| 
 
 
 | 
Kayseri Yağlaması | 
  | 
Şükran Arık 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.06.2007 
Mesajlar: 25 Şehir: Kayseri | 
Kısa URL: https://ml.md/lc15628 
Gönderme Tarihi: 24.Haz.2007 
5,885 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 su bardağı un
 
1 adet yumurta
 
1 su bardağı ılık su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 paket tereyağı
 
İçi İçin;
 
2 adet kuru soğan
 
250 gr. kıyma
 
3 çorba kaşığı sıvıyağ
 
15-20 dal maydanoz
 
Karabiber
 
Tuz
 
Üzeri İçin:
 
1 kase yoğurt
 
2-3 diş sarımsak
 
Tuz
 
 
Yumurta un, su ve tuzdan oluşan yumuşak kıvama yakın bir hamur yapılır. Hamur dinlenirken iç hazırlanır. Çok ince doğranmış soğanlar, sıvıyağda kavrulur. Kıyma eklenir, suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Tuz, karabiber katılır, kıyılmış maydanoz eklenir, ateşten alınır.
 
Dinlenen hamurdan limon kadar parçalar alınır, oklavayla teflon tava çapında (25-30 cm.) açılır. Teflon tavada 2 yüzü yağsız pişirilir. Daha sonra 2 yüzü tereyağıyla yağlanır, servis tabağına 1 adet pişmiş yağlama, üzerine kıymalı iç olmak üzere kat kat, 4 kat konur. Bu şekildeyken keskin bir bıçakla artı şeklinde dörde kesilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt konarak servise sunulur.
 
 
 
  
 | 
Kıymalı Yağlama (Kayseri) | 
  | 
SonaY 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.07.2005 
Mesajlar: 262 Şehir: Diyarbakır | 
Kısa URL: https://ml.md/lc58183 
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2010 
4,276 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru İçin:
 
5 su bardağı un
 
1 çorba kaşığı zeytinyağı
 
1 çorba kaşığı maya
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yeterince ılık su
 
Sosu İçin:
 
250 gr. kıyma
 
2 büyük soğan
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı biber salçası
 
125 gr. margarin
 
2 adet sivri biber
 
Kırmızı biber
 
Maydanoz
 
Tuz
 
Üzeri İçin:
 
Sarımsaklı yoğurt
 
 
Kuru maya un ile karıştırılır. Sonra diğer hamur malzemeleri katılıp yumuşak bir hamur yapılır.15-20 dakika mayalanması için bekletilir. Hamurdan tenis topu büyüklüğünde bezeler alınıp, tabak büyüklüğünde açılır.
 
Yağsız teflon tavada pişirilir. Bir tavada kıyma, soğan, biber ve maydanoz kavrulur. İçerisine salça eklenip karıştırılır. 1 çay bardağı kaynamış su eklenip, biraz pişirilip ateşten alınır.
 
Bir tepsiye pişen hamur yani şebit konur. Üzerine karışımdan sürülür. Daha sonra üstüne diğer şebit konur ve yapılan karışımdan üstü sıvanır. Aynı işlem harç bitene kadar üst üste konularak yapılır. Daha sonra dörde bölünerek üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
Yağlama (Kayseri) | 
  | 
GazapRuzgarı 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 28.06.2007 
Mesajlar: 17 Şehir: Aydın | 
Kısa URL: https://ml.md/lc16097 
Gönderme Tarihi: 07.Tem.2007 
3,157 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 kişilik Gerekli malzeme:
 
Yarım kg un, 
 
1 yumurta
 
1  su bardağı su, 
 
tuz
 
250 gr margarin veya tereyağı
 
İç malzemesi:
 
250 gr kıyma, 
 
2 soğan
 
2  çorba kaşığı sıvıyağ
 
1  demet maydanoz 
 
Tuz, karabiber 
 
Sos malzemesi: 
 
100 gr yoğurt
 
2  diş sarımsak, 
 
tuz
 
 
1 Un, yumurta, su ve tuzu karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurun.
 
2 Soğanları ince ince doğrayıp sıvığda pembeleştirin. Kıymayı ilave edip kavurun. Tuz ve karabiberini ekleyip ateşten alın. Doğranmış maydanozu ilave edip karıştırın.
 
