozniki ocağa alın.
Bir tarafını 15 dakika kadar kızarttığınız böreğinizi bir tepsi yardımıyla ters yüz edip alt tarafını da 15 dakika pişirin.
Servis tabağına aldıktan sonra dilimleyip servis yapın.
Not: Asma pidesi olarak da bilinen "loznik" için Trakya mutfağına ait bir börek diyebiliriz.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 28.03.2024
|
Loznik |
|
eznur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.03.2016
Mesajlar: 167 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc115354
Gönderme Tarihi: 08.Mar.2016
1,573 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://pomatsite.blogspot.com.tr
Taze yahut tuzu alınmış salamura asma yaprağı
2 Su bardağı mısır unu
1 Kase yoğurt (1,5 Su bardağı )
2 Kahve fincanı sıvıyağ (Tercihen zeytinyağı )
1 Demet taze soğan
1-2 Baş pırasa (Arzuya göre)
Yarım demet taze nane (yoksa maydanoz)
1 Tatlı kaşığı şeker
Pulbiber
Tuz
Yoğurdunuzu bir fiske tuz ile birlikte ayran yapın. Ayranınızı hafif ekşiyebileceği kadar kenarda bırakın.
Yoğurdunuzu ayran yapmadan direk olarak da hamurun hazırlanışında kullanabiklirsiniz. Yoğurdun hafif ekşi tadı arzu edilir. Taze soğan, taze nane ve arzuya göre pırasa ince ince kıyılır. Kenarda beklettiğimiz ayrana ( yahut yoğurda ) mısır unu yedirilir. Kıyılmış yeşillikler, sıvı yağ, şeker, pulbiber ve tuzu ilave edilerek, koyuca boza kıvamında bir hamur elde edilir. Bu boza yahut akıtma kıvamını yakalamak için bir miktar su ilavesi yapabilir yahut ayrandan eksiltebilir ya da artırabilirsiniz. Sininizin altını zeytinyağı ile yağlayın. Asma yapraklarınızı sininin yan duvarlarından taşacak şekilde tamamen döşeyin.Boza kıvamındaki hamurunuzdan bir-iki kepçe alıp yaprakların üzerine döşeyin. Siniden taşan yaprakları hamurun üzerine kapatıp, hamuru örtecek şekilde üzerini de asma yaprağıyla döşeyin. Pişirme sırasında ; İster sacayağı üzerinde, odun ateşinde ve sini üzerine kapak kapatarak ( Kapağının üzerine kor ateş konulabilir ), İster kuzine fırında yahut köy fırınında, Yahut günümüz mutfaklarında olduğu gibi, yanmaz yapışmaz bir tava-sini içerisinde ocak üzerinde, çevire çevire pişmeye alın.Zaman zaman pidenin altı kontrol edin.Ardından üst yaprakların üzerine kapak dayaklanıp, pideyi kapağın üzerine alın. Tavanın-sininin altını yağlayıp pidenin pişmeyen tarafını yeniden ateşe alın.Pişen pidenizin üzerinden yapraklarını ayırıp, sıcak yahut ılık bir şekilde servise alın.Ayran yahut mayhoş meyve suları ile sofraya alın.
Not: Yoğurt hamur malzemesine direk olarak katılabildiği gibi, bazı uygulamalarda önce ekşice bir ayran tutulup bir-iki saat daha ekşitildikten sonra hamurunun tutulması yoluna gidilir. Ayranın bu pideyle hazırlanması yahut tüketilmesi gelenekselleşmiş bir sunum özelliği gibi görülebilir. Zira bazı Pomak köylerinde bu pide hafif ekşice ayrana doğranarak yenilmektedir. Pidenin içerisindeki hafif ekşili tat, Keşan mutfağında rasladığımız gibi, bazen ayran yerine limon suyu ile sağlanmaktadır. Pidenin hazırlanışı sırasında bir diğer nüansı pişirme esnasında görürüz. Koyuca bir boza kıvamında iç harçlı hamur, altına asma yaprağı döşenmiş bir sinide pişirilir.
Yaprakların yanmaması için sini hafifçe yağlanır. Malzeme yerleştirildikten sonra hamurun üzeri de asma yaprağı ile kaplanır. Kor ateş üzerindeki sacayağı üzerinde , siniye kapak kapatılarak pişirilir. Siniyi örten kapağın üzerine de kor yerleştirilir. Asma yapraklarının tazeden kullanılması esastır. Böylece aromasını daha çok duyabiiriz. Salamura asma yaprağı kullanılacaksa, yapraklara sirayet eden fazla tuzu uzaklaştırmak gerekir. Kullanılacak unun mısır unundan olması esastır. Bu tadı ağır bulanlar buğday unu yahut ikisini eşit oranda kullanarak hazırlamayı tercih edebilirler.
|
|
Loznik Tarifleri Pomak Yemekleri
|
|