|
|
Kestane Püresi Reçeli |
|
TUBA
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.06.2005
Mesajlar: 153
|
Kısa URL: https://ml.md/lc10823
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2007
2,804 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir zamanlar istanbul konaklarında çok pişirilen, günümüzde ise hemen hemen unutulmuş "kestane püresi reçeli" çok besleyicidir.
Kullanılacak malzeme:
1 kg iri kestane,
3 su bardağı tozşeker,
1+1/4 bardak su,
2 çay kaşığı vanilya.
Yapılışı:
Kestaneler yıkandıktan sonra, bıçakla kabukları hafifçe yarılır ve kaynar suya atılır. Kestaneler 5-10 dakika kaynatıldıktan sonra suyu dökülür. Kabuklan ve iç kabuklan iyice ayıklanır. Sonra bir tencerede, üzerini örtecek miktarda suyla kuvvetli ateşte kaynatılır. Kestaneler iyice yumuşayınca suyu dökülür. Kestaneler iyice ezilerek püre haline getirilir. Püre haline gelmiş kestane tencereye konur. Üzerine 1+1/4 bardak su, tozşeker ve vanilya ilave edilir, çok hafif ateşte karıştırılarak pişirilir. Kestane koyu bir bulamaç haline gelince tencere ateşten indirilip soğumaya bırakılır. Tatlı soğuyunca kavanoz veya kâselere boşaltılır ve gerektikçe kullanılır. Bu tatlı çocuklar için çok besleyici olduğu gibi turta yapımında da kullanılır, istenirse kestane reçeline su yerine süt de konulabilir.
Fotoğraf "dağlı" tarafından gönderildi. 11.11.2020
|
KESTANE PÜRESİ REÇELİ |
|
yaver
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.08.2009
Mesajlar: 43 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc40156
Gönderme Tarihi: 29.Ağu.2009
3,010 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg kestane
3 bardak toz şeker
1 bardaktan çeyrek fazla toz şeker
1,5 bardak su
2 kahve kaşığı vanilya
Kestanelerin dış kabukları kesilerek temizlendikten sonra, bunlar, içinde kaynamakta olan tencereye atılarak kestaneler haşlanır, sonra da kestanelerin suyu dökülerek bunların iç kabukları iyice ayıklanır.
Kabukları ayıklanınca kestaneler tekrar tencereye atılır, üstlerini iyice kaplayabilecek kadar su ilâve edilir. Sonra da tencere ateşe oturtularak, kestaneler iyice yumuşak bir hale gelinceye kadar haşlanır, iyice yumuşak bir hale gelmiş olan kestanelerin suyu tekrar dökülür. Bunlar kalınca delikli bir elek ya da presten geçirilerek püre haline getirilir.
Sonra, püre halindeki bu kestaneleri tekrar tencereye koyarak üstlerine bir, bir çeyrek bardak su, üç tepeleme bardak toz şeker ile iki kahve kaşığı da vanilya tozu katılır ve ortadan daha az ısıdaki ateşte karıştırmak suretiyle şekerin erimesi sağlanır. Sonra da kestane püresi koyuca bulamaç haline gelinceye kadar bu kendi halinde, 15 dakika daha küçük ateşte pişmeye bırakılır. Sonra da tencere ateşten alınarak, tatlı hafifçe ılındıktan sonra kavanoz ya da kâselere doldurularak gerektikçe kullanılır.
|
|
Kestane Püresi Reçeli Tarifleri Marmelat Tarifleri
|
|