|
KÜMES HAYVANLARININ PARÇALARA BÖLÜNMESİ |
 |
zafira
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 27.02.2007
Mesajlar: 276
|
Kısa URL: https://ml.md/lc14917
Gönderme Tarihi: 27.May.2007
2,314 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kümes hayvanlarının pişmişken bölünmeleri oldukça kolaydır. Ama çiğ iken bunları bölmenin kendine göre bir usulü vardır. Bu işi başarabilmek için önce keskin ve ince bir bıçağınızın, bir tavuk kesme makasınızın olması gerekir. Bu iki âlet olduktan sonra artık işinizi rahatça görebilirsiniz.
Önce hayvanın içini, dışını iyice temizleyip tütsüledikten sonra bol akarsuda iyice tıkayınız. Sonra hayvanı mutfak mermerinin üstüne yatırınız. Bıçakla hayvanın diz bölümünü yarınız. Sonra ayaklarını elle tutarak geriye doğru bükünüz. Dayanıklı ve inatçı sinirleri bıçakla keserek ayakları ayırınız. Hayvanın boyun kesimindeki deriyi hafifçe delip çepeçevre kesiniz, sonra bıçakla boyun kemiğini kesip atınız. Hayvanın butlarında gövdeye gelen bölümdeki deriyi bıçakla yarınız. Sonra budu iyice tutarak arkaya doğru bükünüz ve gövdeyi buttan ayırmak için bıçakla eti ve eklemlerin bir bölümünü kesiniz. Sonra tavuk makasıyle budu tamamiyle kesip ayırınız. Aynı biçimde öbür budu da ayırınız. Kanatların göğüse gelen kısımlarındaki deriyi bıçakla kesip ayırınız. Sonra yine makasla kanatları eklem yerlerinden kesip ayırınız.
Tavuk makasını karın boşluğuna sokarak hayvanın göğüs kemiklerini kesiniz. Ellerinizle zorlayarak gövde kemiğini iki yana doğru açınız. Sonra yine tavuk makasıyle hayvanın kemiklerini sırttan keserek ayırınız. Kümes hayvanınız iriyse gövde kemikleri ikiye ayrıldıktan sonra her bir parçayı da ön ve arka bölümlerine ayırmak üzere kesip ikiye ayırabilirsiniz.
|
Kümes Hayvanlarını Parçalamada Dikkat Edilecek Kurallar |
 |
siyami
Super MOD

Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc99121
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2014
2,078 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Kümes hayvanlarını parçalarken mutlaka tavuk makası ya da keskin et bıçağı kullanılır.
Parçalama işleminde eklemlerinden ayırmaya dikkat edilir.
Parçaların servise uygun ölçülerde olmasına dikkat edilir.
Parçalarken diğer parçaların şeklinin bozulmamasına özen gösterilir.
|
KÜMES HAYVANLARININ TENCERE YEMEKLERİ İÇİN PARÇALANIŞI |
 |
im
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc82581
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2012
1,772 defa indirildi / yazdırıldı
|
1) Keskin bir bıçakla pilicin butlarını kuyruğunun yanındaki sokum kemiklerinden veya sokum kemikleriyle keserek çıkarınız.
2) Budun yayılıp açılması için bacak kemiğinin ucunu bıçakla hafif keserek yontunuz.
3) Aynı hizada budun öbür ucundaki deriyi veya deriyle eti, bıçağın ucuyla delip yonttuğunuz bacak kemiğine hafifçe bükerek deldiğiniz kısma geçiriniz.
4) Sonra göğüslerini ayırmak için göğüs kemiğini sağdan veya soldan sıyırırcasına keserek çıkarınız.
5) Sırt kemiğini ortasından keserek 2'ye ayırınız.
Not: Pilicin göğüs kemiklerini temizlemek isterseniz, piştikten sonra temizleyiniz, bger çiğ iken temizlerseniz et kendisini çeker ve biçimsiz olur.
|
|