| 
 
 
 | 
Kuru Patlıcan ve Biber Dolması | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc153542 
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2020 
954 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
10 adet kurutulmuş patlıcan
 
10 adet kurutulmuş biber
 
250 gram kıyma
 
2 adet kuru soğan
 
1 çay bardağı pirinç
 
2 diş sarımsak
 
2 yemek kaşığı nar ekşisi
 
1,5 çay kaşığı tuz
 
1,5 çay kaşığı yenibahar
 
1,5 çay kaşığı kuru nane
 
1 çay kaşığı sumak
 
1 çay kaşığı karabiber
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Sosu için:
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
3 yemek kaşığı domates salçası
 
1 çay bardağı su
 
 
Kuru patlıcan ve kuru biberleri çok yumuşamayacak kadar haşlayıp süzdürün.
 
Bir kaseye kıyma, soğan, pirinç, rendelenmiş sarımsak, nar ekşisi, tüm baharatlar ve zeytinyağını ekleyip güzelce yoğurun.
 
Haşlanmış kuru patlıcan ve biberlere kıymalı harcı doldurun.
 
Kuru patlıcanları ve biberleri tencereye dizin.
 
Ayrı bir sos tenceresinde sıvı yağ ve salçayı kızdırıp tencereye ekleyin.
 
Üzerine 1 çay bardağı su ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
Kuru Patlıcan ve Biber Dolması | 
  | 
piyango 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.01.2015 
Mesajlar: 37 Şehir: Balıkesir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc130886 
Gönderme Tarihi: 02.Oca.2018 
1,437 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
10 adet kuru patlıcan
 
10 adet kuru biber
 
Bir buçuk su bardağı pirinç
 
250 gram kıyma
 
2 çorba kaşığı soğan
 
8 diş sarmısak
 
2 çorba kaşığı biber salçası
 
1 çay bardağı sıvıyağ
 
1 tatlı kaşığı limon tuzu
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Kuru patlıcanları yarım saat kaynatın. Ocaktan almadan önce biberleri ekleyip, yumuşatın. Çukur bir kaba kıyma, önceden ıslatılmış pirinç, tuz, karabiber, 1 çorba kaşığı biber salçası, ince kıyılmış soğan ve sarmısakları ilave ederek karıştırın. Hazırlanmış olan malzemeyi biber ve patlıcanlara doldurun. Patlıcanları alta gelecek şekilde tencereye dizin. 1 litre suya 1 kaşık biber salçası, sıvıyağ ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu ilave edip, dolmaların üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp, 45 dakika kısık ateşte pişirin.
 
 
 
  
 | 
Kuru Biber ve Patlıcan Dolması | 
  | 
Vanya Dayı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.02.2014 
Mesajlar: 36 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc129519 
Gönderme Tarihi: 05.Kas.2017 
1,334 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
12 kurutulmuş patlıcan
 
12 kurutulmuş biber
 
500 gr pirinç
 
500 gr kıyma
 
2 soğan
 
7 diş sarımsak
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
300 gr zeytinyağı
 
1 tatlı kaşığı limon tuzu
 
 
Kuru patlıcan ve biberleri suda haşlayın. Soğanları küp doğrayın, sarımsakları ince kıyın. Zeytinyağını tencereye aktarın. Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak ve salçalarla birlikte kavurun. Limon tuzu ve tuz ile tatlandırın. Haşlanmış kurulukların içini bu harçla doldurun. Tencereye dizip 50-55 dakika pişirin. Dilerseniz yoğurtla birlikte servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Kuru Patlıcan ve Biber Dolması | 
  | 
emaye 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 10.06.2016 
Mesajlar: 25 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc117519 
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2016 
2,037 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Selda Çetintaş
 
 
Kuru patlıcan
 
Kuru dolmalık biber
 
200 gr kıyma
 
1 su bardağı pirinç
 
2 çorba kaşığı ince bulgur
 
2 adet orta boy kuru soğan
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1 çorba kaşığı biber salçası
 
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Toz nane
 
Toz kişniş
 
Kimyon
 
Karabiber
 
Tuz
 
 
Pirinci ve ince bulguru yıkayalım. Geniş bir kabın içine alalım ve üzerine biraz kaynar su döküp kabartalım. Böyle olunca pişmesi daha kolay oluyor. Kuru dolmalıklarımızı yaklaşık 5 dk. haşlayalım. Dolmalıkları sıcak suyun içinden bir süzgecin içine alalım süzülmelerini sağlayalım. Diğer tarafta soğanları küp küp doğrayalım. Pirinç ve bulgur karışımının içine kıymayı soğanı nar ekşisini salçasını baharatlarını ve zeytinyağını ilave edip karıştıralım. Dolmalıklarımızın içine harçtan koyalım. Ama çok fazla doldurmayalım. Soğanın bir tanesini halka halka doğrayıp tencerenin dibine yerleştirelim. Üzerine dolmalarımızı dizelim. Üzerlerine salçalı su yapıp gezdirelim. Orta hararetli ocakta pişirelim. Ve enfes kıymalı kuru dolmalarımız artık servise hazır.
 
