| 
 | 
| Kömbe (Hatay) | 
|  | AyGölgesi Super MOD
 
  
 Kayıt: 31.03.2006
 Mesajlar: 2719
 Şehir: Giresun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc104552 Gönderme Tarihi: 21.Oca.2015
 4,822 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Hatay Valiliği
 Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
 Dr. Kadriye ŞAHİN
 
 2 kg un
 Yarım kg tereyağı
 1 kg civarında şeker
 1 paket karbonat
 Kömbe baharatı
 Yarım su bardağı süt
 150 gr susam
 Tuz
 
 Tereyağı, şeker ve süt iyice karıştırılarak eritilir. İçine kömbe baharatı eklenerek karıştırılır. İçine un ve hamurun kabarması için karbonat eklenir ve yoğrulur. Hamurun dinlenmesi için yarım saat beklenir. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve bir tarafı susama batırılır. Susamlı tarafı kömbe kalıbına bastırılarak şekil verilir. Yüksek ısıda fırında hafif kızarıncaya kadar pişirilir. Uzun süre bayatlamadan saklanabilir.
 
 
  
 
 | 
| Kömbe (Hatay) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc116045 Gönderme Tarihi: 09.Nis.2016
 1,809 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.kulturportali.gov.tr
 
 Yağ, süt ve şeker kenarlı bir kapta elle iyice karıştırılır. İçine dövülmüş mahlep, ceviziltip (küçük hindistan cevizi) mezeki (damla sakızı) tuz, karbonat, süt konup unla beraber çok iyi yoğurulur. Elde edilen kulak memesi yumuşaklığındaki hamur yarım saat dinlendirilir. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak susama batırılıp özel kalıbıyla şekillendirilir. Orta sıcaklıktaki fırında pembeleşinceye kadar pişilir.
 
 
  
 
 | 
| Kömbe (Hatay) | 
|  | ses Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 10.01.2018
 Mesajlar: 24
 Şehir: Kırıkkale
 | Kısa URL: https://ml.md/lc131093 Gönderme Tarihi: 11.Oca.2018
 1,204 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Şaziye Başaran
 
 Un
 Tuz
 Su
 Sirke
 Sıvıyağı
 Ispanak
 Köy tavuğu veya dana kıyma
 Soğan
 Pul biber
 
 Un, tuz, sirke ve sıvıyağı karıştırılarak hamur haline getirilir 8 bezeye (kat, yaprak) ayrılır oklava yardımıyla ince yufkalar açılır. Ispanak, soğan, tercihen köy tavuğu eti veya dana kıymada konulabilir. İnce şekilde doğranıp pul biber eklenir, iç malzeme hazırlanır ve her bir beze ince şekilde açılır. Her kata sıvıyağı sürülerek bir sıra harç eklenir böylelikle 8 kat tamamlanır.
 Baklava dilimi şeklinde kesilerek odun ateşli fırında pişirilir. Geleneksel olarak yapıldığında yöresel ağızla ilahanda (geniş, büyük, ince kazan) altına odun ateşi yakılarak, üstüne sac kapatılarak, altındaki odun ateşi iyice köz olunca, bu közler köz küreğiyle ilahanın üzerindeki saca konularak kömbenin üstünün de iyice pişmesi sağlanır. Nar gibi kızarmış biçimde, ancak kurutmadan pişirilir.
 
 Not: Geçmişte özellikle Hatayın Dörtyol İlçesi (Milli mücadelede ilk kurşunun atıldığı yer), Çaylı köyünde gençlerin avladığı karatavuk, cubbalak yöresel isimli kuşların etinden de kömbe yapılmakta idi. Bu kömbeler çok daha lezzetli olurmuş. Tabi ki geçmiş yıllarda doğa bu kadar bozulmamıştı ve bitki, hayvan popülasyonu, ekolojik dengenin sağlıklı olmasından dolayı daha zengin idi.
 
 
   Fotoğraf "mavi zambak" tarafından gönderildi. 25.08.2020
 
 
 | 
| Hatay Kömbesi | 
|  | alfa&beta Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 30.04.2019
 Mesajlar: 40
 Şehir: Yozgat
 | Kısa URL: https://ml.md/lc142378 Gönderme Tarihi: 30.Nis.2019
 1,225 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 http://www.hurriyet.com.tr
 
 125 gram tereyağı
 1 su bardağı sıvı yağ
 1,5 su bardağı şeker
 Yarım su bardağı su
 Yarım su bardağı süt
 1 tatlı kaşığı kömbe baharatı (yenibahar, tarçın, mahlep, zencefil, karanfil, muskat, dövülmüş damla sakızı)
 1 çay kaşığı kabartma tozu
 6 su bardağı un
 Susam
 
 Oda sıcaklığında tereyağını ve kalan malzemeleri ekleyerek karıştırın. Ele yapışmayana kadar hamuru yoğurun.
 Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın. Her yerini susama bulayın. Sonra kendi kalıbın da şekillendirin ve tepsiye dizin.
 170 derecede pembeleşene kadar pişirin.
 
 
  
 
 | 
| Hatay Kömbe | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc160250 Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2021
 457 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Kömbe, Anadolu'nun birçok yöresinde bulunsa da Hatay’da oldukça farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Karanfil, mahlep, tarçın, damla sakızı, yenibahar, zencefil gibi baharatlarla yapılıyor. Hatay'da çayın yanında sıklıkla servis ediliyor.
 
 
  
 
 | 
| Kömbe (Hatay) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc177758 Gönderme Tarihi: 15.May.2024
 219 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.sabah.com.tr
 
 Hamur için:
 125 gram tereyağı
 1 su bardağı zeytinyağı
 1/2 su bardağı su
 1/2 su bardağı süt
 1,5 su bardağı şeker
 1 paket kabartma tozu
 1 paket vanilin
 1 yemek kaşığı kömbe baharatı
 7-8 su bardağı un (kontrollü)
 İçi için:
 1 su bardağı ceviz içi (iri doğranmış)
 1 su bardağı hurma (doğranmış)
 Üzeri için:
 1 kase susam
 
 Tereyağı, zeytinyağı, su, süt, şeker, kabartma tozu, vanilin ve kömbe baharatını büyük bir yoğurma kabına alın.
 Malzemeleri iyice karıştırın.
 Azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
 Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
 Her bir parçayı elinizde yuvarlayın ve ortasına ceviz veya hurma koyun.
 Hamuru kapatın ve yuvarlayarak düzleştirin.
 Şekillendirdiğiniz kömbeleri bir tarafını susama batırın ve kalıba basarak şekil verin.
 Şekil verdiğiniz kömbeleri yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
 Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kontrollü bir şekilde pişirin.
 Fırından çıkardıktan sonra ılınmalarını bekleyin ve servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Kömbe (Hatay) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc178617 Gönderme Tarihi: 15.Tem.2024
 218 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 İpek Güven
 
 Tereyağını eritilip yoğurma kabına alınır.
 Üzerine su, süt, şeker ve baharatlar ilave edilir, elle iyice karıştırılır.
 Un ve kabartma tozu elekten geçirilerek eklenir. Karışım yoğrularak yumuşak bir hamur haline getirilir.
 Ahşap kömbe kalıpları sıvıyağla yağlanır.
 Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, susama batırılır.
 Kalıbın içine susamlı kısmı alta gelecek şekilde yerleştirilir.
 Üzeri düzlenene dek bastırılır, kalıp ters çevrilir ve masaya vurularak içindeki hamurun masaya düşmesi sağlanır.
 Kalıplardan çıkarılan kurabiyeler fırın tepsisine dizilir.
 180 derecede önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü eşit şekilde kızarana dek, yaklaşık 40 dakika pişirilir.
 Tamamen soğuyunca hava almayan bir kapta 6-7 haftaya kadar taze saklanabilir.
 
 1 su bardağı sıvıyağ
 125 gr tereyağı
 1,5 su bardağı şeker
 Yarım su bardağı su
 Yarım su bardağı süt
 6 su bardağı un
 Yarım kâse susam
 1 çay kaşığı kabartma tozu
 1 tatlı kaşığı kaşığı kömbe baharatı (tarçın, yenibahar, muskat, karanfil, zencefil, mahlep, dövülmüş damla sakızı)
 Doğranmış hurma, ceviz ve fıstık (isteğe bağlı)
 
 Not: Kalıba hamuru yerleştirirken isteğe bağlı olarak ortasına hurma, ceviz veya fıstık konularak üzeri tekrardan hamurla kapatılıp bastırılabilir. Kömbe, Hatay yöresine özgü bir bayram kurabiyesidir. Bayram günlerinde neredeyse her evde hazırlanan bu kurabiyenin sade, hurmalı, cevizli ve fıstıklı olmak üzere 4 farklı çeşidi yapılmaktadır. Kurabiye hamurunda 7 çeşit baharat kullanılmaktadır.
 
 
  
 
 | 
| Hatay Kömbesi | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc179114 Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2024
 302 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 250 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
 1 su bardağı sıvı yağ
 1 su bardağı yoğurt
 1 su bardağı toz şeker
 2 adet yumurta
 1 paket kabartma tozu
 1 tatlı kaşığı mahlep
 1 tatlı kaşığı tarçın
 1 çay kaşığı karanfil (toz)
 1 çay kaşığı muskat rendesi
 1 çay kaşığı yenibahar
 Aldığı kadar un
 İç Harcı İçin:
 1 su bardağı ceviz içi (dövülmüş)
 1 su bardağı kuru üzüm
 1 tatlı kaşığı tarçın
 Üzeri İçin:
 1 adet yumurta sarısı
 Susam veya çörekotu
 
 Derin bir karıştırma kabında tereyağını ve sıvı yağı karıştırın.
 Üzerine yoğurt, toz şeker ve yumurtaları ekleyerek iyice karıştırın.
 Kabartma tozunu, mahlep, tarçın, karanfil, muskat ve yenibaharı ekleyin.
 Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
 Dövülmüş ceviz içini, kuru üzümü ve tarçını bir kapta karıştırın.
 Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayarak açın.
 Ortasına hazırladığınız iç harçtan bir miktar koyun ve hamuru kapatarak yuvarlayın.
 Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
 Kömbelerin üzerine yumurta sarısı sürün ve susam veya çörek otu serpin.
 Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kömbeler altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
 Fırından çıkan kömbeleri soğumaya bırakın.
 Soğuduktan sonra servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |