|
Kışlık Domates Sosu |
|
anka kuşu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.05.2019
Mesajlar: 40 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc143137
Gönderme Tarihi: 31.May.2019
531 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
5 kilogram domates
2 yemek kaşığı kaya tuzu
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yeni kavanoz kapakları
Domatesleri tek tek yıkayın. Sap kısımlarına bıçakla artı şeklinde yaklaşık 1 santimetre genişliğinde çentik atın. Tencerede kaynayan suyun içine atın. Kabukları rahat soyulacak kadar kaynayan suyun içinde tutun. Çıkardığınız domatesleri tepsiye koyun.
Soğuduktan sonra kabuklarını soyun. Kesme tahtasında ince ince kesin. Tencereye koyun, dilediğiniz miktarda kaya tuzu ilave edin. Kestiğiniz domatesleri ocağın üzerine kaynamaya koyun. Yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edin. Kaynamaya başladıktan yaklaşık 20 dakika sonra altı kısık ateşte yanarken sıcak sıcak kavanozlara doldurun. Mutlaka yeni kapak kullanın.
Kavanoz kapaklarını çok sıkıca kapatın. Tezgaha bez serip kavanozları ters olarak üzerine dizin, bir gece bekletin. Ertesi sabah kavanozları kaldırdığınızda akan varsa eğer ayırın onları kışlık olarak kaldırmayın kullanın. Serin ve karanlık bir yerde saklayın.
Kapakları açıldıktan sonra buzdolabında bir hafta dayanabilir.
|
Kışlık Domates Sosu |
|
bıdık bey
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.08.2020
Mesajlar: 30 Şehir: Burdur |
Kısa URL: https://ml.md/lc152823
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2020
462 defa indirildi / yazdırıldı
|
Domatesleri olabildiğince susuz ve etli olanlardan seçmek gerekir.
Domateslerin çekirdeklerini ayırmak istiyorsanız rendeleme işleminden sonra iyice süzün.
Sonra kabuklarını soyun ve birkaç parçaya ayıracak şekilde doğrayın.
Uygun büyüklükte bir tencereye domatesleri ve tuzu koyup altını açın.
Domatesler sularını salmaya başladığında aralıklarla karıştırın. Kaynamaya başladıkça da altını kısıp sonrasında tekrar açın.
Yarım saatten sonra domatesler suyunu çekmeye başlayacaktır. Kıvam koyulaşmaya başlayınca domatesleri blenderdan geçirip birkaç dakika daha pişirin.
Sıcakken bir bez veya havlu yardımıyla kavanozlara hazırladığınız domates sosunu doldurun. Kapaklarını kapattıktan sonra kavanozları ters çevirip 1 gün bekletin.
Kavanozları kontrol edip taşan varsa o domates sosunu tekrar ısıtıp kavanoza tekrar doldurun.
Domates sosunuzu ister kahvaltıda ister yemeklerinizde kullanın.
|
Kışlık Domates Sosu |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174721
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2023
141 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 kilogram domates
10 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Domatesleri güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun.,
Soyduğunuz domatesleri rendeleyin veya küp küp doğrayın.
Ardından geniş bir tencereye alın.
Üzerine yağını ve tuzunu da ilave edip kaynatın.
Sosunuzu kaynatırken oluşan köpüğü kaşıkla alın.
Yaklaşık 20 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alın.
Domates sosunu kavanozlara döküp hemen kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirin.
Üzerini de bir bezle örtüp 1 gün boyunca bekletin.
Ertesi gün kavanozlardan hava alan olursa bekletmeden tüketin.
Kışlık domates sosu hazırlarken dilerseniz içerisine baharat da ilave edebilirsiniz.
Not: Domates sosunun küflenmemesi için hava temasının önlenmesi gerekmektedir. Bu sebeple kavanoz kapaklarının sıkıca kapatılarak hava ile teması kesilmeli. Ayrıca domates sosunu kavanozlara ekledikten sonra üzerine zeytinyağı ekleyerek de hava teması önlenebilir.
|
Kışlık Domates Sosu |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174790
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2023
167 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.karaca.com
5 kilogram domates
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tuz
2 diş sarımsak tercihe bağlı
1 tatlı kaşığı kekik tercihe bağlı
Kışlık domates konserve yapımına başlamadan önce sosu dolduracağınız kavanozlarınızı sterilize etmeniz gerekir. Bunun için kaynar suda bekletme ya da sirkeli su ile durulama yöntemlerinden birini tercih edebilirsiniz.
