|
|
Kek yaparken dikkat edilecek hususlar |
 |
elvansapmaz
Aşçıbaşı

Kayıt: 20.02.2008
Mesajlar: 29 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc22040
Gönderme Tarihi: 21.Şub.2008
4,611 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Kek yaparken önce un elenir. Fırın tepsisıi veya kalıp yağlanır. (Margarin kağıdı ile tepsiyi yağlamak yeterlidir.)
2 Şekerle yumurta çarpılmadan önce gerekli bütün malzemeler hazırlanır. Şeker, yumurta karışımı yeterli kıvama gelince bekletilmeden diğer malzemeler ilâve edilir. (Bekletilirse sulanır ve kabarmaz.)
3 Yumurta alüminyum kaplarda çarpılmaz. (Rengini bozar.)
4 Yumurta şekerle yoğurt kıvamına gelinceye kadar çarpılır. Elektrikli çarpıcı yoksa yumurtanın sarısı şekerle, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Akı ayrı bir yerde katı kar haline getirilir. Aklara önce şeker-yumurta sarısı karışımı katıp yedirilir, sonra elenmiş un ilâve ediHp kaşıkla karıştırılır.
5 Kek hamurları daima ısıtılmış fırına konur. Fırının özelliğine göre hamur hazırlanırken (hazırlama durumu dikkate alınarak) fırın ısıtılır. Isısı ortadan biraz hafif hararette olmalıdır.
6 Pişerken fırın kapağı açılmaz.
7 Termostatsız elektrikli fırınlar fazla ısındığından hamur pişerken arada bir fırın söndürülüp yakılır.
8 Kekler pasta tenceresinde pişiriliyorsa ısısı ortadan hafif hararete ayarlanır.
9 Kekler soğuduktan sonra kabından çıkarılır. Alt kısmı üste gelmek üzere servis tabağına yerleştirilip üzerine pudra şekeri serpilir.

|
Kek Yapmanın Püf Noktaları |
 |
Gül
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10637 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc177950
Gönderme Tarihi: 28.May.2024
232 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çay saatlerinin lezzetli eşlikçisi kekler, birbirinden farklı çeşitlerle hazırlanır. Her kekin dokusu, lezzeti, malzemeleri ve sunum şekli bir diğerinden farklı olabilir. Pişirirken iyi sonuç almak için, malzemenin gramajı, lezzet uyumu ve kullanım şekli doğru ayarlanmalıdır.
Fırına atıldığı anda mis gibi kokmaya başlayan, nefis kekler yapmak için bilinmesi gereken püf noktaları var. Kek yaparken bazı noktalara dikkat edilmezse, tüm malzemelerin çöpe gitme ihtimali doğar..
Kek hazırlarken kullanacağınız malzemenin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
Kek için önce yumurtaları çırpıp, şekeri ekleyin ve birlikte yeniden çırpın. Daha sonra sıvı yağ, süt gibi sıvı malzemeleri, en son da unu ekleyin.
Kekinizi mikserle çırpacaksanız karıştırma işlemine düşük devirde başlayıp daha sonra yüksek devirde devam edin. Harca un ekledikten sonra ise mikserin düşük devrini kullanın.
Kekinize ekleyeceğiniz unda topak kalmaması için eleyerek harca katın.
Kabartma tozunu da unla birlikte elerseniz harca eşit olarak dağılır ve kekiniz daha iyi kabarır.
Kek yaparken meyve, fındık, ceviz gibi malzemeler kullanacaksanız hamurun yarısını ayırın. Kalan hamura bu malzemeyi ekleyip karıştırın. Kalıba önce ayırdığınız sade hamuru, daha sonra malzemeli olanı dökün. Bu şekilde hazırladığınız malzemelerin dibe çökmesini önlemiş olursunuz.
Kekin kalıptan kolay çıkması için kalıbı önce yağlayın, sonra unlayın ve üzerine hamuru dökün. Kalıba aldığınız hamuru bekletmeden fırına verin.
Kek pişirirken fırını önceden ısıtın. 180 derece, 40-45 dakika kek pişirmek için idealdir.
Pişme esnasında fırının kapağını açmayın. Kekiniz kabarmaz.
Pişip pişmediğini anlamak için kekin orta kısmına bir kürdan ya da bıçak batırın. Hamur bulaşmadan temiz olarak çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir.
Keki fırından çıkardıktan sonra kalıbın içinde soğutun. Kalıptan çıkarmak için silkeleyin, eğer bu şekilde çıkmıyorsa bir bıçağın ucunu kalıbın kenarlarına gezdirerek kalıptan ayırın.

|
Kek Yapımının Püf Noktaları |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1923 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc184055
Gönderme Tarihi: 25.Tem.2025
14 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kek yaparken kullanacağınız malzemeler oda sıcaklığında olurlarsa kekiniz daha iyi kabarır.
Kek hazırlarken çırpma işlemi için plastik ya da cam kapları tercih edin.
Karıştırmada kaşık kullanacaksanız, kaşığı önceden süte batırırsanız üzerine hamur yapışmasını önlemiş olursunuz.
Kek yaparken malzemeleri yumurta, şeker, sıvıyağ ve un sıralaması ile ekleyin.
Sıvıyağ yerine margarin ya da tereyağı kullanacaksanız, önce eritilmiş veya oda sıcaklığındaki margarin ya da tereyağını şekerle çırpın, üzerine yumurta ve unu ekleyin.
Keklerinizde karbonat yerine kabartma tozu kullanmayı tercih edin.
Kekinize katacağınız unu kabartma tozu ile birlikte elerseniz hem topak kalmaz hem kabartma tozu homojen olarak karışır. Böylece kekiniz daha iyi kabarır.
Çırpma işlemini mikserle yaparsanız, önce yavaş daha sonra hızlı devri kullanın.
Kekinize un ekledikten sonra mikserin yavaş devrini ya da çırpma teli kullanın.
Un ilavesinden sonra, hamur sulanabileceği, bu da kabarmasını engelleyeceği için fazla karıştırmayın.
Meyveli kek yaparken kestiğiniz meyveleri hamura katmadan önce üzerine un serperseniz dibe çökmelerini önlemiş olursunuz.
Kek hamuruna meyve, fındık, ceviz gibi malzemeler ekleyecekseniz hamurun 1/3 kadarını ayırın. Kalan kısma harç malzemesini ekleyip karıştırın. Kalıba önce ayırdığınız sade hamuru, daha sonra diğerini dökün. Böylece eklediğiniz malzemelerin dibe çökmesini önlemiş olursunuz.
Hamurun kalıba yapışmasını önlemek için kalıbı önce yağlayın, sonra unlayın ve daha sonra üzerine hamuru dökün.
Hamuru kalıba döktükten sonra eşit olarak yayılmasını sağlamak için sağa solla hafifçe sallayın.
Kalıba aldığınız hamuru bekletmeden fırına verin. 180 derece ısı kek pişirmek için idealdir.
Kekinizin iyi kabarıp pişmesi için fırını önceden ısıtın ve pişme sırasında fırının kapağını açıp kapamayın.
Kekin üzeri kızarmışsa ancak içi daha pişmemişse üzerini alüminyum folyo ile kapatıp pişirmeye devam edin.
Pişip pişmediğini anlamak için kekinize kürdan ya da bıçak batırın.
Hamur bulaşmadan temiz olarak çıkıyorsa kekiniz pişmiştir.
Pişen keki fırından çıkardıktan sonra kalıptan çıkarmadan soğutun.
Kalıptan çıkarmak için silkeleyin, eğer çıkmıyorsa bir bıçakla kalıbın kenarlarını gezdirerek kurtarın.
Kekiniz piştikten sonra ıslak bir bez üzerinde 5-10 dakika bekleterek de kalıptan çıkarabilirsiniz.
Tazeliğini koruması için kekinizi soğuduktan sonra kapalı bir kap içinde ve kuru bir yerde muhafaza edin.

|
|
Kek yaparken dikkat edilecek hususlar Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|