|
|
Kuzu Kolu Dolması |
|
dj murat
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.08.2014
Mesajlar: 26 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc100940
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2014
1,594 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet kuzu kolu (döşüyle beraber)
5 demet taze soğan
1 çorba kaşığı karanfil
2 çorba kaşığı tane karabiber (iri kıyılmış)
5 adet kakule 3 adet defne yaprağı
Yarım demet maydanoz (yapraklanmış)
1 demet dereotu (yapraklanmış)
1 su bardağı zeytinyağı
Pişirme torbası veya folyo
Et dışındaki bütün malzemeyi yağla harmanlayın. Soğanlı malzemeyi döş boşluğuna doldu run. Çöp şişlerle ağzını kapatın. Folyoya sarın. Bir tepsiye 2 su bardağı su koyup eti oturtun. Isıtılmış 170 derece fırında 45 dakika pişirin. Fırının ısısını 200 derece yükseltin. Eti torbadan çıkartıp tekrar fırında kızartın. Piştikten sonra etin üzerini bir kapakla kapatın. 15-20 dakika dinlendirin Sıcak servis yapın.
|
Kuzu Kol Sarma |
|
Rana İlden
Aşçıbaşı
Kayıt: 30.05.2007
Mesajlar: 29 Şehir: Kayseri |
Kısa URL: https://ml.md/lc14979
Gönderme Tarihi: 30.May.2007
3,004 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme
Kuzu kol 1 adet
Maydanoz 5 dal
Ekmek içi 2 dilim
Kekik 1 çay kaşığı
Sarımsak 2 diş
Tuz, biber isteğe bağlı
Biber salçası 1/2 çorba kaşığı
Sıvı yağ 2 çorba kaşığı
Maydanoz temizlendikten sonra incecik kıyılır. Ekmek içi incecik ufalanır. Sarımsak dövülerek ezilir. Ekmek içi, maydanoz, sarımsak ve kekik birlikte karıştırılır.
Kuzu kolun kemikleri çıkartılır ve fazla yağları temizlenir. Kolun iç kısmına tuz atılır ve biber salçası sürülür. Aromatik malzemenin tamamı bunun üzerine serpilir. Kol silindir şeklinde sarılır ve mutfak ipiyle iyice sarılarak bağlanır.
Fırın 230°C'de ısıtılır. Kol sarma tuzlanıp yağlandıktan sonra küçük bir fırın tepsisine yerleştirilir. Fırına verilerek, 230°C'de 10-15 dakika pişirilir. Sarmanın yüzü kızarmaya başladığında fırının sıcaklığı 180°C'ye düşürülür ve yaklaşık 50 dk süreyle yavaş yavaş pişirilir. Süre bitimine 15 dk kala tepsiye bir bardak su konulur. Bu su tepsinin yanmasını önler ve sos olarak da yemeğin üzerine dökülür.
Bu yemeğin yanında, garnitür olarak, patates kızartma, sote edilmiş sebze veya pilav verilebilir. Sarmanın ipleri alındıktan sonra yuvarlak dilimler halinde kesilir. Servis tabağına alınıp sıcak sıcak servis edilir. Sosu da sarmanın üzerine, gezdirilerek dökülür.
Bir kuzu kol 1 ila 1.2 kg arasında gelir. Temizlenip kemikleri alındıktan sonra 600 ila 700 Gr kemiksiz et kalır. Yani kişi başına 165 Gr civarında et düşer. Bu yöntemle pişirilecek etler, daima, etin öz suyu içinde kalması için, önce çok yüksek sıcaklıkta ve daha sonra orta sıcaklıkta pişirilmelidir.
|
Kuzu kolu dolması |
|
durbaba
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.09.2006
Mesajlar: 65 Şehir: Vezirköprü |
Kısa URL: https://ml.md/lc9477
Gönderme Tarihi: 08.Arl.2006
2,864 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEME ve HAZIRLANIŞI:
Gereği gibi olması için körpe kuzu alınması şarttır. Kuzunun büyüklüğüne göre, büyükse bir kolla beraber bütün olarak kaburgasının yarıya yakın bölümü yok, kuzu küçükse kolla birlikte kaburga bölümünün tamamı alınır. Etler, karabiber ve tuz karışımı He iyice ovulur. Sonra bir tencerede bütünü ile haşlanır. Dışarıya alınıp soğumaya bırakılır. Öte yandan, dolmanın içi hazırlanır. 3 su bardağı kadar iyi cins pirincin üzerine sıcak su dökülmek suretiyle 30-45 dakika bekletilir. Bir kuşhanede (altı yuvarlak tencere) sade yağ içinde rendelenmiş iki baş soğan kavrulur, fıstık, üzüm, kuzu ciğerinden bir kısım ince ince doğranarak konur, karıştırılarak pişirilir. Sonra bunların üzerine 1/1 oranında et-suyu konarak kaynatılır, haşlanmış pirinç soğuk suda yıkanıp, bir demet ince kıyılmış tereotu ve yeteri kadar yeni baharla birlikte atılır. Pirinç suyunu çekince, altı kapatılıp demlenmeye terkedilir. Son olarak soğumuş bulunan kuzu etinin kaburgası ile deri arası elle açılır, buraya demlenmiş pilav doldurulur. Bir tepsiye, dökülmeyecek şekilde dikkatle yerleştirilip, tepsiye de az bir miktar su konarak fırına verilir.
|
|
Kuzu kolu dolması Tarifleri Dolmalar
|
|