| 
 | 
| Korkotili Sarması | 
|  | ay ışığı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.06.2016
 Mesajlar: 1738
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc145695 Gönderme Tarihi: 17.Eyl.2019
 788 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Milli Eğitim Bakanlığı
 
 2 demet korkotili (karalahana)
 1 tatlı kaşığı tuz
 Kaynamış su
 İçi çin:
 1,5 su bardağı korkoti (mısırın kurutulması sonucunda irili yfaklı tanelere ayrılmış hali)
 4 baş kuru soğan
 250 gram satırla kıyılmış et
 1 yemek kaşığı kuru nane
 1 tatlı kaşığı karabiber
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 yemek kaşığı domates salçası
 1 su bardağı doğranmış maydanoz
 1 çay bardağı sıvı yağ
 
 Büyükçe bir tencerenin yarısına kadar su doldurulur, kaynaması beklenir.
 Bu arada lahanaların sap kısımları biraz kesilip demetleri ayrılır.
 Yapraklar teker teker yıkanır.
 Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atılır.
 Yıkanmış yaprakların tamamı kaynayan suya konur, hemen yapraklar kevgirle alt üst edilir. (Hepsi aynı anda ters yüz edilmelidir.)
 2 dakika sonra tenceredeki su süzülür, karalahanaların soğuması beklenir.
 Tencereden servis tabağına alınır.
 4 adet soğan yemeklik doğranır, iç malzemelerinin tamamı sırasıyla ileve edilir, geniş bir kapta karıştırılır.
 Soğuyan her bir yaprak avuç ortasına alınır, yaprağın damar kısmı bıçak yardımıyla sapından başlayarak hafifçe alınır. (Yaprağın yırtılmamasına dikkat edilmelidir.).
 Yaprakların içine birer tatlı kaşığı iç malzemelerden konur, yaprakların iki yanı kapatılıp rulo şeklinde sarılır.
 Geniş ve yayvan bir tencerenin dibine 2-3 karalahana yaprağı serilir.
 Sarılan dolmalar tencereye dağınık bir biçimde yerleştirilir, dolmaların üzeri bir kaç yaprakla kapatılıp yarım çay bardağı sıvı yağ gezdirilir; en üst kısım tencerenin genişliğinde kapakla kapatılır.
 Dolmaların hizasında kaynamış su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp yüksek ateşte pişmeye bırakılır.
 Su kaynamaya başlayınca ateş kısılır ve korkotiler yumuşayana kadar pişirilir (Yaklaşık 30 dakika).
 
 Not: Karalahanalar seçilirken küçük yapraklılar tercih edilir; aksi takdirde yaprakların ikiye veya üçe bölünmesi gerekebilir.
 
 
  
 
 | 
| Korkoti Sarması | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc161983 Gönderme Tarihi: 22.Arl.2021
 715 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 300 gram kuşbaşı et
 2 demet karalahana
 3 adet soğan
 3 su bardağı ince ya da orta kalın korkoti (mısır yarması)
 1 yemek kaşığı domates salçası
 1 yemek kaşığı biber salçası
 1 tutam maydanoz
 Pul biber
 Sıvıyağ
 Karabiber
 Tuz
 
 Korkoti sarması tarifi için öncelikle lahanaları haşlayın. Ardından süzülmeye bırakın.
 Onlar süzülürken sarmanın iç harcını hazırlayın. İç harcı hazırlarken ilk olarak korkotiyi bir kaba alıp üzerine ılık su ekleyin, yumuşamasını bekleyin.
 Yumuşayan korkotinin suyunu süzüp tekrar yıkayın. Satır kıyması büyüklüğünde eti doğrayın. Genişçe bir kaba aldığınız korkotinin üzerine ilave edin.
 Diğer malzemeleri de ekleyin ve güzelce yoğurun.
 Kara lahanaları ortadan ikiye ayırın. Ayırma işlemi yaparken lahanaların saplarını ayırın.
 İkiye böldüğünüz lahanalara iç harcı koyup düzgün bir şekilde sarın. Sarmayı tencereye dizin.
 Dizmeye bitirdikten sonra kaynamış su ve bir miktar tuz ekleyin. Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak kısık ateşte kontrol ederek 45 dakika pişirin. Korkoti sarması akşam yemeğine hazır.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |