Kısa URL: https://ml.md/lc105720
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2015
1,719 defa indirildi / yazdırıldı
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Peynir
İrmik
Un
Yumurta
Kabartma tozu
Şeker
Süzülen ve kıyılan peynir, diğer malzemeler ile karıştırılır ve hamur haline getirilir. Hamur kesilerek tepsilerde fırına verilir. Pişen tatlılar şerbet ile tatlılandırılarak kaymak veya dondurma ile servise sunulur.
Not: Tatlının ilk nasıl oluştuğuna ilişkin çeşitli rivayetler vardır, bunlar; göçmenler tarafından ilçeye getirilmiş olduğu ve makineler olmadığı için elle ve az sayıda üretilen bu tatlının sadece ilçede yapıldığı şeklindedir ve tatlı 1970lerden sonra Bursa ve çevresinde yaygınlaşmıştır. Bir başka rivayette; Yeniceli denilen lokantası ile meşhur olan birinin höşmerim tatlısından dönüştürdüğü rivayetine dayanmaktadır. Bir başka rivayette; Kurtuluş Savaşından önceki yıllarda Rumlar ilçede tatlılar yapmaktaymış, bu tatlılardan birini Dondurmacı Ahmet adlı bir Türk ustanın öğrenmesiyle tatlı ilçede yapılmaya başlanmış ve ilk yapanın da bu kişi olduğu söylenegelmiştir.
1976 yılına kadar İzmir-İstanbul yolu ilçeden geçmekteydi ve burada mola veren araçlar bu tatlılardan alarak gittikleri yerlere götürmekteydiler. Tatlının adı peynir tatlısı olarak anılırken daha sonraları yörenin adı ile anılmaya başlamıştır. İlk defa Hüseyin Yılmazoğlunun başlattığı tatlı şenlikleri ile adını duyurmayı başaran Mustafa Kemal Paşalılar fuar açılışı ile organizasyonlarını büyütmektedirler.
Toz Şeker 2 Su Bardağı
Su 2 Su Bardağı
Limon Suyu 2 Tatlı Kaşığı
Un 2 Su Bardağı
Karbonat 0.5 Tatlı Kaşığı
Yumurta 2 Adet
Margarin 5 Yemek Kaşığı
Tuzsuz Taze Beyaz Peynir 3.5 Dilim
Kaymak 1 Fincan
Su ve şekeri tencereye alıp kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 kere daha fokurdatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Peyniri rendeleyin. İki kaşık unu daha sonra kullanmak üzere ayırın, kalan unu eleyip geniş bir tepsiye alın. Ortasını açıp yumurta ve karbonat ekleyin. Oda sıcaklığında yumuşatılmış dört yemek kaşığı margarin ve peyniri ekleyip 3-4 dakika yoğurun.
Hamuru on sekiz parçaya bölüp ayırdığınız una hafifçe bulayarak elinizde yuvarlayın. Hamur toplarını yağlı kağıtlı fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecede ayarlı fırında pembeleşinceye kadar 20-25 dakika pişirin.
Pişen hamurları ılık şerbete atıp yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika kaynatın. Kevgirle alıp servis tabağına dizin. Soğuyunca kaymak ile süsleyip servis yapın.
Kısa URL: https://ml.md/lc171554
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2023
416 defa indirildi / yazdırıldı
1 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı un
1 su bardağı irmik
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tatlınızın ilk olarak şerbetini hazırlayın.
Su ve şekeri tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynatın.
Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yumurta, sıvı yağ ve yoğurdu bir kasede çırpın.
Üzerine irmik, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyin.
Daha sonra da unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun. Ele yapışmayan kıvamda bir hamur elde edeceksiniz.
Hamurunuzdan ceviz büyüklüğüne parçalar alın ve fırın tepsisine dizin.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika kadar pişirin. Tatlınızı fırından çıkarınca soğuk şerbetini üzerine gezdirin.