| 
 | 
| Lebeni (Diyarbakır) | 
|  | Yörem Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 27.11.2006
 Mesajlar: 245
 Şehir: Mersin
 | Kısa URL: https://ml.md/lc9113 Gönderme Tarihi: 28.Kas.2006
 3,537 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 3 su bardağı yoğurt
 1 yumurta
 4 su bardağı su
 1 su bardağı yarma (aşurelik buğday)
 3 çorba kaşığı sıvıyağ
 2 çorba kaşığı kuru nane
 Tuz
 
 1. Yoğurt ve yumurtayı tencereye alıp tuzu ekleyerek iyice çırpın. 4 su bardağı suyu ilave edip karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak 15 dakika pişirin. Buğdayı yıkayıp yoğurtlu karışıma ekleyin. Buğday yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
 2. Tavada sıvıyağı kızdırıp naneyi kavurun. Çorbanın üzerine naneli sos gezdirip sıcak olarak servis yapın.
 
 
 | 
| Lebeni (Diyarbakır) | 
|  | acara Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 04.07.2005
 Mesajlar: 143
 Şehir: Mordoğan
 | Kısa URL: https://ml.md/lc40314 Gönderme Tarihi: 03.Eyl.2009
 3,332 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Diyarbakırlılar Derneği
 
 Lebeni adı verilen yoğurt çorbasını pişirmek için, önce yoğurt, yumurta ve tuzla bir tencerede çırpılır. Harlı ateşte tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilir. Kaynayan bu yoğurtlu karışıma, bir tas dövme eklenir. Dövmeler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Üzerine naneli kızdırılmış tereyağı dökülür. Nane yerine yarpuz adı verilen yabani nane de kullanılabilir.
 
 
 | 
| LEBENİ - YOĞURT ÇORBASI (DİYARBAKIR) | 
|  | siyami Super MOD
 
  
 Kayıt: 26.09.2006
 Mesajlar: 1925
 Şehir: izmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc54397 Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2010
 8,991 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 MALZEME:
 Yoğurt 3 su bardağı
 Su 8 su bardağı
 Döğme 1 kase
 Yağ 3 çorba kaşığı
 Yumurta 1 adet
 Kuru nane 3 çorba kaşığı
 Tuz Yeterince
 
 YAPILIŞI:
 3 kase yoğurt, bir yumurta, 4 kase su ve bir miktar tuz, orta büyüklükte bir tencereye konur. 15 dakika devamlı çırpılır. Sonra çok hararetli ateşte 20 dakika kadar tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilir. Diğer taraftan 1 kase döğme 2-3 defa temizce yıkanır, kaynamakta olan yoğurdun içine konur. Pişinceye kadar yani döğmeler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Piştikten sonra yere indirilir. Servise alınacağı zaman 3 kaşık yağ ile 2 kaşık kuru nane bir tavada kızdırılır, yemekten 10 dakika evvel kızdırılmış yağ çorbanın üzerine dökülür.
 
 
 | 
| Lebeni Çorbası (Diyarbakır) | 
|  | gözlük Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 13.06.2017
 Mesajlar: 24
 Şehir: Bursa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc126040 Gönderme Tarihi: 14.Haz.2017
 4,248 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 kase yoğurt
 6 bardak su
 2 kaşık un
 1 yumurta
 1 su bardağı dövme
 1 su bardağı nohut
 1 tutam aş otu kişniş tohumunun yaprakları
 250 gr yağ
 1 tatlı kaşığı nane (ya da bir tutam yarpuz)
 
 Önce yoğurt yumurta, un, ve su ilavesiyle bir kapta çırpılır.
 Harlı ateşe tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilir.
 Kaynayan bu yoğurtlu karışıma önceden haşlanmış dövme ve nohut ilave edilir.
 İçine yazın tuza bastırılmış aşotunu beklettiğimiz sudan alınıp katılır.
 Çorba piştikten sonra üzerine naneli kızdırılmış yağ dökülerek yenir.
 
 Not: Nane yerine yarpuz adı verilen yabani nanede kullanılabilir.
 
 
 | 
| Lebeni (Diyarbakır) | 
|  | lüle Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 05.02.2015
 Mesajlar: 36
 Şehir: Denizli
 | Kısa URL: https://ml.md/lc131686 Gönderme Tarihi: 04.Şub.2018
 1,181 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 2 kg koyun yoğurdu
 1,5 su bardağı dövme
 1 avuç ayıklanmış yarpuz ve kenger
 1 adet yumurta
 Tuz
 
 Dövme iyice yıkanıp ıslatılır.
 Yoğurda su ilave edilip(bire bir) ayran haline getirilir.
 Islatılmış dövme konularak kaynara çıkıncaya kadar sürekli karıştırılır.
 İstenirse bir çay bardağı nohut katılabilir.
 Koyun yoğurdu olmadığı zaman yoğurdun kesilmemesi için yumurta katılır.
 Pişmesine yakın yaprakları ayıklanmış yarpuz veya temizlenip doğranmış kenger katılabilir.
 Pişen yemek sıcak servis yapılacaksa tereyağı ve nane kullanılabilir.
 
 Not: Genellikle soğuk olarak tüketilir. Kalorisi düşük besin değeri yüksek bir diyet yemeği olarak tercih edilebilir.
 
 
 | 
| Lebeni (Diyarbakır) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc174373 Gönderme Tarihi: 28.Eyl.2023
 415 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 İrfan Rıza Yazıcıoğlu
 
 1 su bardağı dövme
 1 çay bardağı nohut
 1 kg koyun yoğurdu
 1 kaşık un
 1 yumurta
 Yarpuz
 Tuz
 
 Nohut ve dövme suda ıslanır ve süzülür yoğurda 3 su bardağı su, un, tuz ve yumurta karıştırılarak iyice çırpılır.
 Dövme nohut katılarak kaynara çıkana kadar karıştırılır.
 Dövmelere ve nohut yumuşayana kadar kaynatılır.
 Taze yarpuz yaprağı katılarak servis yapılır.
 
 Not: Gerekirse soğuk tüketilir sıcak servis yapılacaksa tereyağında kızartılmış nane konur.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |