|
Kömbe |
|
mavi geyik
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.07.2019
Mesajlar: 55 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc144667
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2019
525 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
6 su bardağı un
1 su bardağı süzme yoğurt
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
İç harcı için:
2 bağ ıspanak
1 adet kuru soğan
4 adet sivri biber
Tuz
Karabiber
Ispanakları ayıklayıp güzelce yıkayın. İnce ince doğrayın.
Soğanları yemeklik, biberleri de ince ince doğrayın.
Hepsini derin bir kapta tuz ve karabiberle harmanlayın ve bir kenara alın.
Bir yoğurma kabında un, yoğurt, süt, su, tuz ve şekeri karıştırıp yoğurmaya başlayın.
Ele yapışmayan bir hamur elde edin ve hamuru iki parçaya bölün.
Tezgahı unlayıp hamurları çok kalın olmayacak şekilde tepsi büyüklüğünde açın.
Tepsiyi yağlayıp hamuru elinizle bastırarak yerleştirin.
Üzerine harcı yayıp ikinci hamuru da tepsinin üstüne kapatın ve yerleştirin.
Yumurta sarısını çırpıp fırçayla hamurun üstüne sürün.
Böreği kare kare dilimleyin.
Fırını 160 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın ve tepsiyi fırına verin. 30-40 dakika kızaran böreğinizi çıkarıp sıcak sıcak servis edin.
|
Kömbe |
|
fahrettin altay
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.12.2020
Mesajlar: 41 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc154879
Gönderme Tarihi: 19.Arl.2020
1,234 defa indirildi / yazdırıldı
|
5,5 su bardağı tam buğday unu
1 paket maya
1 çay kaşığı tuz
Su
İçi için:
600 gram kavurma
250 gram tereyağ
1,5 bardak sıvıyağ
1,5 su bardağı tam buğday unu
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
1 adet yumurta
3 kaşık tereyağı
Yaş maya suyla eritilir ve yoğurma kabına alınır. Üzerine 5,5 su bardağı tam buğday unu ve tuz konur. Yavaş yavaş su dökülüp hafif sert bir hamur elde edene kadar yoğurulur. Hamur dinlendirilirken iç harcı hazırlanır.
Tereyağı ve sıvıyağ tavaya konup kızdırılır. İçine un ve tuz katılıp hızlıca karıştırılarak kavurulur. Dinlenen hamur, biri diğerlerinden biraz daha büyük olacak şekilde 3?e bölünür. Büyük olan hamur, kullanılacak fırın tepsisinin kenarlarından taşacak büyüklükte altına un serpilerek açılır. Açılan hamur tepsiye yerleştirilir.
Üzerine önce yağla kavrulan unun yarısı dökülerek yayılır. Onun da üzerine kavurma konur. İkinci hamur tepsi büyüklüğünde açılarak diğerinin üzerine yerleştirilir. Onun da üzerine kavurulan un ve kavurma konur.
Üçüncü hamur da tepsi büyüklüğünde açıldıktan sonra diğerlerinin üzerine örtülür. İlk serilen yufkanın kenardan sarkan uçları diğerlerinin üzerine kapatılarak kaşık ucuyla şekil verilir.
|
Kömbe |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158741
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2021
463 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı ılık süt
1 paket kuru maya (yaş maya da kullanabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tuz
4 bardak un
Su (hamurun içerisine azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edilecek)
Hamurun arasına sürmek için:
1 yemek kaşığı tereyağı
İçi için:
Beyaz peynir
Maydanoz
Üzeri için:
Çörekotu
Yumurta sarısı
Maya, tuz ve sütü karıştırın. Azar azar unu ilave edin ardından su ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin.
Hamuru yoğurduktan sonra yoğurma kabını sıvı yağ ile yağlayın ve hamuru yağlanmış kaba koyarak 1 saat mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamuru 2’ye bölün ve açın. Üzerine oda sıcaklığındaki tereyağından sürün.
Yağlanmış fırın tepsisine hamurun birini serin. Üzerine iç harcı yayın. Diğer hamuru da aynı şekilde açıp yağlayıp üzerine koyun.
En üstüne yumurta sarısı ve çörek otu serpiştirip 200 derecede pişirin.
|
Kömbe |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163734
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2022
245 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Hamuru İçin:
1 kg un
1 tatlı kaşığı tuz
3.5 su bardağı su
Etli İç için:
350 gram parça kuzu eti
Yeteri kadar su
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Kıymalı İç için:
250 gram dana kıyma
2 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Kavut İçin:
3-4 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
Arası İçin:
1 su bardağı çekilmiş ceviz
Yufkaları Yağlamak İçin:
Yarım çay bardağı ayçiçeği yağı
Üzeri İçin:
150 gram eritilmiş tereyağı
Etli iç için eti bir tencereye alıp üzerini iki parmak geçecek kadar tuz ve su ekleyip yumuşayana kadar (gerekirse su ilave ederek) haşlayın. Eti süzdükten sonra tereyağı ile kavurup kenara alın.
Kıymalı iç için kıymayı bir tavaya alıp suyunu salıp çekene kadar kavurun. Üzerine tereyağı ve ince kıyılmış soğan ilave edin ve yumuşayana dek kavurun. Salça ve tuz ekleyip birkaç dakika daha kavurup ocaktan alın.
Kavut için tereyağını kızdırıp üzerine un ekleyin ve rengi dönene kadar kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Hamur için unu geniş bir kaba alıp tuzla karıştırın. Azar azar su ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Hamurdan kömbenin en altında ve en üstünde kullanılacak daha kalın yufkaları hazırlamak için 2 adet portakal büyüklüğünde beze ayırın. Kalan hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın.
Portakal büyüklüğündeki bezelerden birini unlu zeminde tepsinizin büyüklüğünde açın. Tepsiyi yağlayıp açtığınız yufkayı içine yerleştirin. Üzerine ayçiçeği yağı gezdirip kavut ve ceviz serpin. Küçük hamur bezelerinden bir tanesini açıp tepsiye koyun. Üzerine kıymalı harçtan gezdirin. Yeniden küçük hamur bezelerinden bir tane açıp kıymalı harcın üzerine yerleştirin ve etli harçtan koyun. Yeniden bir kat kavut ile ceviz, bir kat kıymalı ve bir kat kuşbaşılı iç malzemeden koyarak tüm küçük hamur bezeleri bitene dek işleme devam edin.
Kalan portakal büyüklüğündeki bezeyi tepsinizden biraz daha büyük olacak şekilde açıp en üste yerleştirin. Hamurun fazla kısmı bıçakla tepsinin kenarına doğru itin. Kömbenin üzerine ince bir bıçakla küçük delikler açın ve eritilmiş tereyağı gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ilık servis yapın.
Not: Kömbe, bayramlarda ve özel günlerde yapılan bir hamur işidir. Farklı yörelerde "Köme", "Göme", "Gömme", "Zırfat" ve "Babuko" isimleriyle de bilinir.
|
|