|
|
KUZU DOLMASI |
|
Seval Hoşgör
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.12.2006
Mesajlar: 52 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc9912
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2006
2,946 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme :
750 gr. kuzu budu ya da kolu
3/4 bardak su
1 böbrek ya da 1/4 kuzu ciğeri
1/2 kahve fincanı domates salçası
375 gr. pirinç (1/2 bardak)
560 gr. kuzunun piştiği su (1/2 bardak)
50 gr. sadeyağ (1/2 çorba kaşığı)
40 gr. margarin (2 çorba kaşığı)
2 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı çamfıstığı
1 çorba kaşığı siyah üzüm
1 demet dereotu
Tuz, biber, baharat
Yapılışı:
Bir tepsiye, yıkandıktan sonra tuzlanmış yağlı kuzu ile su konularak, tepsi kızgın fırına sürülür. Budun bir tarafı 25, öbür tarafı da yine 25 dakika piştikten sonra but tepsiden çıkarılarak başka bir kaba alınır ve sıcak bir yere bırakılır. Kuzunun piştiği yağlı suya bir miktar daha su katılarak 2 - /4 bardak su olacak şekilde hazırlanmalı, bunu da bir tarafa bırakmalıdır. 1 -1,5 bardak pirince tuz ve ılık su katılarak soğuyuncaya kadar bir tarafa bırakılır. Su soğuyunca dök-meli, hafif hafif pirinçleri ovalamak suretiyle yıkamalıdır. Sonra bir tencereye bir çorba kaşığı yağ konularak kızdırmalı ve buna tavla zarı kadar doğranmış böbrek veya kuzu karaciğeri atarak pembeleşince-ye kadar kızartmalıdır. Bunları delikli kepçe ile alarak bir tabağa koymalı ve tenceredeki yağa, kalan öbür yağları da ilave ederek kızdırmalı, yine bu yağa çam fıstığı ile pirinçleri koymalı ve 10 dakika kuvvetli ateşte karıştırarak kavurmalı sonra bunlara sırasiyle kuzunun piştiği yağlı su, toz şekeri, siyah üzüm, domates salçası, tuz ile sote edilmiş ciğerler (veya börekler) ilave edilerek hepsini güzelce ka-rıştırmalıdır. Tencerenin kapağını kapatarak, pirinçler suyunu çekinceye kadar önce kuvvetli, sonra orta ısıdaki ateşte pişirilmelidir. Pilav pişince buna dereotu katarak hafif ateşte demlenmeğe bırakılmalı sonra büyük bir servis tabağına alarak, üzerine küçük dilimler halinde kesilen kuzu eti konmalı ve birlikte servis yapılmalıdır.
|
FIRINDA KUZU DOLMASI |
|
mutfaktabirimivar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.01.2007
Mesajlar: 293 Şehir: Ümitköy |
Kısa URL: https://ml.md/lc11563
Gönderme Tarihi: 28.Oca.2007
6,767 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme (35-40 kişilik):
Postu yüzüldükten ve içi çıkarıldıktan sonra 10 kilo gelecek bir kuzu,
kuzudan çıkarılacak karaciğer, akciğer ve yürek,
küçük 1 kutu domates salçası,
4 kilo pirinç,
1 kilo margarin yağı,
1/2 kilo kuş üzümü,
400 gram çam fıstığı,
8 baş soğan,
250 gram yoğurt,
6 litre et suyu,
2 limonun suyu,
1 demet dereotu,
1 demet maydanoz,
yeteri kadar tuz, karabiber,
tarçın ve yenibahar.
Yapımı:
Dereotuyla maydanozu temizleyip bol suda yıkadıktan sonra kıyarcasına ince doğramalı. Pirinci ayıklayıp onbeş dakika suda bırakmalı. Fıstıkla kuş üzümünü ayıkladıktan sonra yıkamalı ve suyunun iyice süzülmesî için bir kenara bırakmalı. Soğanları kıyarcasına ince doğramalı. Kuzunun akciğerini makineden geçirmeli; karaciğeriyle yüreğini ise fındıktan küçük parçalara doğramalı. Kuzuyu iyice yıkadıktan sonra bunu büyük bir kazanda haşlamaiı. Sonra bunu kazandan çıkarıp büyük bir tepsiye oturtmalı. Bu işler olurken büyük bir tencereye yağın dörtte birini koymalı ve doğranmış soğanı içine atıp tahta kaşıkla karıştırarak kavurmalı. Soğanın rengi dönünce çam fıstığını, karaciğeri, akciğeri ve yüreği katmalı karıştırmaya devam ederek bunları bir süre kavurmalı. Kuzunun sakatatı suyunu salıp çekince kalan yağın yarısını ilâve etmeli. Yağ tekrar kızınca, suyu iyice süzülmüş pirinci katmalı ve bir süre karıştırmaya devam etmeli. Sakatatlı pirinci beş dakika kadar kavurduktan sonra kalan yağdan 100 gram kadarını bir kenara ayırmalı geri kalanını pirincin üzerine dökmeli. 6 litre kaynar et suyu ile kuş üzümünü, karabiberle tuzu ve yenibaharla tarçını kattıktan sonra tenceredekileri kepçeyle bir-iki defa karıştırmalı: sonra kabın ağzını örtmeli ve içindekileri kaynamaya bırakmalı. Dolma içi kaynamaya başlayınca ateşin ısısını iyice azaltmalı ve pirinç diriliğini kaybetme derecesine gelinceye kadar tenceredekileri pişirmeli. Sonra kabı ateşten indirmeli; maydanozla dereotunu serpiştirmen ve bir-iki defa dolma içini karıştırmalı. Bu harcı kuzunun içine doldurmalı. Bir kenarda duran yoğurtla limonların suyunu iki dakika kadar çırptıktan sonra tepsiye yatırılmış kuzunun üzerine sıvarcasına sürmeli. Domates salçasını bir çay bardağı kadar et suyunda sulandırdıktan sonra gezdirerek kuzunun üzerine dökmeli. Kalan 100 gramlık yağı da hafifçe eritip döktükten sonra tepsiyi orta ısılı bir fırına koymalı. Takriben bir saat sonra kuzunun üstü nar gibi kızarınca, tepsiyi fırından çıkarıp servis yapmalı.
|
KUZU DOLMASI |
|
Cuma Kılan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.06.2007
Mesajlar: 38 Şehir: Urfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc15853
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2007
2,708 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kuzu küreği,
1 kaşık kuş üzümü,
5 çorba kaşığı sadeyağ,
100 gr. kuzu ciğeri.
1 baş soğan,
1 demet maydanoz,
1 bardak pirinç,
1 demet dereotu,
1 kaşık çam fıstığı,
karabiber, baharat, tuz.
Pirinç ılık tuzla suda 20 dakika bırakılır. İki çorba kaşığı sadeyağında, kıyılmış soğan, küçük küçük kesilmiş ciğerler, suyu iyice süzülmüş pirinç, fıstık, üzüm biraz kavrulur. Tuz, baharat, biber, bir bardak su ilâve edilir. Hafif ateşte kabartılır. İçine maydanoz, dereotu karıştırılır. Kuzu-küreği ikiye yarılır. Hazırlanmış iç küreğin içine iyice doldurulur. Ve dikilir. Üç kaşık yağda çevire, çevire kızartılır... Yanmamasına dikkat etmek lâzımdır. Ve ondan sonra ağır ateşte yavaş yavaş pişirilir... Servis tabağına alınır. Etrafı arzuya göre çeşitli şekilde süslenerek servis yapılır.
|
KUZU DOLMASI |
|
Baki_Özdoğan
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.08.2007
Mesajlar: 24
|
Kısa URL: https://ml.md/lc17155
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2007
2,441 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 bütün kuzu
150 gr. kuşüzümü
250 gr. margarin
150 gr. çamfıstığı
300 gr. soğan
2 kuzu ciğeri
tuz
Taze çekilmiş karabiber
450 gr. pirinç (2 su bardağı)
2 adet soğan (rendelenip tülbentten geçirilerek suyu sıkılmış)
Yapılışı
Temizlenmiş kuzuyu büyük bir tencereye yerleştirip üzerini su ile kaplayın ve ateşe oturtun. Eti kemiğinden kolayca ayrılacak duruma gelinceye kadar pişirip ateşten alın.
Kuşüzümlerini bir tel süzgecin içine koyup, sertçe ovalayarak saplarının ayrılmasını sağlayın. Yıkayıp süzdürün ve soğuk suda biraz şişmeye bırakın.
1 çorba kaşığı margarini tavada eritin. Yağ kızınca fıstıkları içine atın ve altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Soğanları ve ciğerleri katıp, fıstıklarla birlikte soğanlar pembelişinceye kadar kavurun. Kuzunun pişme suyundan 1 lt.sini (4 su bardağı) kuşüzümlerini, tuzu ve biberi tencereye ekleyin. Bir taşım kaynadıktan sonra, ayıklanıp, yıkanmış pirinci katıp, karıştırın, ateşi kısıp kapağını kapatarak suyunu çekinceye kadar pilavı pişirin.
Hazırladığınız pilavı bir tahta kaşık ile karıştırıp kuzunun karnına doldurun, iğne iplik alıp, doldurduğunuz karın kısmını dikkatlice dikerek kapatın.
Geniş bir tavada kalan margarini kızdırın. Kuzunun üzerine soğan suyunu sürün ve kuzuyu tavaya yerleştirip her yanı nar gibi oluncaya kadar kızartın. Kızaran kuzuyu bir tepsiye çıkarıp, üzerine kızartma yağından ve haşlama suyundan gezdirin. Kısık ateşte 5 dakika pişirerek servis yapın.
|
KUZU DOLMASI (Fırında) |
|
login
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.07.2010
Mesajlar: 21
|
Kısa URL: https://ml.md/lc53172
Gönderme Tarihi: 01.Tem.2010
2,772 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yağlı ve bütün bir kuzunun içini ve dışını tuzlayıp haşlayınız, köpüğünü alınız. Yumuşamaya başlayınca sudan çıkarınız. Kuzunun karaciğerini yüreğiyle beraber ufak ufak doğraymız, 'bir miktar çentilmiş soğan, tuz, fıstık, üzüm, 1 kaşık tereyağı ile bir tencereye koyunuz, orta ateşte rengini atmcaya kadar kızartınız. Sonra içine biraz yıkanmış pirinç atınız. Kuzunun suyundan serpiştiriniz, pirinç yumuşamaya başlayınca indiriniz. Uygun miktarda baharat karıştırarak (sıkı olmamak şartiyle) kuzunun içine doldurup karnını dikiniz. Üzerine yoğurt ya da soğan suyu süzüp fırına veriniz. Fırında 10 dakika kalması, pişmesine ve kızarmasına yeter.
|
KUZU DOLMASI |
|
login
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.07.2010
Mesajlar: 21
|
Kısa URL: https://ml.md/lc53176
Gönderme Tarihi: 01.Tem.2010
2,842 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bütün ve yağlı bir kuzuyu temizce yıkayıp içini ve dışını tuz-laymız. Büyük bir tencereye koyunuz. Üzerine yeteri kadar su koyup ateşe oturtunuz ve kaynatınız. Kaynayınca köpüğünü alınız ve etin yumuşamaya yakın zamanında sudan çıkarınız.
Kuzunun karaciğerinin damarını ayıklayınız. Bunu yüreği ile birlikte ufak ufak doğraymız. Yeteri kadar çentilmiş soğan ve tuz ile sade yağda kavurunuz. Sonra da yeteri kadar en iyi cins pirinci yıkayıp buna ilave ediniz. Bundan sonra pirinç pembe bir hale gelinceye kadar yeniden kavurunuz.
Bundan sonra kuzunun suyundan birer parça yedirerek pirinç yumuşamağa yakınlaştıkta istendiği takdirde, kıyılmış dereotu serptikten sonra ateşte 1 - 2 kez çevirip indiriniz. Üstüne tarçın ve daha başka baharatı serpiniz. Bu içi, kuzunun içine doldurunuz. Fakat tepe tepe koyarak sıkışık bir hale getirmeyiniz. Sonra kuzunun karnını dikip, üzerine soğan suyu ya da yoğurdu tarçın ile sürüp fırın tavasına koyarak biraz suyundan koyup firma sürünüz, iki tarafı da nar gibi kızarana kadar bırakınız, istenirse ciğeri kavururken ayıklanmış fıstık, kuş üzümü ya da badem ile çekirdeksiz üzüm de karıştırılır. Tuzu gerek içine, gerekse haşlanacak suya dengeli koyup zehir gibi tuzlu yapmamalı.
Çiğ kuzuyu usulünce doldurup üzerine soğan suyu sürünüz. Bunu kuzu tenceresinde sade yağ ile iki taraflı kızartınız ve 1 - 2 parça tarçın atıp kenarından azar azar sıcak su ilave ederek ve iki taraflı pişirerek ilik gibi oluncaya dek ateşte tutunuz. Sonra büyük ve yassı bir tabağa alıp sofraya getiriniz.
