|
Lahmacun (Gaziantep) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172367
Gönderme Tarihi: 31.May.2023
172 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
150 g un, hamuru açmak ve altına serpmek için
Hamur için:
20 g yaş maya veya 5,5 g kuru maya
275 ml su, ılık, mayayı eritmek için
375 g un
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
425 g kuzu eti, orta yağlı, sinirleri ayıklanmış, zırhla kıyılmış
3 adet domates, ince doğranmış
3 adet kırmızıbiber, ince doğranmış
15 diş sarımsak, ince doğranmış
1 ½ demet maydanoz, ince kıyılmış
2 ½ tatlı kaşığı domates salçası
6 tatlı kaşığı biber salçası
6 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Küçük bir kâse içerisinde mayayı ılık suda eritin.
Hamuru hazırlamak için un ve tuzu bir kapta karıştırın. Unun ortasına bir havuz açın ve maya karışımını dökün.
Karıştırıp 5 dakika pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bezle örterek 30 dakika dinlendirin.
Dinlenmiş hamuru 12 eşit parçaya bölün ve bezeler hazırlayın. Üzerini yine örterek 5 dakika daha dinlendirin.
Geniş bir kapta bütün harç malzemelerini elinizle karıştırın. Karışımı 12 eşit parçaya bölün.
Fırını 250°C’de ısıtın.
Tezgâha un serpin. Elinizle hamur bezesini tezgâh üzerinde yassılaştırın.
Sonra merdane kullanarak parçaları önce 15 santimlik daireler haline getirin.
Her bir parçaya harcı bölüştürüp kenarlarına kadar yayın. Hamuru elinizle 20 santim olacak kadar esnetin.
Pişirme tepsisine yerleştirin. Kızgın fırında 4-5 dakika pişirip çıkartın.
Bekletmeden yanında maydanoz, limon veya soğan piyazıyla hemen
servis edin.
Not: Lahmacun için fırının içine tepsi boyutunda fırın taban taşı kestirebilirsiniz. Taşın ısınması için en az 20 dakika 250°C’de bekletin. Hazırladığınız lahmacunları tahta bir kürek üzerine koyup taşın üzerine kaydırarak dikkatlice aktarırsanız 2-3 dakika içerisinde lahmacununuz daha güzel pişecektir. Arzu ederseniz 30 santimlik döküm tavayı ocak üzerinde iyice kızdırıp üzerine bir kapak kapatarak da pişirebilirsiniz.
|
Antep Lahmacunu |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158467
Gönderme Tarihi: 24.Haz.2021
242 defa indirildi / yazdırıldı
|
750 gram orta yağlı iri kıyma et
150 gram kuyruk yağı
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
1 demet maydanoz
3 baş sarımsak
6-7 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
2 domates
1 yemek kaşığı isot ve pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber ve kimyon
Tüm malzemeleri bir kap içerisinde karıştırın.
Tuzunu ayarladıktan sonra bir fırına göndererek pişirtin.
Pişen lahmacunları sıcak bir şekilde servis edin.
Yanında ayran, yeşillikle birlikte servis edebilirsiniz.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 25.06.2021
|
Lahmacun (Gaziantep) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157288
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2021
291 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram yağlı zırh kıyma
100 gram kuyruk yağı ince çekilmiş
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
1/2 demet maydanoz
4 diş sarımsak
1 adet domates
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Hamuru İçin:
250 gram un
1,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Kıyma ve kuyruk yağı hariç tüm malzemeleri robottan geçirin.
Baharatlarını ekleyip, karıştırın.
Robottan geçirdiğiniz malzemeleri kıyma ve kuyruk yağıyla birleştirip yoğurun.
Geniş bir kaba unu eleyin.
Elediğiniz unun içine kuru mayayı, tuzu ve zeytinyağını ekleyin.
Oda sıcaklığındaki suyu unun üzerine azar azar ekleyerek hamuru yoğurun.
Ele yapışmayacak kıvama gelince hamuru dinlenmeye bırakın.
Yapımı için;
Dinlenen hamurdan, cevizden büyük olacak şekilde bezeler koparıp, yuvarlayın.
Oklava yardımıyla ileri geri olacak şekilde hamuru açın.
Açtığınız hamurun üzerine hazırladığınız harcı eşit miktarda yayın.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız lahmacunları dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ızgara ayarı açık şekilde kızarıncaya kadar pişirin.
|
Lahmacun (Gaziantep) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40457
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2009
2,941 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gaziantep Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 kg. az yağlı kıyma
1.200 kg. domates
5 bağ maydanoz
200 gr. dolmalık yeşilbiber
100 gr. sarımsak (taze veya kuru)
1 yemek kaşığı biber salçası
Karabiber
Tuz
Maydanozlar yaprak yaprak ayırılır. Sarımsaklar temizlenir, biberlerin çekirdekleri çıkarılır. Temizleme işi bittikten sonra bütün malzemeler zırkla doğranır veya robotta kıyma halini alıncaya kadar çekilir, içine kıyması da konarak iyice karıştırılır ve bir harç elde edilir. Hazırlanan harç pide fırınında fırıncı tarafından pide hamuru ile lahmacunlar yapılarak pişirilir.
Not: Malzemelerin zırkla kıyma haline gelmesi isteğe göre baharat konması ve meşe odunu ile taş fırında pişirilmesi lezzet açısından önemlidir.
|
|