|
|
Leblebi |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 614 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc148903
Gönderme Tarihi: 02.Mar.2020
1,189 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nohut
Tuz
Nohutlar akşamdan suya ıslatılır, ertesi gün tencereye alınır üzerine su eklenerek takribi 30 dakika haşlanır.
Nohutların suyu iyice süzülerek yanmaz tavaya alınır, biraz tuz ilavesiyle kavrulur.
Sıcak olarak servis yapılır.
|
Leblebi Yapımı |
|
Gülriz Öztürk
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.07.2019
Mesajlar: 27 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc143902
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2019
650 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı nohut
İlk olarak nohutları ayıklayın ve iyice yıkayın. Yıkadığınız nohutları bir tabağa koyun. Tabağın içine nohutların üzerini kaplayacak şekilde su koyun. Nohutları suyun içinde 1 gece veya isteğe bağlı olarak daha uzun süre bekletin.
Nohutları pişireceğiniz tencereye alın ve tekrar yeteri miktarda su koyun. Tencereyi ocağa alın, kaynamaya başlayınca altını kısın. 10-15 dakika kadar kaynadıktan sonra suyunu süzün. Üzerindeki sular tamamen süzülene kadar, yani ortalama 5-10 dakika kadar süzgeçte bekletin. Suyu iyice süzüldükten sonra nohutları tencereye alın. Nohutların üzerine un serpiştirin ve karıştırın. Un miktarını biraz arttırarak yapacağınız leblebinin renginin biraz daha koyu (kırmızı ya da kahverengiye yakın) olmasını sağlayabilirsiniz.
Karıştırdıktan sonra tencerede kalan fazla unu alın. Daha sonra üzerine tuz ve sıvı yağ ekleyin. Bu işlemlerin ardından tencereyi daireler çizerek karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra tencereyi tekrar ocağa alın, kısık ateşte karıştırmaya devam ederek pişirmeye başlayın. Arzu ederseniz üzerine pul biber, kimyon ve karabiber gibi baharatlar koyarak leblebiyi çeşnilendirebilirsiniz.
Karıştırırken dikkat edilmesi gereken nokta, nohutların parçalanmamasıdır. Kaşıkla karıştırırsanız parçalanma ya da ezilmeler olabilir. Bu nedenle kaşık kullanmak yerine 15-20 saniyede bir tencereyi ocaktan alıp, havada yuvarlak çizerek çevirmeniz daha iyi olacaktır. Hafif un kokusu gelmeye başlaması nohutların kızarmaya başladığının habercisidir. Kızarmaya başladıktan sonra dikkatli bir şekilde nohutları kırmadan ve ezmeden kaşık kullanarak da karıştırabilirsiniz.
Karıştırırken nohutların kabukları soyularak tencerenin dibinde birikmeye başlayacaktır. Nohutların kabukları çabuk yanacağından bunları bir kaşık yardımıyla alarak, pişirme işlemine devam edin. Arzu ederseniz, leblebileri bir kez daha kavurarak üstü siyah benekli çifte kavrulmuş leblebi de elde edebilirsiniz.
|
|
Leblebi Yapımı Tarifleri Turşular Konserveler
|
|