|
Kolay Baklava |
|
Kurt
Aşçıbaşı
Kayıt: 02.10.2005
Mesajlar: 28 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc559
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2005
21,781 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emine Beder
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı sirke
tuz
4 su bardağı un
200 gr. iri dövülmüş ceviz
1,5 paket margarin ya da tereyağı
250 gr. nişasta
Şerbeti İçin;
5 bardak şeker,
4 bardak su,
1 tatlı kaşığı limon suyu
Elenmiş unun ortasını havuz gibi açın, içine yumurtaları, sütü, sıvıyağı, tuzu ekleyip özlü bir hamur yapın. Hamurdan ceviz kadar 20 parça koparıp, beze yapın, üzerine nemli bez örterek yarım saat dinlendirin. Bezeleri nişasta serperek servis tabağı büyüklüğünde açın. Açılan her yufkanın üzerine bolca nişasta serpin, 10 yufkayı üst üste getirin, yufkaları hep beraber mümkün olduğunca geniş ve alt üst ederek açın. 10 yufkayı margarinle yağlanmış tepsiye serin, üzerine iri dövülmüş ceviz serpin. Kalan bezeleri de diğrleri gibi üst üste açarak tepsiye esrin. Kufkaları tepside kare ya da baklava şeklinde kesin. Yağı eritip 1 dakika kaynatın, kaynar yağı kaşıkla yufkanın üzerine gezdirin. Baklavaları 170 derece ısılı fırında altı üstü pembeleşene kadar pişirin. Şerbeti hazırlamak için; şekeri, suyu, limon suyunu 10 dakika kaynatıp ateşten alın. Baklavayı fırından alıp tamamaen soğuyunca, sıcak şerbeti dökün, şerbet emdikten sonra servis yapın.
ML® Kolay Baklava için tıklayın
|
PRATİK BAKLAVA |
|
alpayşişman
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.02.2008
Mesajlar: 31 Şehir: Kızılay-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc21283
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2008
5,661 defa indirildi / yazdırıldı
|
7 su bardağı un
1 su bardağı ceviz içi
250 gr. tereyağı veya margarin
Bir fiske tuz
1 çay kaşığı limon suyu
1/2 çay kaşığı karbonat
Açma payı:
1 su bardağı nişasta
1/2 su bardağı un
Şurubu için:
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Unun ortasını açıp tuz, limon suyunda eritilmiş karbonat ve ılık su ilâve ederek orta yumuşaklıkta bir hamur yapınız. Hamur tahtasında özleştirerek silindir şekline getirip 32 eşit parçaya bölünüz. Bezeler yaparak nemli bez altında muhafaza ediniz.
Açma payı olan un ve nişastayı karıştırınız. Her bezeyi, nişastalı un serpilmiş tahta üzerinde yemek tabağı büyüklüğünde açınız. Aralarına yağ sürüp 4 tanesini üst üste koyunuz. (En üstteki yağlanmaz) Diğerlerimde aynı şekilde hazırlayıp, üzerlerine nemli bez örtünüz.
8 inci gurubuda hazırladıktan sonra ilk hazırlanan grubu tepsi büyüklüğünde açıp yağlanmış tepsiye yerleştiriniz. Üzerine yağ sürüp ikinci açtığınız grubu yerleştirip üzerine ince kıyılmış ceviz serpiniz. Diğerlerini de ayni şekilde hazırlayınız (İki grupta bir ceviz koyarak). Baklava dilimlerine kesiniz.
Artan yağı kızdırıp üzerine gezdiriniz.
Ortadan hafif hararetli fırında pişirip, soğuyunca orta kıvamlı kaynar şurup (su ve şekeri kaynatarak) dökerek bir gün bekletiniz.
ML® Süt Baklavası için tıklayın
ML® Kolay Havuç Dilimi (görsel)
|
Kolay Baklava |
|
Küçük Aysel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.01.2010
Mesajlar: 39 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc46789
Gönderme Tarihi: 30.Oca.2010
2,384 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
1 bardak süt
1 bardak sıvıyağ
2 yumurta
kabartma tozu
alabildiği kadar un
1 bardak nişasta
1 kaşık sirke
1 paket katı yağ
300 gr. iç ceviz.
Şerbeti için:
4 bardak su
5 bardak toz şeker
limon suyu.
Yapılışı
Süt, yumurta, 1 bardak yağ ve sirke yayvan bir kapta karıştırılır. İçine alabildiği kadar un ve kabartma tozu koyularak çok yumuşak bir hamur yapılır. Yapılan hamur 5 eşit parçaya bölünür. Bölünen bu parçaların her biri 10 eşit parçaya bölünerek 50 adet ufak toplar yapılır. Toplar bir tepsi içine dizilerek yarım saat dinlendirilir. Ayrı bir tencereye 4 bardak suya 5 bardak şeker ilave edilerek kaynatılır. Kaynayınca içine limon suyu ilave edilerek altı kapatılır. Dinlenen hamurlardan nişasta serpilerek merdane ile 15 cm büyüklüğünde daireler açılır. Açılan hamurların 10 tanesi üst üste koyularak 5 adet 10'lu kümeler yapılır. Bu işlem bittikten sonra 10'luk hamurlar merdane ile tek bîr hamur olarak açılarak tepsiye yerleştirilir. 2. katına dövülmüş cevizler serpilir. Üzerine bir hamur koyulduktan sonra tekrar cevizin kalanı döşenir. 5 hamur üst üste yerleştirildikten sonra baklava dilimleri, şeklinde kesilir. Kızdırılan 1 paket yağ üzerine dökülerek fırına sokulur. Altı üstü nar gibi kızartılır. Fırından çıkan tepsiye hazırlanmış olan şurup dökülür. Şurup dökülürken biri sıcak, diğeri soğuk olmalıdır.
ML® Çikolatalı Baklava için tıklayın
|
Kolay Baklava |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145109
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2019
684 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay kaşığı tuz
6 su bardağı un
İçi için:
Dövülmüş ceviz
Açmak için:
Mısır nişastası
Şerbeti için:
4 bardak şeker
5 bardak su
Birkaç damla limon suyu
Üzeri için:
300 gram tereyağı
Yumurta, süt, sıvı yağ, sirke, kabartma tozu ve tuzu bir yoğurma kabına alıp karıştırın.
İçine aldığı kadar un ekleyerek yoğurmaya başlayın. Ne çok yumuşak ne de çok sert bir hamur elde edin.
Hamurunuz kıvama gelince 30 eşit parçaya bölün.
Bu bezelerin her birini yemek tabağı büyüklüğünde açın ve aralarına nişasta serperek 10lu gruplar halinde üst üste dizin.
Üst üste dizdiğiniz yufkaları tepsi büyüklüğünde yeniden açın. Böylece 3 adet baklava yufkası elde edeceksiniz.
Yufkaların birini tepsiye yayın. Üzerine dövülmüş ceviz serpin. Aynı işlemi bir kez daha tekrarlayın.
Son yufkayı da tepsinin en üstüne yayın ve baklavanızı dilediğiniz gibi dilimleyin.
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
Tereyağını bir sos tenceresinde eritin ve dilimlediğiniz baklavaların üzerine her yerine gelecek şekilde gezdirin ve tepsiyi fırına verin.
Üzeri kızarınca çıkarıp soğumaya bırakın.
Baklavalar iyice soğuyunca şerbetini hazırlamaya başlayın.
5 bardak su ve 4 bardak şekeri tencereye koyup iyice eritin.
15 dakika kaynattıktan sonra içine limon suyunu ekleyin.
Birkaç dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatın.
Şerbeti sıcakken iyice soğumuş baklavaların üzerine dökün.
Tatlınız şerbetini çektiğinde yenmeye hazırdır.
|
Kolay Baklava |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145156
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2019
543 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şerbeti için:
1 litre su
1 kilogram toz şeker
Yarım limonun suyu
Hamuru için:
2 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
75 gram tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
Yarım kaşık limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Yaklaşık 4,5 su bardağı un
Üzeri için:
250 gram tereyağı
1,5 su bardağı sıvı yağı
750 gram nişasta
Arası için:
Fındık
Fıstık
Ceviz
Şerbetini hazırlamakla başlayın. Şeker ve suyu tencerede 30 dakika kadar pişirin.
Karışım kaynadıktan sonra limonun suyunu ilave edip güzelce karıştırın.
Şerbetiniz hazır, soğumaya bırakın.
Baklava hamurunu yapmaya başlayın.
Yumurta, sıvı yağ, yoğurt, tereyağı, sirke, kabartma tozu, limon suyu ve tuzu derin bir kapta güzelce çırpın.
Daha sonra yavaş yavaş unu ilave edin.
Oldukça yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru dört eşit parçaya bölün.
Bir hamur parçasına nişasta serpin ve merdane kullanarak açabildiğiniz kadar açın.
Açtığınız hamurun bir ucuna bolca nişasta sürün ve katlayın.
Daha sonra diğer bir ucuna da bolca nişasta sürüp katlayın.
Hamur zarf şeklini alacak şekilde nişasta sürme ve katlama işlemini 2 kere daha devam ettirin.
Zarf şeklini verdiğiniz hamuru dinlendirmek için kenara alın.
Bu işlemleri diğer üç beze için de tekrarlayın.
Bütün bezeleri 20 dakika kadar dinlendirin.
En önce açtığınız hamur bezesinin üzerine biraz nişasta serpip merdaneyle açın.
Açtığınız hamuru tepsinizin boyutunda kesin.
Hamuru tepsiye yerleştirin. Fazla kalan parçaları da hamurun üzerine koyun.
Açtığınız ikinci hamur parçasını da yerleştirdikten sonra baklavanın içine koyacağınız fındık, fıstık veya cevizi hamurun üzerine güzelce serpiştirin.
Bu işlemi diğer iki hamur bitene kadar yapın.
Baklava tepsinizi dilediğiniz şekilde dilimleyin.
Üzeri için kullanacağınız tereyağını eritin.
Eritilmiş tereyağını baklava dilimlerinin üzerine dökün.
Daha sonra sıvı yağını da tatlının üzerine gezdirin.
Baklava tepsisini önceden 180 derece ısıtılmış fırında pişirmeye başlayın.
Pişirme esnasında ilk 20 dakikadan sonra fırının derecesini 170 dereceye ayarlayın.
Baklavalarınız yaklaşık 2 saat içinde pişecektir.
Baklavalarınız piştikten sonra soğuması için biraz dinlendirin.
Soğuyan baklavaların üzerine önceden hazırladığınız soğuk şerbeti dökün.
Tatlınızın daha çıtır olması için bu aşamada baklavaların ve şerbetin kesinlikle sıcak olmamasına özen gösterin.
Baklavaları 3 saat dinlendirdikten sonra hemen servis edebilirsiniz.
|
Kolay Baklava |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163887
Gönderme Tarihi: 27.Mar.2022
201 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı karbonat
8 su bardağı un
Hamuru açmak için:
Nişasta
Üzeri için:
Tereyağı
İçi için:
3 su bardağı inceltilmiş ceviz
2 çorba kaşığı tozşeker
Şerbet için:
3 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
Şerbeti için şeker ve su 10 dakika kaynatılır, soğumaya bırakılır.
Hamuru için süt, sıvıyağ, su, yumurta ve karbonata azar azar un eklenerek hamur yoğrulur ve dinlendirmeye alınır.
Hamur 30 parçaya ayrılır, 10’ar beze halinde parçalar nişasta ile açılır.
Hamurların hepsi üst üste getirilip açılarak tepsiye yayılır. Üzerine cevizle şeker karışımı serpilir.
Diğer 10 beze aynı şekilde açılıp cevizlerin üzerine dökülür. Hamur dilimlenerek baklava dilimi şeklinde kesilir.
Isıtılmış tereyağı hamurun üzerinde gezdirilir. Pişmeye hazırdır. Tatlı sıcakken soğumuş olan şerbetle buluşturulur.
|
|