Kavanozlarınızı ve diğer hazırlık gereçlerinizi sterilize ettikten sonra kabuklarını soyacak ile ayırarak kışlık domates yapımı işlemlerine başlayabilirsiniz.
Kabuklarını soyduktan sonra çok büyük parçalar olmayacak şekilde kesme tahtası üzerinde küp küp doğrayın. Eğer daha pratik olacağını düşünüyorsanız bir rende yardımıyla da hazırlayabilirsiniz.
Malzemeleriniz için ideal boyutta olan tencerelerinizden birini seçerek orta ateşte yanan bir ocağa yerleştiriniz.
Kısık ateşteki tencerenize domatesi ilâve edin.
Yüksek ateşe maruz kalmadan ortalama yarım saat sonra kaynama başlayacaktır.
Kaynamaya başladıktan sonra tuzunuzu ve tercih ettiğiniz diğer baharatları da ekleyerek bir miktar karıştırın.
Bu şekilde de yaklaşık yarım saat kadar kaynadıktan sonra zeytinyağı ilâve edin.
Tüm malzemeleri ekledikten sonra yarım saat kadar daha pişirmeye devam edin. Eğer sosunuzun daha yoğun bir kıvama sahip olmasını istiyorsanız pişirme sürecini uzatabilirsiniz.
Sosu pişirmeyi sona erdirdikten sonra henüz soğumadan kavanozlara aktarın.
Kavanozların kapaklarını sıkıca ve doğru şekilde kapattığınızdan emin olduktan sonra temiz bir mutfak bezinin üzerine dizin.
Soslarınızın üzerine de yine başka bir mutfak bezi ya da havlu örterek iyice sarın. Kavanozların bu hâlde yaklaşık bir gün kadar beklemesi gerekir.
Kavanozların kapakları içeri doğru çökmüş ise vakumlama işlemi sona ermiştir. Böylece onları istediğiniz kışlık domates saklama alanına yerleştirebilirsiniz.
Not: Eğer vakumlama aşamasında kavanozlardan herhangi birinde sızıntı sorunu yaşarsanız o kavanozdaki sosu tekrar kaynatıp yeniden kışlık domates sosu konservesi hazırlayabilirsiniz.
|
Kışlık Domates Sosu |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177253
Gönderme Tarihi: 10.Nis.2024
85 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Domates soslarına başlamadan önce, işin en başında kullanacağınız kavanozları sterilize etmek geliyor. Çünkü steril edilmeyen kavanozlar sosların raf ömrü kısalıyor. Bu yüzden işe kavanoz ve kapaklarını sıcak suda kaynatarak başlayabilirsiniz.
Domatesleri dilediğiniz çeşitlerde alabilirsiniz. Sos yapımında genellikle uzun domates, tarla domatesinin kullanıldığı söyleyebiliriz.
Çürük kısımlar varsa, bu kısımları kesmeye de özen gösterin.
Domatesleri bölün veya rendeleyin.
Domatesleri geniş bir tencereye alın. 1 kg domatese 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu oranı damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Daha sonra domatesleri 15-20 dakika orta ateşte pişirin. Yanmamaları için ara sıra karıştırarak kıvamının yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
Bu aşamada lezzet katmak için, içerisine rendelenmiş sarımsak ve kekik gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Ayrıca bir adet küp şeker de sosun daha aromalı olmasını sağlayacaktır.
Sosun kıvamı iyice yoğunlaştığında ocaktan alın. Eğer domatesleri rendelemediyseniz, pişirdikten sonra blenderdan geçirerek kıvamını koyulaştırabilirsiniz.
Domates sosu henüz sıcakken kavanozlara paylaştırın ve üzerlerine bir yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin.
Kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
İyice soğuduğunda domates sosları hazır demektir.
Hazırladığınız kışlık domates soslarını, serin ve kuru bir yerde, kilerde veya buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Kışlık domates sosu konserveleri, güneş görmeyen bir ortamda, oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Kavanozlar açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanmalı ve iki gün içerisinde tüketilmelidir.
Hazırladığınız domates soslarını, klasik yemeklerin içine domates yerine kullanabilirsiniz.
|
|