 
 
  
 | 
Kuru Patlıcan Biber Dolması | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc105688 
Gönderme Tarihi: 06.Mar.2015 
2,799 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Kurutulmuş biber
 
Kurutulmuş patlıcan
 
2 su bardağı bulgur
 
2 su bardağı pirinç
 
4 adet soğan
 
1.5 yemek kaşıgı salça
 
Karabiber
 
Kimyon
 
Toz kırmızıbiber
 
Pul biber
 
Yarım margarin
 
 
Öncelikle kurutulmuş biber ve patlıcanları haşlayıp süzelim. Daha sonra soganları yemeklik şekilde doğrayıp kıymayla beraber kavuralım. Kavrulunca içine yıkanmış bulguru, pirinci ve salçayıda ekledikten sonra iyice kavuruyoruz. Tuzunu va baharatlarınıda atıp altını kapatalım. Maydanozlarıda doğrayıp içine ilave edelim. Kuru sebzelerin içini doldurup tencereye dizelim. Hepsi bitince üstüne bir porselen tabak kapatalım. 4 su bardağı kaynamış su ilave edip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
 
 
 
 
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 30.01.2018
  
 | 
Kuru Patlıcan Biber Dolması | 
  | 
bambu 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 21.01.2014 
Mesajlar: 19 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc95283 
Gönderme Tarihi: 22.Oca.2014 
3,242 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet kuru patlıcan
 
6 adet kuru dolmalık biber
 
2 çorba kaşığı kuş üzümü
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
1.5 su bardağı pirinç ya da bulgur
 
1 çorba kaşığı fıstık
 
2 adet domates
 
Dereotu, nane
 
2 adet soğan
 
İsterseniz 200 gram kıyma
 
 
Üzümleri 1 saat kadar suda bekletin. Soğanları ince ince kıyın. Zeytinyağında 5 dakika kadar kavurun. Sonra içine pirinçleri alıp kavurmaya devam edin. Üzümleri süzün ve içine ekleyin. Fıstık, rendelenmiş domates ve kıyılmış dereotunu da ekleyip ocaktan alın. Kuru patlıcan ve biberleri sıcak suyun içinde yumuşayıncaya dek 10 dakika bekletin. Süzdükten sonra yapmış olduğunuz pirinçli üzümlü harcı içlerine paylaştırın. Tencereye dizin, üzerine az miktarda su ekleyip kapağını kapatıp 30 dakika kısık ateşte pişirin. Soğuyunca servis tabağına dizip ikram edin.
 
 
Not: Etli isterseniz bu karışımın içine 250 gram da kıyma ekleyip harcın içine doldurun ama o zaman da salça eklerseniz daha lezzetli olacaktır.
  
 | 
Kuru Patlıcan ve Biber Dolması | 
  | 
nihale 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.02.2008 
Mesajlar: 42 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc75719 
Gönderme Tarihi: 14.May.2012 
3,164 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
15'er tane kuru patlıcan ve biber
 
2 bardak pirinç
 
3-4 tane kuru soğan
 
2 kaşık antep salçası
 
1 kaşık domates salçası
 
Yarım bardak zeytinyağı
 
Tuz
 
Karabiber
 
Pulbiber
 
Yenibahar
 
Nane
 
Maydanoz
 
Yarım limonun suyu
 
 
Normal zeytinyağlı dolma içi hazırlıyoruz, soğanları zeytinyağında kavurup pirinçleri ekliyoruz pirinçler şeffaflaşınca salçasını koyup 1 bardak sıcak su ekleyip çekmesini bekliyoruz, altını kapatıp baharatları koyup dinlendiriyoruz. Büyükçe bir tencerede suyu kaynatıp önce biberleri sonra patlıcanları çatal batacak kadar haşlıyoruz 15 dk kadar daha sonra biraz soğutup üzerlerinde 2 parmak boşluk kalacak şekilde doldurup yan yana tencereye diziyoruz(alta patlıcanlar,üste biberler). Hepsi bittikten sonra 1,5 bardak sıcak su, biraz zeytinyağı ve limon suyunu koyup üzerine porselen bir tabak kapatıp pirinçler şişinceye kadar 20-30 dk arası pişiriyoruz. Fazla suyu varsa süzüp servis tabağına diziyoruz.
  
 | 
Kuru Patlıcan Biber Dolması | 
  | 
sofra 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.10.2011 
Mesajlar: 44 Şehir: Etimesgut | 
Kısa URL: https://ml.md/lc69249 
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2011 
3,349 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
200 gr kuru patlıcan
 
200 gr kurutulmuş dolmalık biber
 
2 adet soğan
 
250 gr kıyma
 
1,5 çay bardağı pirinç
 
1'er demet dereotu, maydanoz, nane
 
2 çorba kaşığı biber salçası
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
2 diş sarımsak
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
Tuz, karabiber, yenibahar
 
1 çay bardağı su
 
1 limonun suyu
 
 
Kuru sebzeleri tuz ilave edilmiş kaynar suyun içinde 2 dakika bekletip süzün. İç malzemesi için kıyma, pirinç, rendelenmiş soğan, kıyılmış yeşillikler, baharat, salçalar, 1 çay bardağı su ve tereyağını iyice karıştırın.
 
Bu karışımı patlıcan ve biberlerin içine doldurun. Tencereye dizip üzerine 1,5 bardak su ilave edin. Kısık ateşte 25 dakika pirinçler pişene kadar pişirin. Servisten önce dolmaların pişirme suyundan 1 çay bardağı kadarını alın, içine ezilmiş sarımsak ve limon suyunu ekleyin. Yemeğin üzerine gezdirin.
  
 | 
Kuru Patlıcan ve Biber Dolması | 
  | 
hayal et 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.10.2010 
Mesajlar: 21 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56588 
Gönderme Tarihi: 08.Ekm.2010 
4,029 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
16 kuru patlıcan ve biber
 
200 gr yağlı kıyma
 
5 diş sarımsak
 
1 soğan
 
1 tatlı kaşığı sumak
 
1 tatlı kaşığı nane
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tutam karabiber
 
pul biber
 
1 su bardağı pirinç
 
1 çorba kaşığı biber salçası
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
2 su bardağı su
 
250 gr yoğurt
 
 
Kuru patlıcanları ve biberleri sıcak suda 1 saat kadar bekletin. Süzgece alıp suyunu süzün. Pirinci yıkayıp süzün. Sarımsakları ve soğanı soyup kıyın. Kıymayı bir kaba alıp sarımsak, soğan, nane, tuz, karabiber, pulbiber, sumak, sıvıyağ, biber ve domates salçasını ekleyip karıştırarak iç malzemeyi hazırlayın. Bu malzemeyi patlıcan ve biberlerin içine doldurup tencereye dizin. Üzerine bir porselen yemek tabağı kapatıp suyunu ilave edin. Orta ateşte pişmeye bırakın. Suyu kaynadıktan sonra ateşi kısıp 45 dakika daha pişirin. Üzerine yoğurt döküp servis yapın.
 
 
Not: Yaz sebzelerinin en bol olduğu dönemlerde insanların evlerinin damlarında iplere dizip hendeklere asarak kuruttuğu zamanlardan gelen bir yemek. Halen Doğu ve Güneydoğuda kısmen de olsa yapılmaya devam edilen dolmanın tadı başka dolmalara benzemiyor.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 06.06.2023
  
 | 
Kuru Patlıcan Biber Dolması | 
  | 
Adana'lı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 11.02.2010 
Mesajlar: 20 Şehir: Seyhan-Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc47098 
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2010 
4,261 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
14-15 kuru patlıcan ve biber
 
2 orta boy soğan
 
150 gr. kıyma (orta yağlı)
 
2 orta boy domates
 
2 kahve fincanı pirinç
 
1/2 demet maydanoz
 
1 çorba kaşığı biber salçası
 
4 çorba kaşığı sıvı yağ
 
Tuz
 
Karabiber
 
Dolma baharatı
 
Yarım çay bardağı nar ekşisi
 
 
Patlıcanları bir tencereye alıp üzerlerini aşacak kadar sıcak su ekleyerek, hafifçe yumuşayana dek haşlayıp tencereden alalım. Bir kabın içine kıymayı, küp doğranmış soğanı, kıyılmış maydanozu, salçayı, pirinci, nar ekşisini, sıvı yağı, tuzu, baharatları, 1/2 su bardağı suyu ekleyip yoğuralım. Dolma içini patlıcanlara gevşek bir şekilde dolduralım. Patlıcanların ağız kısmını yuvarlak kesilmiş domates dilimleri ile kapatalım, yatık olarak tencereye dizelim. Patlıcanların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyelim. Dolmaları ağır ateşte pişirerek ateşten alalım. Ilıtarak servis yapalım.
 
 
 
  
 | 
Kuru Patlıcan Biber Dolması | 
  | 
amator 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.04.2006 
Mesajlar: 147 Şehir: Kecioren | 
Kısa URL: https://ml.md/lc6412 
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2006 
6,093 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
10 adet kuru patlıcan
 
10 adet kuru kırmızı biber
 
10 avuç kadar pirinç
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
1 karışık biber salçası
 
1 kaşık domates salçası
 
1 çay bardağı tuz, karabiber, köfte baharı, kimyon, nane, limon tuzu
 
5-6 kuru soğan (ince ince doğranmış)
 
5 diş sarımsak (ince ince doğranmış)
 
 
Kaynamakta olan suda önce patlıcanlar 5 dk. Kadar haşlanıp soğuk su olan bir kap içine çıkarılır. Aynı işlem biber içinde uygulanır. Diğer yanda ayıklanmış ve yıkanmış pirinç içine malzemeler konup karıştırılır. Hazırlanan iç dolmaların içine doldurulur. Bir tencereye yan yan dizilir. Üstünü geçmeyecek kadar su doldurulup biraz tuz atılır ve kaynatıldıktan sonra ocak kısılır. Suyu bitince dinlendirilir. Servis tabağına alınıp araları limonla süslenir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |