|
Keşkek (Amasya) |
|
müsvette
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.05.2018
Mesajlar: 23 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc133838
Gönderme Tarihi: 04.May.2018
937 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://yetkingida.com.tr
600 gram Yetkin Aşurelik Buğday (bir gün önceden ıslatılmış)
1500 gram kuzu gerdan eti
70 gram tereyağı
2 adet orta boy kuru soğan
20 gram tuz
2 adet tandır lavaşı
100 gram haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
Fazla yağlarını alıp bol suda yıkadığınız kuzu gerdan etini derin bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ilavesiyle haşlayın.
Kuru soğanları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Tereyağını ayrı bir tencerede eritin, kuru soğanları hafif bir renk alana kadar kavurun.
Bir gün önceden ıslatıp fazla suyunu süzdüğünüz buğdayı, soğanları kavurduğunuz tencereye alın. Haşlanmış kuzu gerdan eti ve haşlama suyunu ekleyip kısık ateşte yaklaşık 4 saat pişirin.
Pişirme işleminin sonuna doğru tuz ekleyip karıştırın. Tel tel ayrılan gerdan etini alıp buğdayları tahta bir tokmakla döverek keşkek haline getirin. Tel tel ayrılmış etleri ekleyip macun kıvamına gelene kadar dövme işlemini sürdürün.
Hazırladığınız keşkeği tandır lavaşına sarıp dilimleyin. Tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritip tatlı toz kırmızı biberi yakın.
Servis tabağına aldığınız keşkeğin üzerine kırmızı biberli yağ gezdirip haşlanmış nohut ilavesiyle servis edin.
|
Keşkek (Amasya) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc82717
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2012
2,749 defa indirildi / yazdırıldı
|
Amasya Valiliği
1 kg. keşkeklik buğday (kendimelik)
500 gr. koyun eti (kol veya bel bölgesinden-rostoluk ette olabilir)
200 gr. koyun kuyruğu
1 yemek kaşığı suda inceltilmiş çemen
Tuz
Keşkek çömleğine (cab) kendimelik, et, çemen, nohut, kıkırdağı ayrılmış kuyruğun yağı, tuz ve kemikler kırılarak çıkartılan iki iri kemiğin iliği konur üzerine 3 parmak kapatacak kadar su ilave edilerek cabın kapağı kapatılıp fırına verilir. 4-5 saatte fazla harlı olmayan fırında pişirilir. Pişen keşkek üzerinde biriken fazla yağ (bar) bir tavaya alınır salça, sıcak su katılarak sos yapılır. Cabdan tabaklara alınan keşkeğin üzerine arzuya göre bu sos ilave edilerek servis yapılır.
Not: Keşkeğin 4 ana maddesi et, kuyruk, kendimelik ve nohuttur. Cab içerisine salça konmaz. Merzifon yöresinde cabın içerisindeki bütün malzeme dövülerek macun haline getirilip servis yapılır. Amasya usülünde bütün malzemeler keşkek kotarıldığında ayrı ayrı görülür.
|
KEŞKEK (Amasya) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc53558
Gönderme Tarihi: 13.Tem.2010
3,014 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. iri yarma
500 gr. Koyun budu
200 gr. tereyağı
1 yemek kaşığı çemen
Salça
1 tatlı kaşığı pul biber
tuz
yarım çay bardağı zeytinyağı
Düdüklü tencereye yarma, et, çemen, salça, yağ, tuz ve bir miktar su konulduktan sonra kapağı kapatılarak yarım saat pişirilir. Pişen keşkek borcama boşaltılarak üzerine tereyağında biberli sos hazırladıktan sonra üzerine gezdirilir. Sıcak fırına sürülerek 10-15 dk. kadar pişirilir.
|
Keşkek (Amasya) |
|
fem
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.09.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc41069
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2009
3,496 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut
500 gr iri kuşbaşı doğranmış kemikli et
1 çorba kaşığı çemen
6 su bardağı su
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay fincanı sıvıyağ
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Tuz
Nohut ve buğdayı akşamdan ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp 10-15 dakika haşlayın.
Fırını 120 dereceye ayarlayıp ısıtın. Eti güvece yerleştirin. Nohut ve buğdayı süzüp etin üzerine ekleyin. Çemen, tuz, sıvıyağ ve su ilave edip güveci fırına verin. Etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
Güveci fırından çıkarıp etlerin kemiklerini ayırın. Tahta kaşık yardımıyla nohut, buğday et karışımını iyice ezin.
Tereyağını küçük bir tavada eritip toz kırmızı biber ekleyin. Kızgın yağı keşkeğin üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.
|
KEŞKEK (Amasya) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc39773
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2009
4,360 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.artradyotv.com
Çemenlenerek kurutulmuş kemik, nohut, yarma az su ilavesiyle; kapağı açılmadan ve karıştırılma dan tandırda iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yumuşayınca altına kaburga konulmuş bir çömleğe boşaltılır. Yine tandır veya fırında hafif ateşle pelteleşene kadar pişirilir. Yerken üzerine biberli yağ yakılır.
ML® Keşkek Çorbası için tıklayın
Fotoğraf "Göksen" tarafından gönderildi. 19.01.2016
|
|