|
Kefir |
|
gulsimsir
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.01.2006
Mesajlar: 180
|
Kısa URL: https://ml.md/lc914
Gönderme Tarihi: 19.Oca.2006
7,349 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kefir yapılısında esas olarak inek sütü kullanılır . Bunun evlerde ve süt fabrikaların da yapılısı birbirinden farklıdır. Burada evlerdeki yapılısından bahsedeceğiz. Kefir yapılısında kullanılacak sut 5 dakika kadar iyice kaynatıldıktan sonra ( esasen marketlerden alınacak kutu veya sise sütleri kullanılmalıdır, bu durumda kaynatma işlemine gerek yoktur, çok az ısıtarak 20 - 25 C ye getirmek yeterlidir! ) bir kaba konur ve 25 C ye soğutulur. Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 litre ye 10 gram kadar kefir tanesi katılır iyice karıştırılır. Kabın kapağı kapatılır ve sut 20 - 25 C de kalacak sakilde kap bir yere bırakılır.
Soğuk havalarda kabın etrafı bezle sarılır. Kabın 20 - 25 C ler de olması sağlanır . Bu sıcaklık yoğurt yapmak üzere sütun mayalandığı dereceden düşüktür. Zira yoğurt için mayalama sıcaklığı 42 - 45 C dır. Bu yüzden kefir yapımında sut sıcaklığı serce parmağıyla kontrol edilecek olunursa, sıcaklığın ve soğukluğun hissedilmediği bir derecede süte kefir denesi katılır. Kap içindeki sut normal olarak 18 - 24 saat sonra pıhtılaşır. Pıhtılaşma suresi üzerine süte katılan kefir tanesi miktarı, bekleme sırasındaki sütun sıcaklığı etkili olmaktadır. Soğuk havalarda kabın etrafı sarılmaz ise sütun sıcaklığı, düşeceğinden bazen pıhtılaşma gecikir veya hiç gerçekleşmez.
Pıhtı yanı kefir olusunca buzdolabına alınır ve soğuyuncaya kadar burada bekletilir. Buzdolabından alınan kefir, denelerin ayrılması için bir kabın üzerine yerlestırılen plastik süzgeçten ( bu çök önemli, zira kefir oluştuktan sonra hiç bir şekilde tel veya alımın yum gibi metallerle temas etmemelidir ! ) gecırılır.Süzgeç üzerinde kalan deneler hemen kefir yapımında kullanılabileceği gibi yıkanarak bir su bardağı içerisinde buzdolabında bir hafta, kadar saklanabilir. Saklanmak istendiği zaman deneleri örtecek kadar bardağa su koymak gerekir.
Elde edilen süzüntü hemen içilir veya 2 - 3 gün buzdolabında, kalabilir. Bu sure içinde kefirde biraz asit, alkol ve karbondioksit oluşur, dolayısıyla tat daha ekşimsi ve aroma değişir.
|
Kefir Yapımı |
|
gerilla
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.08.2020
Mesajlar: 25 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc152640
Gönderme Tarihi: 28.Ağu.2020
500 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 litre günlük inek sütü
1 litre günlük keçi sütü
2 yemek kaşığı kefir mayası
Oda ısısındaki keçi ve inek sütünü, temiz cam kavanoza veya plastik bir kaba boşaltın. İçine temiz su ile yıkanıp süzülmüş kefir mayasını ekleyin. Silikon bir spatula veya ahşap kaşıkla karıştırın. Kabın ağzını temiz bir mutfak bezi veya kağıt havlu ile kapatıp paket lastiği veya iple sabitleyin. Kefiri doğrudan güneş ışığı almayan, oda sıcaklığında mayalanabileceği bir yere kaldırın. Olgunlaşması için en az 2 gün bekleyin. Mayalanması tamamlanan kefiri temiz bir cam kaba, plastik bir süzgeç yardımı ile süzün. Tekrar homojen bir kıvam alması için ahşap veya plastik spatula ile karıştırın. Hazırladığınız kefiri 1 hafta buzdolabında saklayarak tüketebilirsiniz.
|
Kefir Yapımı |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc152290
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2020
461 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 litre süt
1 yemek kaşığı kefir tanesi
Önce sütü kaynatın ve kaymağını üzerinden alın. Ardından süte kefir tanelerini ekleyin.
Kullandığınız kabın metal olmamasına dikkat edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Kabınızın üzerini temiz bir bez ile kapatın.
20-25 °C'de kalacak şekilde karanlık bir ortamda 2 gün kadar sütü bekletin. Bu sürede süt pıhtılaşacaktır.
Mayalanmış olan bu sütü plastik bir süzgeç ya da tülbent yardımıyla süzün.
Dilerseniz kefirinizi bu şekilde tüketebilir, dilerseniz içine meyve taneleri ekleyebilirsiniz.
|
Kefir Yapımı |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc157443
Gönderme Tarihi: 24.Nis.2021
417 defa indirildi / yazdırıldı
|
Plastik süzgeç
Tahta kaşık
Cam kavanoz
Süt
Kefir mayası
İlk olarak çiğ süt temin ediyoruz. Çünkü marketlerden satın aldığımız pastörize sütlerle kefir yapamayız. Kullanacağımız süt yeni sağılmış ve çiğ olmalı. Şayet çiğ süt bulamadıysanız marketlerden cam şişede günlük süt alabilirsiniz. Sütün sıcaklığının oda sıcaklığında olması gerekir. Mayalamak için sütün sıcaklığının 25 derecenin üzerinde olmaması gerekir.
Daha önceden satın aldığımız kefir mayasını, tahta kaşık yardımıyla süt ya da suyun içinden süzerek alın.
Daha sonra oda sıcaklığına gelmiş olan sütümüzün içine yavaş yavaş aktarıyoruz.
Cam kavanozunuzun kapağını kapatın ve süt ve kefir taneciklerinin mayalanması için bekletiyoruz.
Kefirin mayalanma işlemi ortalama 8 ile 24 saat arasında değişmektedir.
Ara ara kontrol ederek, pürüzsüz olup olmadığını kontrol edin.
Kıvamının daha yoğun olmasını istiyorsanız 48 saat bekletmeniz gerekecektir.
Mayalamış olduğunuz kefirin olup olmadığını anlamak için cam kavanozun dışından baktığımızda kesik süt kıvamını görmeniz gerekir. O zaman kefiriniz olmuş demektir.
Not: Kefir mayalarken sütünüzün oda sıcaklığında olması gerekir. Kullandığınız süt eğer çiğ süt ise, kaynatma işleminden sonra oda sıcaklığına gelene kadar soğumasını beklemelisiniz. Sütün üzerini hava alması için asla örtmeyin. Kefir mayalarken kullandığınız su klorsuz ve içme suyu kalitesinde olmalıdır. Süzerken kullandığınız süzgeç metal olmamalı, plastik malzemeden yapılmış olmalıdır. Mayaların ölmemesi için bu şart. Kullandığınız kavanoz camdan yapılmış olmalıdır.
|
Kefir |
|
bozayı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.07.2020
Mesajlar: 53 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc155991
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2021
406 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yemek kaşığı kefir tanesi
1 adet büyük cam kavanoz
1 litre süt (oda sıcaklığında)
Plastik süzgeç
Bir cam kavanozun içine kefir taneleri konulur.
Üzerine oda sıcaklığındaki süt ilave edilir.
24-48 saat arası beklemeye alalım.
Mayalanan kefir bir süzgeçten geçirilir ve servise hazır hale gelir.
Bardağa alınarak içilir.
|
Kefir |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158458
Gönderme Tarihi: 23.Haz.2021
402 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 litre günlük süt
Kefir mayası
Kefir mayasının içindeki tanecikleri plastik kaşık yardımıyla sürahinin içerisine koyalım.
Ortalama 25 derece sıcaklıkta olan sütü üzerine dökelim.
Sürahinin ağız kısmına streç filmle kapatıp üzerine birkaç tane delik açalım.
Eğer kefiri kışın yapıyorsanız kenarına bir havluyla sarmanız gerekir.
24 saat dolduktan sonra kefir tanecikleri kendilerini yukarı doğru kaldırmış oluyor.
Taneleri ayırmak için sütü plastik süzgeçten süzüyoruz.
Ayırdığımız taneciklerle hemen tekrar mayalama yapabiliriz.
Eğer mayalama yapmayacaksak yıkayıp bir kavanoz içerisinde saklayalım.
Üzerini geçecek kadar su ekleyelim taneciklere ve buzdolabında saklayalım.
Hazır olan kefiri buzdolabında saklayabilir ya da hemen tüketebilirsiniz.
Not: Kullanılan kaşık, süzgeç mutlaka plastikten olmalı. Karanlık bir odada mayalama işlemi yapılmalı. 24 saat bekletilmeli. Sütün ısısı ılık olmalı. Kefir tanecikleri canlıdırlar her hafta 1 kez mayalama için kullanılabilir. Kefir tanelerine iyi bakarsanız artıp büyüyebilirler. Kafkasya bölgesinde yeni doğan bebeklere 1 yaşına kadar kefir yedirirlermiş.
|
Kefir |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178341
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2024
134 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
100 gram kefir tanesi
2 litre çiğ süt
Derin bir tencere içerisine sütü alın ve kısık ateşte kaynatmaya başlatın. Süt iyice kaynadığında ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin. Süt ılımaya başladığında üzerinde kaymak oluşur. Bu kaymakları tahta kaşıkla alın. Süt soğuduğunda içerisine kefir tanelerini dökün ve tahta kaşık ile karıştırın. Hazırladığınız karışımı cam kavanoz içerisine alın ve üzerini bezle örterek, kapatın. Kavanozu oda sıcaklığında 24 saat boyunca saklayın. Bir gün sonra bezi kaldırın, sütün üzerinde pıhtılaşmalar göreceksiniz. Bunları gördüğünüzde kavanozun kapağını kapatın ve buzdolabında bir gece bekletin. Bir gece sonra kefiri plastik süzgeçten ya da tülbentten geçirin ve pıhtılardan arındırın. Hazırladığınız kefiri cam şişelerde ve buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri iki gün içerisinde tüketmelisiniz. Afiyet olsun.
Not: Hazır kefir mayası üniversitelerin maya hazırlayan ziraat fakültelerinden, organik ürün satan firmalardan, internet üzerinden satış yapan kefir mayası satıcılarından alabilirsiniz. Ayrıca Organik ürün satışı yapan aktarlardan kefir mayası temin edebilirsiniz.
|
Kefir |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178847
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2024
59 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 litre taze süt (tercihen tam yağlı)
1-2 yemek kaşığı kefir tanesi (mayası)
Cam kavanoz
Plastik süzgeç
Tahta veya plastik kaşık (metal kullanmamaya dikkat edin)
Temiz bir tülbent veya peçete
Sütü bir tencereye alın ve kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
Kaynadıktan sonra sütü oda sıcaklığına soğumaya bırakın. (Bu adım pastörize olmayan süt kullanıyorsanız gereklidir. Pastörize süt kullanıyorsanız direkt olarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.)
Oda sıcaklığına gelen sütü cam kavanoza dökün.
Kefir tanelerini ekleyin ve tahta veya plastik kaşık ile hafifçe karıştırın.
Kavanozun ağzını tülbent veya peçete ile kapatın ve lastik bant ile sabitleyin.
Kavanozu doğrudan güneş ışığı almayan, oda sıcaklığında (20-25°C) bir yerde 24-48 saat boyunca bekletin. Bu süre zarfında süt, kefir tanelerinin etkisiyle fermente olacaktır.
Fermentasyon süreci tamamlandıktan sonra kefiri plastik süzgeç ile süzün. Kefir taneleri süzgeçte kalacak, fermente edilmiş kefir ise altındaki kaba geçecektir.
Süzgeçte kalan kefir tanelerini soğuk su ile nazikçe yıkayın.
Süzülen kefiri cam şişe veya kavanoza aktarın ve buzdolabında saklayın. Ev yapımı kefir, buzdolabında yaklaşık 1 hafta boyunca tazeliğini koruyacaktır.
Yıkadığınız kefir tanelerini bir sonraki kefir yapımı için kullanabilirsiniz. Taneleri hemen kullanmayacaksanız, az miktarda süt içinde buzdolabında saklayabilirsiniz.
Not: Kefir, fermente edilmiş bir süt içeceği olup, probiyotik özellikleri sayesinde sindirim sistemini destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
|
|