Kısa URL: https://ml.md/lc5517
Gönderme Tarihi: 20.Haz.2006
4,397 defa indirildi / yazdırıldı
MALZEMELER
1 büyük lahana
kıyma
1.5 su bardağı pirinç
6 soğan
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuşüzümü
3 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tozşeker
2 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
YAPILIŞ TARİFİ
Lahana yapraklarını tuzlu suda hafif yumuşayıncaya kadar haşlayıp
süzgece alın. Soğanları kıyın. Kuş
üzümünü ılık suda bekletip süzün.
Tavada sıvıyağ ile yarım bardak zeytinyağını kızdırıp soğanı sote edin.
Fıstık ve kıymayı ilave edin. Kıyma suyunu salıp çekince pirinci ekleyip 10
dakika karıştırarak kavurun.
İki bardak sıcak su, kuşüzümü ve tozşekeri ekleyip suyunu çekinceye
kadar karıştırarak pişirin. Ateşten alıp yenibahar, tuz, tarçın ve karabiberi
ilave edin. Harmanlayıp soğumaya bırakın.
Kıymalı harcı lahana yapraklarına paylaştırıp sarın ve sarmaları tencereye
dizin. 1 bardak sıcak su ekleyip pişirin. Ateşten alıp üzerine kalan
zeytinyağını gezdirin ve soğumaya bırakın.
Kısa URL: https://ml.md/lc158230
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2021
349 defa indirildi / yazdırıldı
1 adet lahana
300 gram kıyma
1 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı kuru nane
Sıvı yağ
Tuz
Pul biber
Salçalı sosu için:
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Lahana sarmasına iç harcı hazırlayarak başlayabilirsiniz. Soğanı soyup ince ince kıyın. Pirinci ve maydanozu yıkayın. İç harcı hazırlamak için kıyma, soğan, maydanoz ve baharatları karıştırın. Lahanın sert kısmı olan kafa kökünü kesin tencereye bütün olarak alıp su ekleyin haşlayın. Haşlanan lahanayı parçalara bölüp sert damar kısımlarını kesin. Bu köklü kısımları sarmayı yapacağınız tencerenin dibine serin. Ardından eşit parçalara böldüğünüz lahanayı bir şeker kaşığı iç malzeme koyarak sarın ve tencereye dizin. Tüm iç malzeme bitene kadar bu işleme devam edin. Ardından 1 yemek kaşığı salçayı 2 su bardağı suda eritin, tuz ve sıvıyağ ekleyerek sarmaların üzerine dökün. Lahana sarmanızın pişerken dağılmaması için üzerine küçük bir tabak kapatıp ocağa alın. Yaklaşık 30-40 dakika pişecek. Pişme aşamasında tadına bakmanızı öneririz. Piştikten sonra 15 dakika dinlendirip servis edilebilir.