Ciğer, soğan v.b. ile pirinci kavururken sıcak et veya kuzu suyunu azar azar serperek pirinç kabarıp ilik gibi oluncaya dek tavlayınız.
|
Kuzu Dolması |
|
sevgi tarifleri
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.03.2011
Mesajlar: 68 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc64904
Gönderme Tarihi: 24.Haz.2011
2,342 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg kemikli kuzu eti
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 baş soğan
Yarım çay kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
Kemikli kuzu eti sıvı yağda bir süre kavrulur. 3 su bardağı su konulup düdüklü tencerede 20 dakika pişirilir, ince, küp küp doğranmış soğan tereyağında pembeleşınceye kadar kavrulur. 1 saat kadar önce ılık suda ıslatılmış pirinç süzülüp eklenir ve beş dakika daha kavrulur. Pirinç fırın tepsisinin tabanına yayılıp etler üzerine sıralanır. Üzerine üç su bardağı et suyu koyulup önceden ısıtılmış fırında 170-180 derece ısıda 25-30 dakika pişirilir. Sıcak servis yapılır.
|
Kuzu Dolma |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc97609
Gönderme Tarihi: 23.Nis.2014
2,227 defa indirildi / yazdırıldı
|
Dolmalık pirinç önceden bol ılık tuzlu suda iki saat ıslatılmalıdır.
Küçük kaplarda ayrı ayrı temizlenmiş kuş üzümü ve beyaz fıstık yarım saat ıslatılarak süzdürülmelidir.
Yağ eridikten sonra tencereye önce beyaz fıstık, sonra da ince kıyılmış soğan konur, kavrulduktan sonra ciğer ilave edilir.
Baharatlar, ciğer kavrulduktan sonra ilave edilir.
Pirinç ayrı bir tencerede kavrulduktan sonra hazırlanan ciğerli harç ilavesiyle pişirilir.
Tencerenin ağzı kapatılarak kısık ateşte (veya fırında) 15 dakika pişirilerek demlendirilir.
Sonra karıştırılıp kuzunun içine doldurulur.
Sonra yırtık olan karnı dikilir.
Yağlanmış yağlı kağıda kuzu yatırılır.
Et sarmalarında, dövülerek inceltilen et tuzlanır ve kekiklenir.
Üstüne hazırlanan iç malzeme dökülür ve tahta bir kaşıkla bu iç yayılır.
Et diliminin yan taraflarında birer parmak kadar boşluk kalmasına dikkat edilmelidir.
Et dilimi içi dağıtmadan sarılarak rulo haline getirilir.
Et sarmasının açık kalan iki yanı dayanıklı bir iplikle dikilerek kapatılır.
Aynı iplikle bağlanır.
Kuzu dolma yağlı kağıtlara yatırılır.
Bir diş sarımsakla biraz ovulup sarımsak atılır.
Üzerine tuz, biber ve biberiye otu serpilip yağ ile her tarafına ovar gibi sürülür.
Kuzu dolma yağlı kağıtlarla aynen bir paket yapar gibi kağıtlar yırtılmadan sarılır.
Kağıdın açılmaması için 3 yerinden sicimle bağlanabilir.
Hazırlanan et, sarma ise temiz ince bir bezle iyice sarılır.
Kuzu dolma büyük bir tepsiye üstünü alta getirerek yerleştirilip orta ısıdaki bir fırına konulur.
Kuzu dolma fırında 3-3.5 saat, hiç dokunmadan pişirilir.
Fırından çıkınca kağıtlarından temizlenir.
Et sarmasını pişirirken de sarmayı alacak genişlikte düz altlı bir tencere de su ve tuz kaynamaya bırakılır.
Temizlenmiş ve yıkanmış sap kereviz, kabuğu ayıklanmış soğan ve havuç tenceredeki suya atılır.
Su kaynamaya başlayınca beze sarılı olan et sarması tencereye konur.
Rulo en az bir saat orta ısılı ateşte kaynatılır.
Not: Sarma et, ayrıca tavada kızartılarak veya fırında da pişirilebilir.
|
|
KUZU DOLMASI Tarifleri Ispanak Sarması Tarifleri
|
|