|
Kereviz |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc308
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2005
2,568 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kereviz tohumu böbrek için ideal bir besindir, prostatın ilacıdır. Kereviz yaprağını sürekli 15 günden fazla tüketmek böbreklere zarar verir.
|
Kereviz |
|
Baharat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.04.2006
Mesajlar: 124 Şehir: manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc1526
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2006
2,429 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kereviz, vitamin ve mineral madde yönünden çok zengin bir sebzedir.
Kereviz, kansızlığa ve gut hastalığına iyi gelir.
Kereviz için Bir eczaneye bedel denir.
|
KEREVİZ |
|
Gülendam
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.03.2006
Mesajlar: 79 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc9670
Gönderme Tarihi: 13.Arl.2006
2,467 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğmi ve iştah açtığını bildiriyor. Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor. Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığım vurgulayan uzmanlar, kerevizin diğer faydalarım şöyle sıralıyor: "Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanlan zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti çok artırıyor."
|
Kereviz |
|
ayşeöztoprak
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.09.2007
Mesajlar: 30 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc18015
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2007
2,435 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çok eski bir kültür bitkisi olan kereviz, ilk kez 1623 yılında Fransa'da yemeklik olarak kullanılmış. Eski Mısır ve Yunan'da bilinmesine karşın, o devirde yendiğine dair bir bilgi yok. Sadece tatlandırıcı olarak kullanıldığı sanılıyor. Çinliler ise, kerevizden ilaç yapımında yararlanmışlar. Kereviz, Akdeniz ve Ortadoğu kökenli bir bitki. Türkiye'de çok fazla tanındığı söylenemez. Daha çok büyük kentlerimizde kök kereviz tüketiliyor. Oysa dünyada saplarından da yararlanılıyor. Bunun yanısıra kurutulmuş olarak sap ve kökleri de tüketiliyor. Bugünkü kereviz bitkisi, yabani kerevizin uzun yıllar özenle geliştirilmesi sonucunca elde edildi. Şu an pek çok alt grubu olmasına karşın, iki ana gruba ayırabiliyoruz kereviz bitkisini. Bunlardan biri "sap kereviz", diğeri ise "kök kereviz". Sap kerevizler, ana gövde ile yaprak ayası arasında, çeşidine göre 15-20 cm uzunluğunda, hafif oluklu, açık yeşil renkte, gevrek, içleri dolgun, çok lezzetli sapları için yetiştiriliyor. Sap dışındaki kök kısımları fazla gelişmiyor. Sap kerevizin tersine kök kerevizler, adı üzerinde, şişkin bir köke sahip. Bu şişkin kök kısmı bol proteinli ve azot açısından oldukça zengin. Doğal olarak sap kısımları ise fazla gelişmemiş, sert ve içi boş. Ülkemizde Yeşilköy kök kerevizi olarak geliştirilen, kabukları buruşuk, lezzetli kereviz, Odessa kök kerevizinin geliştirilmesi sonucunda elde edilmiş. Amerika ve Avrupa'da beyazlatılmış sapı yenilen diğer bir kereviz türü de, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Yeşilköy Zirai Araştırma Enstitüsü'nde yetiştirilmeye başlanmış. Halk sağlığı açısından bakıldığında, yatıştırıcı özelliği nedeniyle, sinirleri sürekli gergin gezen çağımız insanı için bulunmaz bir nimet kereviz. Böbrekleri dengeli çalıştırdığı da söyleniyor. Böbreği, karaciğeri ve mesaneyi olumlu etkileyen bu sebzede bol miktarda fosfat, manganez, demir, iyot, kalsiyum, bakır, fosforun yanı sıra B ve C vitaminleri bulunuyor. Gut, romatizma gibi hastalıklardan yakınanlara da kereviz kürü yapmaları öneriliyor. Yalnız mide hastalarının dikkatli olması gerekiyor çünkü, kerevizin sindirimi oldukça güç. Ancak, her gün bir tane çiğ olarak, iyi çiğnenmek koşuluyla yendiğinde yorgunluğa, iştahsızlığa ve ses kısıklığına da iyi geldiği biliniyor. Kereviz suyu yaraların kapanmasında da iyileştirici olarak rol oynuyor. Kerevizdeki özgün koku, taşıdığı eterili yağdan ileri geliyor. Bu nedenle seveni de çok, sevmeyeni de... Çiğ olarak rendelenip mayonezle karıştırıldığında çok lezzetli bir salata seçeneği olabiliyor. Bu takdirde o özgün kokusu da kayboluyor kerevizin. Ayrıca yeşil yaprakları çorbalara, körpe yaprakları salatalara katılabiliyor. Sadece kerevizle yapılan çorba da oldukça sevilen yemekler arasında. Çoğunlukla zeytinyağlı olarak tüketilen kerevizin köftesi, fırın kebabı da yapılıyor.
|
100 GR KEREVİZİN BESİN VE VİTAMİN DEĞERLERİ |
|
ayşeöztoprak
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.09.2007
Mesajlar: 30 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc18016
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2007
9,599 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kalori 40 kcal
Protein 1.8 gr
Yağ 0.3 gr
Karbonhidrat 8.5 gr
Kalsiyum 43 mg
Demir 0.6 mg
Fosfor 11 5 mg
Potasyum 300 mg
Sodyum 100 mg
C vitamini 8 mg
|
Kereviz |
|
özgülarıca
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.10.2007
Mesajlar: 135 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc18591
Gönderme Tarihi: 20.Ekm.2007
2,344 defa indirildi / yazdırıldı
|
A, Bv B2, B6, ve C vitamini ihtiva eder.
Salata olarak yenen kereviz iştahı açar. İdRar söktürür. Kanı temizler. Böbreklerin faaliyetini tanzim eder. Kalb adalelerini kuvvetlendirir. Böbrek ve mesane kumlarını döker. Bağırsak gazlarını giderir. Kadınlarda ve erkeklerde cinsi kudretsizliği önler.
Kerevizin en mühim hususiyetlerinden biri de şişmanlığa karşı iyi bir deva olmasıdır.
|
Kereviz |
|
akide şekeri
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.11.2007
Mesajlar: 26 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc19442
Gönderme Tarihi: 22.Kas.2007
2,445 defa indirildi / yazdırıldı
|
Vitamin ve demir bakımından zengin olan kereviz, unutkanlığı ve sinirsel yorgunluğu giderir, idrar söktürücüdür, böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardım eder. Vücudun kan yapımına yardım eder. Karaciğeri temizler. Şeker, yüksek tansiyon ve romatizmaya iyi gelir. Ayrıca süt yapıcı etkisi var.
Kereviz tohumları tatlandırıcı baharat olarak da kullanılıyor. Baharatlık amaca dönük kereviz tohumu yemeklik tuz ile karıştırılarak 'kereviz tuzu' adı altında piyasaya sürülüyor. Yemeklerde ve kokteyllerde alternatif tat olarak karşımıza çıkıyor. Bloody Mary kokteyli ve hot dog sandviçleri kereviz tuzu ile özdeşleşmiş iki tanınmış ürün.
Çin kerevizi veya şark kerevizi olarak da karşımıza çıkan kerevizin tadı ise daha keskin. Çin mutfağında genellikle karışık yağlı kızartmalarda ve çorbalarda kullanılıyor.
|
SAĞLIĞIMIZ İÇİN KEREVİZ |
|
cemre02
Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2008
Mesajlar: 20 Şehir: Adıyaman |
Kısa URL: https://ml.md/lc22233
Gönderme Tarihi: 27.Şub.2008
2,586 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kereviz, A, B1, B2, B6, potasyum ve kalsiyum içeriyor. Bu nedenle kış mevsiminin kirli ve soğuk havasına karşı güçlenmek için kerevizi sofranızdan eksik etmeyin.
|
|