| 
 
 
 | 
Kıymalı Börek | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc164476 
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2022 
344 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 yumurta
 
3 kaşık yoğurt
 
1/2 çay bardağı sıvı yağ
 
2,5 Su bardağı un (ayrıca yarım bardak da hamuru açarken yapışmaması için)
 
Tuz
 
İçi İçin:
 
Kıyma
 
Soğan
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Çukur bir kabın içine yumurtaları kırıp, 3 kaşık yoğurt ve yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip çırpma teli ile çırpıyoruz. Sonra 2,5 su bardağı elenmiş unu ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyip yoğuruyoruz. Şayet hamur elinize çok yapışıyorsa 1 ya da 2 yemek kaşığı un ekleyebilirsiniz.
 
Yumuşak, kulak memesi kıvamında bir hamur oluyor. Merdane ile açarken yapışmaması için unlamak gerekiyor. Hamurdan ufak parçalar alıp açıp, içlerine kavurduğumuz kıymamızdan koyuyoruz ve kenarlarını çatal yardımıyla bastırıp kapatıyoruz. Hazırladığımız börekleri unlanmış tepsiye dizip, hepsi tamamlanınca kızgın yağda her iki tarafını kızartıyoruz.
 
 
 
  
 | 
El Açması Kıymalı Börek | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3291 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc182869 
Gönderme Tarihi: 03.May.2025 
216 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru İçin:
 
4 su bardağı un
 
1 su bardağı ılık su
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
1 tatlı kaşığı sirke
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yarım paket kabartma tozu
 
İç Harcı İçin:
 
300 gr kıyma
 
2 adet soğan
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
 
1 tutam maydanoz (isteğe bağlı)
 
Aralarına Sürmek İçin:
 
100 gr tereyağı
 
Yarım çay bardağı sıvı yağ
 
Üzeri İçin:
 
1 adet yumurta sarısı
 
1 yemek kaşığı süt
 
Susam veya çörekotu
 
 
Unu geniş bir kaba alın, ortasını havuz gibi açın.
 
Ilık suyu, sıvı yağı, sirkeyi, tuzu ve kabartma tozunu ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun.
 
Üzerini örtüp yaklaşık 30 dakika dinlendirin.
 
Soğanları ince ince doğrayın ve sıvı yağda kavurun.
 
Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun.
 
Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. İsteğe bağlı olarak doğranmış maydanozu ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
 
Hamuru 6 eşit bezeye ayırın.
 
Her bezeyi hafif unlayarak elinizle açabildiğiniz kadar açın.
 
Açtığınız hamurun üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımından sürün.
 
Üzerine hazırladığınız kıymalı harçtan serpiştirin.
 
Hamuru rulo şeklinde sarın ve kendi etrafında gül böreği gibi dolayarak tepsiye yerleştirin.
 
Böreklerin üzerine yumurta sarısı ve süt karışımını sürün.
 
Susam veya çörekotu serpiştirin.
 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 35-40 dakika) pişirin.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |