|
Kuru Bezelye Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159225
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2021
356 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. kuru ve kırık bezelye
150 gr. soğan
1 kilo sığır kemiği
100 gr. margarin
75 gr. un
3 yumurta sarısı
Yarım litre süt
5 litre su
Soğanı ince ince doğrayın. Yağda hafif sararıncaya kadar kavurun. Unu katın. 1 - 2 dakika daha kavurun. Buna, azar azar karıştırarak S litre su, yıkanmış, geceden su İçinde bırakılarak kabartılmış ve temizlenmiş bezelyelerle kemikleri ilâve edin. Bezelye pişinceye kadar kaynatın. Sonra kemikleri çıkarın. Çorbayı süzgeçten geçirin. Tuzunu katın ve tekrar kaynamaya bırakın. Ayrı bir kapta 3 yumurta sarısını iyice halloluncaya kadar çatalla çırpın. Sütü katın, karıştırıp çorbaya ilâve edin. 5 dakika daha pişirin. Süzgeçten geçirdikten sonra kâseye koyup servis yapın.
Not: Bu çorba düdüklü tencerede 25 dakikada pişer.
|
Kuru Bezelye Çorbası |
|
Tvoli
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.05.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Sinop |
Kısa URL: https://ml.md/lc52215
Gönderme Tarihi: 28.May.2010
2,608 defa indirildi / yazdırıldı
|
Akşamdan ıslatılmış kuru bezelyeyi bir tencereye koyunuz, üstünü örtünce ye kadar su doldurup, doğranmamış 2 bodur havuçla 1 soğan ve 1 - 2 kereviz ve maydanoz kökü, soyup doğranmamış 1 patatesle 1 dış sarımsak bir çimdik kırmızı biberle, 2 yaprak defne ilâve ettikten sonra kapağını kapayarak orta ateşe sürünüz. Gereğince pişince indirip defne yapraklarını çıkarıp, diğer bir tencereye suyu ile beraber ince kalburdan eze eze geçiriniz. Sonra boza kıvamında tutulmasını gözönüne alarak etsuyu ilâvesiyle orta ateşe sürüp kaynamaya bırakınız. Sonra tuzuna bakıp, indirip kâseve koyunuz üstüne rendelenmiş parmazan peyniri serpip bir tabak da ekmek tavasıyla beraber servis yapınız.
|
Kuru Bezelye Çorbası |
|
rutin
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.01.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc33210
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2009
2,316 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr. kuru bezelye
250 gr. parça et veya kemik
1 tane kereviz
1 demet maydanoz
1 tane soğan
100 gr. tereyağı
Kafi miktarda ekmek içi
Tuz
Karabiber
Et veya kemiği kaynatarak suyunu alın. Bu et suyuna, kuru bezelye ile birlikte kereviz, soğan ve maydanozu ayıklayarak atın. Yeteri kadar tuz ilave ettikten sonra kaynatın. Bir saat kaynadıktan sonra kevgirden geçirerek suyunu ayırın ve taneleri sebze değirmeninde çekin. Sebze değirmeniniz yoksa kevgiri başka bir kabın üstüne koyarak haşlanmış sebzeleri elinizle yoğurun ve sonra tahta bir kaşıkla vura vura püre haline getirin. Bu püreyi süzdüğünüz et suyu ile sulandırarak dilediğiniz kıvama gelinceye kadar hafif ateşte kaynatın. İsterseniz, haşlanmış eti de lif lif ayırarak ilave edin. Böylece 10 dakika kadar daha kaynattıktan sonra indirin. Tavada kızdıracağınız tereyağında küçük ekmek parçalarını kızartın ve çorbayı boşaltacağınız kaselerin üstüne gereği kadar koyarak servis yapın.
|
Kuru Bezelye Çorbası |
|
pozitif
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc33151
Gönderme Tarihi: 23.Oca.2009
2,183 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 bardak et suyu
400 gr. kuru bezelye
2 küçük havuç
1 baş soğan
1,5 kahve fincanı un
2 çorba kaşığı yağ
1 bardak süt
3 yumurta
Tuz
Bezelyeleri ayıklayıp yıkadıktan sonra tencereye koyun. Üstlerine çıkacak kadar su doldurup orta hararetli ateşte yarım saat kaynatın. Bezelyelerin üstlerindeki buruşukluk gidip yüzleri taze bezelye gibi gergin bir hal alınca ateşten indirin. Suyunu süzün. Tencereye yağ koyun. Hafif kızınca, küçük doğranmış soğanları da katın, pembeleşinceye kadar kavurun. Bunun içine, üstleri soyularak temizlenmiş havuçları doğrayın. 5-6 dakika daha kavurun. Unu koyun 3-4 dakika daha unla kavurduktan sonra yağı alınmış 8 bardak et suyunu, haşlayıp suyunu döktüğünüz bezelyeleri, tuzu katın. Havuçlar iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar pişirin. Hepsini süzgeçten geçirerek çorbayı bir başka tencereye alın. Yeniden ateşe koyun. Kaynatın. Sütü 3 yumurta sarısı ile karıştırın. Kaynamakta olan süzülmüş çorbanın içine karıştırarak dökün. 1-2 taşım daha kaynatın. Çorbanız pişince kaseye alarak servis yapın.
|
Kuru Bezelye Çorbası |
|
imran
Yamak
Kayıt: 30.09.2006
Mesajlar: 9
|
Kısa URL: https://ml.md/lc13619
Gönderme Tarihi: 08.May.2007
3,470 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 ½ lt et suyu(10 bardak)
250 gr (1 bardak) kuru bezelye
2 orta boy soğan
1 kucuk havuç
2 yemek kasigi un
2 yemek kasigi (tepeleme) tereyağı veya margarin
½ yemek kasigi tuz
Terbiyesi:1 bardak süt
2 yumurta sarisi
Garnitürü:125 gr un
½ küçük paket margarin
1 adet yumurta
1 çay kasigi tuz
1-Bezelyeyi ayiklayip yikadiktan sonra 4-5 saat suda bekletin.
2-Sogan ve havuçlari küçük parçalara dograyip, yagla birlikte kisik ateste 4-5 dakika börttürün. Un katin ve 2-3 dakika daha kavurun. Et suyu ve bezelyeyi koyun, kisik ateste bezelye ezilinceye kadar pisirin.
3-Çorbayi süzgeçten ezerek baska bir kaba aktarin. Tuz atip tekrar atese koyun. Sütlü terbiyesini katin ve servis yaparken çorbanin üzerine birer kasik garnitürden serpistirin.
Garnitürün yapilisi:
Unla yagi birlikte kiyin, yumurta, tuz katip biraz yogurun. Hamuru iki parçaya ayirin. Kalem çapinda uzun bir çubuk yapin.
3 cm uzunlugunda verevine parçalara kesin. Azar azar kizdirilmis yaga atip pembe renkte kizartin.
|
Kuru Bezelye Çorbası |
|
Karakol
Editor
Kayıt: 10.11.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Emek/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc10402
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2006
2,884 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler:
8 bardak et suyu
2 bardak kuru bezelye
orta irilikte 2 havuç
2 baş soğan
1,5 kahve fincanı un
3 çorba kaşığı sadeyağ
1 bardak süt
3 yumurtanın sarısı
8 bardak su
yeteri kadar tuz ve karabiber.
Yapılışı:
Bir tencereye 8 bardak su ile temizlenmiş yıkanmış kuru bezelye konur ve bezelyeler iyice yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Sonra tenceredeki su iyice süzülür. Beri yanda sadeyağ ile kıyılırcasına ince doğranmış soğan bir tencereye konur ve tahta bir kaşıkla karıştırılarak soğan kavrulur. Sonra üstü kazındıktan sonra ince ince doğranmış havuçlar soğanın içine atılır ve birlikte kavurmaya devam edilir. Havuçlar da beş dakika kavurulduktan sonra tenceredekilerin üstüne un dökülür ve tahta kaşıkla karıştırmaya ara vermeksizin bunlar beş dakika daha kavurulur. Sıcak et suyu katılır. Haşlanarak suyu süzülmüş bezelye de katılarak, tuzu ve biberi de serpildikten sonra tencerenin kapağı yan örtülür ve havuçlar iyice yumuşayıncaya kadar tencere-dekiler kaynatılır. Sonra tenceredekiler ezilerek ince delikli tel süzgeçten geçirilir. Süzülmüş sebze ve et suyu gene ateşe oturtulur. Beri yanda yumurtaların sarıları iyice köpürtülür. Sonra buna telle çırparken önce pişmiş ılık süt, sonra tencereden alınacak birkaç kaşık çorba azar azar katılır. Yumurta karışımı yeteri kadar ısınınca çorbayı çabuk çabuk karıştırırken bu da tencereye boşaltılır. Çorba iyice karıştırıldıktan sonra servis kâsesine aktarılır ve hemen servis yapılır.
|
|