| 
 | 
| Kaz Tiridi (Samsun) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc116302 Gönderme Tarihi: 20.Nis.2016
 3,371 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.kulturportali.gov.tr
 
 1 adet bütün kaz
 300 gr bulgur
 600 gr kaz suyu
 Yeteri kadar pide
 Tuz
 
 Temizlenen kazın deri ve bağırsak civarındaki yağları küçük küçük doğranarak bir kapta eritilir. Bütün olarak haşlanmış kazın suyundan iki kepçe su ve tuz konur. Yufkalar dilim dilim kesilerek yağlı suya batırılıp bir tepsiye dizilir. Kaz suyu ile pişen bulgur pilavı tepsiye dökülür. Üzerine eritilmiş kaz yağından gezdirilir. Kaz eti parçalara ayrılarak pilavın üzerine konur. Yağlanmış yufka ile yenilir.
 
 Not: Samsun'un her ilçesinde yapılmakla birlikte daha çok iç bölgelerde yoğun olarak yenilmektedir.
 
 
  
 
 | 
| Kaz Tiriti (Samsun) | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc154706 Gönderme Tarihi: 11.Arl.2020
 530 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://karadeniz.gov.tr
 
 Kaz
 Bulgur
 Yufka
 Undur
 
 Kaz Kesildikten sonra tüyleri iyice temizlenir. Karnı yarılarak iç organları ve iç yağları çıkarılır. Yüzülen kazın eti yeterince su ve tuz konarak bir tencerede pişirilir. Pişen kaz eti kemiklerinden alınarak küçük parçalara bölünür ve bir tepsiye konur. Tencerede pişen kazın et suyu bulgura konularak bulgur pilavı hazırlanır. Kaz Tirit ekmeği, buğday ununun hamurundan açılır. Hamur, oklava veya merdane ile ince yufka haline getirilir. Sac üzerinde pişirilen yufkalar katlanarak, üçgen şekilde sekiz parçaya bölünür. Bu işler devam ederken kazın iç ve dış yağları küçük parçalar halinde kesilerek bir tencere veya tavada eritilir. Bu yağın içerisindeki kıkırdaklar alınarak daha önce pişirilen bulgur pilavına katılır ve pilava damak tadı vermesi sağlanır. Yufkalar eritilen kaz yağı ile bir kaşık üzerine dizilerek yağlanır. Büyükçe tepsiye önce bulgur pilavı; sonra üzerine bolca küçük parçalara ayrılmış kaz etleri konur. Tepsinin kenarına tirit ekmekleri yerleştirilir.
 
 Not: Tirit daha ziyade kış aylarının uzun gecelerinde bir araya toplanan erkeklerin sohbet toplantıları için hazırlanan bir yemektir. Tirit sadece bir yemek çeşidi değil, insanların sosyalleşmesine sebep olan olgulardan biridir. Birlik ve beraberliğin pekişmesini sağlamak amacıyla bazen köy odalarında, bazen köyün ileri gelenlerinin evlerinde tüm köylülerin katılımıyla geleneksel olarak yapılmaktadır. Bu nedenle tirit yemeği sevgiyi, muhabbeti, cömertliği, birlik ve beraberliği ifade etmektedir. Kırmızı et veya tavuk etiyle de yapılabilen tirit, Samsun'un birçok ilçesinde kaz etiyle yapılır. Tirit için yetiştirilen kazlar, kış aylarında besiye alınırlar. Böylece daha yağlı ve lezzetli olurlar.
 
 
   Fotoğraf "dolu" tarafından gönderildi. 13.12.2024
 
 
 | 
| Tirit (Samsun) | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc162086 Gönderme Tarihi: 27.Arl.2021
 394 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 Kaz eti 1 Kg.
 Yufka
 Tuz
 
 Kaz eti tuzlu suda haşlanır. Pişince parçalara ayrılarak servis tabağına alınır. Suyu derince bir kaba konur. Bu suya yufka batırılarak ıslatılıp kaz eti ve pilav ile birlikte yenir.
 
 
  
 
 | 
| Kaz Tiridi (Samsun) | 
|  | Selver Somuncu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 25.05.2007
 Mesajlar: 1024
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc172500 Gönderme Tarihi: 06.Haz.2023
 330 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 bütün kaz
 2 su bardağı bulgur
 1 adet soğan
 1 çorba kaşığı tereyağı
 Su
 Tuz
 Tiridi için:
 3 su bardağı un
 1 tatlı kaşığı tuz
 Su
 Kaz eti suyu ve yağı
 
 Bir bütün kaz tencereye alınır. Sıcak su ilave edilip pişmeye bırakılır. Pişince fırında kızartılır.
 Pilavı için; soğan, tereyağı ve sıvı yağ karışımında kavrulur. Bulgur ilave edilip kavrulmaya devam edilir. Sıcak su ve tuz ilavesiyle pişirilir. Tiridi için un, su, tuz karıştırılarak hamur yapılır. Küçük bezeler merdane ile açılır. Teflon tavada veya sacda pişirilir. Üçgenler kesilir. Kazın haşlandığı yağlı suya batırılan tiritler tabağa alınır, bulgur pilavı ve kaz etiyle servis yapılır.
 
 
  
 
 | 
| Kaz Tiridi (Samsun) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc179155 Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2024
 415 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Kenan Pala
 
 Bütün kaz 1 adet
 Bulgur 300 gram
 Kaz eti suyu 600 mililitre
 Yufka Yeteri kadar
 Tuz Yeteri kadar
 
 Temizlenmiş bütün kaz özel olarak hazırlanan ocakta çengele asılarak pişirilir.
 Bu şekilde pişirildiği takdirde kazın altına akan yağı toplamak için bir tepsi yerleştirilir.
 Akan bu yağ tirid olarak adlandırılır. Tercihe göre haşlayarak da pişirilebilir. Haşlayarak pişirilecekse öncelikle bağırsak ve deri civarından alınan yağlar doğranarak uygun bir tavada eritilir.
 Ardından haşlama işlemi gerçekleştirilir. Haşlama suyu kullanılarak bulgur pilavı yapılır.
 Haşlanan kazın suyundan bir miktar alınarak eritilen yağa tuz ile birlikte eklenir.
 Yufkalar dilimlenerek yağlı suya bandırılıp uygun bir tepsiye dizilir.
 Kazın haşlama suyu ile pişirilen bulgur pilavı tepsinin içine dökülür.
 Üstüne eritilmiş kaz yağı gezdirilir. Haşlanan kaz eti parçalanarak pilavın üstüne yerleştirilip servise hazırlanır.
 Odun ateşinden hazırlanan ocakta çengele takılarak pişirildiğinde de sunum şekli aynıdır.
 
 Not: Özellikle kış aylarında tüketilen kaz tiridi Samsun mutfak kültürünün en geleneksel tariflerinden biridir. Kazın lezzetli olması için kaz yetiştirenler kazların hareket ettiği alanı daraltma gibi bir takım özel teknikler kullanmaktadır. Kesimi yapılan kazların yolumu yağının muhafaza edilebilmesi için kuru yolum tekniği ile yapılır. Kaz iç kısımdaki yağlarının korunması için bir gün derin dondurucuda bekletilir. Gevrekleşmesi için ise kepekle sıvanıp yıkanır. Kazın pişirilmesi için boynundan asılabileceği bir demir bulunan özel ocaklar kullanılır. Pişen kazdan akan yağlar ocağın altındaki tepside birikir bu biriken yağa tirid adı verilir. Yemek de adını buradan almaktadır. Kaz tiridi yemeği, Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği tarafından 27.12.2011 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.
 
 
  
 
 | 
| Kaz Tiridi (Samsun) | 
|  | dolu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 28.01.2014
 Mesajlar: 3325
 Şehir: Denizli
 | Kısa URL: https://ml.md/lc181243 Gönderme Tarihi: 12.Oca.2025
 116 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Kaz
 Bulgur
 Yufka
 
 Kaz kesildikten sonra tüyleri iyice temizlenir. Kanatları, pişileri yağlamak amacıyla saklanır.
 Kazın yağı bir bıçakla yüzülerek alınır. Karnı yarılarak iç organları ve iç yağları çıkarılır.
 Yüzülen kazın eti yeterince su ve tuz konarak bir tencerede pişirilir. Pişen kaz eti kemiklerinden alınarak küçük parçalara bölünür ve bir tepsiye konur.
 Tencerede pişen kazın et suyu bulgura konularak bulgur pilavı hazırlanır.
 Kaz tirit ekmeği, buğday ununun hamurundan açılır. Küçük lokmalar haline getirilen hamur, oklava veya merdane ile ince yufka haline getirilir.
 Sac üzerinde pişirilen yufkalar katlanarak, üçgen şekilde sekiz parçaya bölünür. Bu işler devam ederken kazın iç ve dış yağları küçük parçalar halinde kesilerek bir tencere veya tavada eritilir. Ve kıkırdak şeklini alana kadar yağlar pişirilir.
 Bu yağın içerisindeki kıkırdaklar alınarak daha önce pişirilen bulgur pilavına katılır ve pilava damak tadı vermesi sağlanır. Sekiz parçaya ayrılan yufkalar eritilen kaz yağı ile bir kaşık üzerine dizilerek yağlanır.
 Tirit yemeği hazır hale gelmiştir. Büyükçe tepsiye önce bulgur pilavı; sonra üzerine bolca küçük parçalara ayrılmış kaz etleri konur.
 Tepsinin kenarına tirit ekmekleri yerleştirilir. Tirit ekmeğinin elle alınıp kaz eti ve pilavın üzerine çökertilerek yenmesi oldukça lezzetlidir. Yanında üzüm hoşafı, ekşi çalkalaması ayrı bir damak tadı kazandırır.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |