| 
 
| 
 
 
 | 
 
Konya Davet Yemekleri ve İkramları | 
 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36220 
Gönderme Tarihi: 05.May.2009 
5,264 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Selçuklu’lardan bu yana davet yemekleri  bin yıllık bir geleneği yansıtır. Bunlar aşçı takımı,kara yemek takımı,çebiç, komşu kaldırması,gece sofrası,çetnevir,soğukluk sofralarıdır.
 
 
Aşçı Takımı:
 
Aşçı takımı bin kişiden fazla,on bin kişiye kadar çıkabilen kalabalık törenler için yapılır.
 
Düğün pilavı
 
Toyga çorbası
 
Bütümetli pilav
 
İrmik helvası
 
Bamya çorbası
 
Pilav
 
Zerde
 
Üzüm veya kişniş hoşafı
 
 
Kara Yemek Takımı:
 
Yüz kişiden az sayıda ve seçkin konuklar için hazırlanır. Çok masraflı ve yemeklerin koyu olduğu için böyle adlandırıldığı bilinmektedir. Üç et, üç hamur işi ya da tahıl, üç tatlı, üç sebze gibi.
 
 
Yaz mevsiminde;
 
Tutmaç veya pirinç çorbası
 
Bütümetli patlıcan
 
Su böreği
 
Baklava veya kaygana
 
Ekşili bamya çorbası
 
Etli dolma çeşidi
 
Sütlaç
 
Karnıyarık
 
Pilav
 
Üzüm kayısı hoşafı
 
 
Kış mevsiminde
 
Toyga (yoğurt) çorbası
 
Bütümetli patates
 
Su böreği
 
Baklava veya tel kadayıf
 
Ekşili bamya çorbası
 
Etli kurutma dolma çeşidi
 
Ak fasulye
 
Erişte ya da pirinç pilavı
 
Üzüm kayısı hoşafı
 
 
Cebiş Asma Daveti:
 
Konya ziyafet sofralarının en muhteşem olanıdır. Çebiçten Divan-ı Lügat-it Türk’de ; ‘yerde bir çukur açarak kuzuyu kebap etti’ diye bahsedilir. Bağlı bahçeli tandıra sahip evlerde verilen çebiç ziyafetine konuklar sabahtan davet edilir.
 
 
 
Komşu Kaldırması:
 
Komşuya gelen bir misafiri yakın bir komşunun ev sahibi ile birlikte kendi evine davet edip ikramda bulunmasıdır.
 
 
Gece Sofraları:
 
Akşamdan sonra gelen misafirlere hazırlanır. Gece sofralarının daha çok uzun kış gecelerinde gerçekleştiği;yazın pek yapılmadığı belirtilmektedir.
 
 
Çetnevir:
 
Çetnevir çerezlerin bir tepsiye konularak sunulduğu bir sofradır. Düğün gecesi gelin ile damada ikram edilen çetnevir sofrası geleneksel özellik taşır. Seçkin bir Konya çetnevirinde çerezlerin en az kırk çeşit olmasına dikkat edilir.
 
 
Soğukluk:
 
Soğukluk sofrasında daha çok ‘yaş gayıt’ yer alır ve yaz mevsiminde hazırlanırdı. Bostan, hırtlak,çekirdeksiz üzüm bahçe meyveleri soğukluk sofrasının ana yiyecekleridir.
  
 | 
 
Konya Mutfağında Davetler | 
 
  | 
bebe ruhi 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.07.2015 
Mesajlar: 25 Şehir: Kilis | 
Kısa URL: https://ml.md/lc109394 
Gönderme Tarihi: 10.Tem.2015 
1,500 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
A. Sefa Odabaşı
 
Konya Mutfak Kültürü
 
 
Misafirsever Konyaklar önemk günlerde seçkin misafirlerini evlerinde veyahut bağ ve bahçelerinde ağırlamaktan büyük bir zevk duyarlar. Konya'da her türlü ağırlamaya "davet" adı verilmektedir. Konya'da davetler, düğün pilavları (evlenme-sünnet davetleri), Ramazan davetleri, Hacı indirme davetleri, sıra davetleri, ceza davetleri (yol çekme) adı altında yapılmaktadır.
 
Davetlerde çıkarılan yemekler, Konya düğünlerinde dökülen pilavlardan farklıdır. Düğün pilavlarına davet edilen kimselerin sayısı fazla olduğundan yemeklerin hazırlanması külfethdir Davetliler aşçı takımının hazırlayacağı yemekler ile ağırlanır. Bu yemeklerin sayısı ve türleri Konya mutfak geleneğine göre belirli ve sınırlıdır.
 
Davetlerde çıkarılan yemekler davet sahibinin isteği doğrultusunda, ev sahibinin ekonomik gücü oranmda çeşitlilik gösterir. Düğün yemeklerinde aşçüar tarafından hazırlanan yemeklere nazaran evlerde yapılan davet yemekleri daha bir özenle hazırlanır. Çok değişik yemek türleri davetlilere sunulur.
 
Davetlerde çıkarılan yemeklerin türlerine, mevsimin yaz ve kış, hatta bahar oluşu büyük bir etkendir. Bu görüşümüzü kanıtlayan bazı saptamaları aşağıda gösterelim.
 
Konya düğünlerinde oğlan evi tarafından kız evine dürü götürülür. Kız evinin de dürü getiren oğlan evine yemek ikramı âdettendir. Kız evinin verdiği bu yemeğe Konya düğün geleneğinde "yoklama" adı verilir. Yoklamada dürü olarak götürülen çeyizler kız evinde gösterildikten sonra, ortaya sofra çitisi (sofra bezi) serilip iskemle (sini altma konulan sehpa) üzerine sini konur. Sini, ekmekler, tahta kaşıklar tuzluk ve salatalarla donatılır. Sonra sırasıyla şu yemekler getirilir:
 
1- Semizotlu pirinç çorbası
 
2- Sigara böreği
 
3- Baklava
 
4- Bamya
 
5- iftar köftesi
 
6- Kabak dolması
 
7- Muhallebi
 
8- Taze fasulye
 
9- Pirinç pilavı
 
10- Mevsimine göre kavun, karpuz, üzüm
 
 
Şayet dürü daveti yemekli değilse şerbet ikram edilir. Şerbetin yanı sıra şeker ve pasta da tutulur. Bazen her iki evden gelecek misafirlerin sayısı fazla oluı. Bu takdirde aşçı takımı tutulur. Aşçı takımının yemekleri de şunlardır:
 
1- Yoğurtlu pirinç çorbası
 
2- Pide üzerine kızarmış et
 
3- irmik helvası
 
4- Bamya çorbası
 
5- Zerde-pilav
 
6- Hoşaf
 
 
Mustafa Kemal Paşa'nm 1 Nisan 1922 tarihinde Konya'yı teşriflerinde Belediyece kendilerine tahsis edilen binada Mustafa Kemal Paşa ve beraberinde getirdikleri Rusya Elçisi Aralof ile A-zerbaycan Elçisi İbrahim Abiyef'e bir davet verilmiştir. Bu davetin menüsünde;
 
1- Çorba (türü tespit edilemedi)
 
2- Tavuk
 
3- Bamya
 
4- Kuşbaşı
 
5- Baklava
 
6- Pilav
 
7- Komposto ikram edilmiştir
 
 
Ord. Prof. Dr. Süheyh Ünver Bey' in yazdığı "YETMİŞ YIL ÖNCE KONYA" adlı bir makalede, 1897'de tarihçi ve para uzmanı Ahmet Tevhid Bey'in Konya Seyahatinde tutmuş olduğu günlükte, Mevlana Dergâhı'nda Çelebi Efendi tarafından verüen bir daveti şöyle anlatıyor:
 
"Leyâli-i, mübâreke ve mukaddesede Çelebi hazretleri tarfından (burada Çelebiye "Aziz" derler) memurlara bir ziyafet veriyormuş. Bu akşam da Mevlid olmakla, biraderle birlikte bendeniz de gittim. Hattâ Salı günleri şehre inmez iken yevm-i mezkurde şehre de indik. Ziyafet mükellef idi. Taamlar nefis idi. Liste;
 
1- Çorba
 
2- Et
 
3- Börek
 
4- irmik helvası
 
5- Bamya
 
6- Badıncan (patlıcan)
 
7- Kırmızı domates dolması
 
8- Fasulye
 
9- Muhallebi
 
10- Pilav
 
11- Hoşaf
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Konya Davet Yemekleri ve İkramları Tarifleri Diğer Konular
 | 
 
 
 
 |