|
Kıygaşa (Eskişehir) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40431
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2009
4,795 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.eskisehirliyiz.biz
Mayalı hamur hazırlanır. İçine çörek otu atılır. Şöyün karan denen dökme demirden yapılmış yarım küre biçimindeki kazanlarda bol yağ içine mayalı hamur, elde su ile açılarak bırakılır. Kızartılır. O gün kıygaşa, etli patates yemeği ve un helvası eve gelenlere sunulur. Kıygaşa içine kıymalı iç konularak da yapılır.
Not: Arife ve kandil günlerinde kıygaşa pişirilerek dağıtılır. Kıygaşa, evin çocuklarınca kapaklı bakır sahanlara konularak dağıtılır. Komşular, dağıtım yapan çocuğa çerez ya da harçlık verirler. Böylece çocuklar sevinir, komşuluk ilişkileri pekişir.
|
Kıygaşa (Eskişehir) |
|
şiraze
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.03.2014
Mesajlar: 31 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130586
Gönderme Tarihi: 20.Arl.2017
1,392 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kg un
1 çay b. süt
Aldığı kadar ılık su
20 gr yaş mayanın yarısı
Tuz
Kızartmak için sıvı yağ
Mayalı hamur yapılacak.Bir kilo una 1.5 subardağı ılık su,bi tatlı kaşığı şeker,bi tatlı kaşığı tuz konur.Şeker kabartması için konur, yaş maya konur yarım bardakta yoğurt konup(Hamuruna yoğurt konulursa daha gevrek olur koymazsak da olur o zaman suyunu arttırırız)hamur yapılıp üstü kapatılıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır.Ellediğimizde kabarıp iplik iplik olmuşsa mayası gelmiştir yaklaşık 20dk yeter.Ele yapışmasın diye el yağlanıp iri yumurta büyüklüğünde hamur parçası koparılıp yarım serçe parmak kalınlığında elle tap tap tatlı tabağı iriliğinde açılıp ortası delinir, galiba maşanın bulunmadığı zamanlarda kıygaşayı yağdan kolaylıkla alabilmek için yapılıyor bu delme işi.Hamur kızgın yağı bırakılır kızarınca diğer tarafı çevrilir.Sıcak olarak servis yapılır.
|
Kıygaşa (Eskişehir) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166003
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2022
286 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo un
Alabildiğine tuz
Ilık su ya da süt
1 paket toz ya da yaş pakmaya
Kızartmalık ayçiçek yağı
Çörekotu
Malzemelerin hepsi karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edilir. Yumuşak olan hamur daha iyi kabarır. Hamur 1-1.5 saat bekletilir. Kabaran hamur yumurta büyüklüğünde bölünür. Zeytinyağı ile ile açılır. Kızgın yağda kızartılır.
|
|