|
Kesma Çorba (Kocaeli) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc38545
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2009
2,521 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kocaeli Valiliği
Bu çorba için öncelikle un ve suyla sert bir hamur elde edilir. Hamurdan küçük bezeler hazırlanarak çok ince olmayacak şekilde yufka gibi açılır. Açılan hamur dörde katlandıktan sonra şeritler halende kesilir. Daha sonra bu şeritler de yatay olarak ince ince kesilir ve bir süre dinlendirilir. Bir tencerenin içinde varsa birkaç tane dilimlenmiş domates yoksa bir miktar salça yağda kavrularak üzerine su ilave edilir. BU su kaynadıktan sonra içine ince hamurlar atılarak pişirilir. Bu çorbaya bir miktar et suyu konursa daha lezzetli olması sağlanmış olur. İstenirse önceden haşlanarak hazır edilmiş olan nohut da çorbaya eklenebilir. Çorba hazır olduktan sonra üzerine nane serpilerek süslenir. Bu çorbanın başka bir adı da oğlan büyüten çorbadır. Özellikle çocuklar tarafından çok sevilerek tüketildiği için bu isim verilmiştir. Ancak evlerde bayram günlerinde mutlaka bulunması gereken bir çorba olduğundan bayram çorbası olarak da adlandırılır.
|
Kesme Çorba (Kocaeli) |
|
dolun ay
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.07.2018
Mesajlar: 48 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc138299
Gönderme Tarihi: 11.Kas.2018
918 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Un 1 kilogram
Tuz 1 tatlı kaşığı
Yumurta 2 adet
Su 5+3 su bardağı
Soğan 2 adet, orta boy
Yağ 2 yemek kaşığı
Salça 1 yemek kaşığı
Kuru nane/maydanoz 1-2 tatlı kaşığı/yarım demet
Manavlarda kışlık yiyecek olarak hazırlanan kesmeler, öncelikle güneşte kurutulur.
Kuruduktan sonra kavanozlara ya da bez torbalara koyularak saklanır. Hazırlanan hamurlar, kesiliş şekillerine göre isim alırlar.
Küçük karelere ayrılanlara kesme, muska gibi üçgen kesilene ise pazına denir. 1 kilogram un, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 adet yumurta ve 5 bardak su karıştırılıp, yoğrulur.
Yoğrularak hazırlanan hamur, oklava ile yufka şeklinde açılır. katlandığı zaman yapışmaması için üzerine un serpilir.
Yufkalar üzerine un serpildikten sonra katlanarak ince ve küçük karelere ayrılır. Tencerenin içinde 1 orta boy soğan, 2 yemek kaşığı yağ ile kavrulur.
1 yemek kaşığı salça koyularak kızdırılır. Üzerine kaynamış 3 bardak su ilave edilir. Su, salça ile karışana kadar bir süre kaynatılır.
İçine hazırlanan 1 kase kesme, yavaş yavaş ilave edilir. Ocaktan inmeden önce üzerine 1-2 tatlı kaşığı kuru nane ya da ¼ demet maydanoz koyulur. Bir süre daha kaynadıktan sonra ocaktan indirilerek servis yapılır.
|
Kesme Çorba (Kocaeli) |
|
Abbas Y.
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.12.2015
Mesajlar: 77 Şehir: Tahran |
Kısa URL: https://ml.md/lc139454
Gönderme Tarihi: 30.Arl.2018
660 defa indirildi / yazdırıldı
|
Makarna hamuru ince çubuklar şeklinde kesilir kurutulur.
Bir tencerede yağ ve soğan kavrulur, haşlanmış yeşil mercimek, kıyma, salça, buruc ve ardından tuz, su ilave edilir.
Su kaynayınca hamurlar eklenip pişirilir, biber katılır.
Not: Buruç, kurutulmuş erik demektir.
|
|