|
Kuyruğu Sulu (Isparta) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc36015
Gönderme Tarihi: 30.Nis.2009
8,266 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kıyma
Soğan
Karabiber
Maydanoz
Un
Tuz
Su
Un, tuz ve su ile hamur yapılır.
Kıymanın içine biraz yumuşak olması için su, rendelenmiş soğan, karabiber, maydanoz ilave edilir.
Hamur yumurta büyüklüğünde alınarak onbeş-yirmi cm. çapında oklava ile açılır ve yarısına bu içden konulur. İkinci yarısı üzerine kapatılır.
Saçta pişirgeçle iki yüzü çevrilerek pişirilir.
Üzerine yağ sürülerek sıcak yenir.
Not: Kuyruğu sulu denmesinin sebebi içine sulanmış kıyma konulması sonucu ilk defa ısırıldığında başta kalan ucundan su fışkırır ve "kuyruğundan su çıkıyor" denilir.
|
Borlu Böreği (Kuyruğu Sulu) (Isparta) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105185
Gönderme Tarihi: 14.Şub.2015
3,132 defa indirildi / yazdırıldı
|
Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Hamuru İçin:
1 kg Buğday Unu
Aldığı Kadar Su
Tuz
Böreğin Harcı:
750 gr Az Yağlı Kıyılmış Et
2 Adet Kuru Soğan
Tuz
Karabiber
Pul Biber
Un, su ve tuz ile biraz sertçe bir hamur yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde bezeler yapılıp, fazla ince olmayan yufkalar açılır. Yufkaların büyüklüğü en çok yemek tabağı kadar olmalıdır.
Kıyılmış et üzerine halka şeklinde doğranan soğanlar ilave edilir ve tekrar beraber kıyılır. Malzemeler geniş bir kaba alınarak harcın yarısı kadar su eklenir. Karabiber, tuz, pul biber ilave edilerek iyice karıştırılır. Harç kullanıma hazırdır.
Hazırlanan yufkaların yarısına harçtan döşenir. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Parmak uçları ile kenarları yapıştırılır. Bekletilmeden sıcak sacın üzerine atılır. Her iki yüzü kızarıncaya kadar pişirilir. Borlu böreği sıcak olarak sacdan iner inmez, mevsimine ve tercihe göre üzüm, karpuz, ayran, komposto veya çay ile servis yapılır.
Not: Az yağlı kıyılmış et ile kastedilen kıyma değildir. Et tahta üzerinde satırla kıyılır. Kıymadan biraz kalın olmalıdır. Pişme esnasında harcımızın suyu böreğimizin uçlarından sızacaktır. Borlu böreğine Kuyruğu Sulu denmesinin esprisi de buradadır.
|
|