3 Hamurdan yumurta büyüklüğünden parçalar koparıp oklava ile yaklaşık 30 cm çapında açın. Her birini ısıtılmış sac üzerinde çevirerek pişirdikten sonrda yağlayın.
 
4 Hazırladığınız sac ekmeklerinden birini servis tabağına alıp üzerine kıymalı harç yayın. 1 kat ekmek, bir kat içli kıyma şeklinde malzeme bitene kadar üst üste sıralayın. Yağlamayı keskin bir bıçak yardımıyla 4'e bölün.
 
5 Sarımsakları ezip tuzla birlikte yoğurda ilave edin ve çırpın. Yağlama'nın üzerine yayıp servis yapın.
 
 
 
 
Fotoğraf "ay ışığı" tarafından gönderildi. 31.10.2019
  
 | 
Kayseri Yağlaması | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc100662 
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2014 
3,095 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 su bardağı un
 
1 adet yumurta
 
1 su bardağı ılık su
 
1 tutam tuz
 
4 yemek kaşığı margarin
 
250 gram kıyma
 
2 adet kuru soğan
 
1 tutam pul biber
 
1 tutam maydanoz
 
1 tatlı kaşığı salça
 
 
Un, su, yumurta ve tuzdan hamur yapın, 10 dakika dinlendirin, tavaya bir kaşık margarin alın ve soğanları kavurun tuz biber ekleyin, maydanozuda katın hamurdan yumurta büyüklüğnde parçalar alın ve merdaneyle açın yağsız tavada iki tarafınıda pişirip yağ sürün tabağa alın. Tüm hamurlar bitince başka bir tabağa bir yağlı lavaş biraz kıymalı harç şeklinde kat kat koyun ve keserek servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Yağlama (Kayseri) | 
  | 
AyGölgesi 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 31.03.2006 
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc87576 
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2013 
2,653 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Melikgazi Belediyesi
 
 
½ Kg un 
 
1 tatlı kaşığı un 
 
Kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya, 
 
Alabildiği kadar su 
 
İÇİ İÇİN ; 
 
300 Gr kıyma 
 
2 baş kuru soğan 
 
2 adet domates rendesi 
 
1 yemek kaşığı salça
 
Tuz ,baharat 
 
1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvıyağ
 
 
Un, su, tuz, maya ile yumuşak hamur yoğrulur cevizden büyük bezeler alınarak oklava ile açılır teflon tavada pişirilir.
 
Tavaya yağ ve kıyma yerleştirilerek kavrulur doğranmış soğanlar, domates, salça, tuz baharat,ilave edilerek bir müddet daha kavrulmaya devam edilir bir su bardağı su ilave edilerek 5 dk kaynatılır pişirilen içten yufkaların üzerine 2 yemek kaşığı üzerlerine yayılır bu şekilde üst, üste, konularak yerleştirilir bıçakla dörde bölünerek servis tabağına alınır sarımsaklı yoğurt ve maydanoz ile servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
Yağlama (Kayseri) | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc105718 
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2015 
2,314 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 
Sosu için:
 
300 gram kıyma
 
4-5 kaşık zeytinyağı
 
5 adet sivri biber
 
3 adet orta boy soğan
 
2 bardak rendelenmiş domates
 
2 bardak sıcak su
 
Tuz
 
Karabiber
 
Kırmızıbiber
 
Pul biber
 
Hamuru için:
 
4 su bardağı un
 
10 gram yaş maya
 
1,5 bardak su
 
 
Soğanlar ince bir şekilde doğranır yağ ve biberle birlikte tencerede kavrulur. Tencerenin içine kıyma eklenir ve birkaç kez çevrilir. İçine rendelenmiş domatesler, sıcak su katılarak yarım saat kaynatılır. Tuz, karabiber, pul biber eklendikten sonra sos hazır hale gelir.
 
Hamurun yapılışı: Üç bardak un hamur kabına eklenir, unun ortası açılarak içine yaş maya koyulur. Suyun bir kısmı mayanın üzerine dökülür ve unla kapatılır. Un kabarıp yer yer çatladıktan sonra beyaz un elenir, aldığı kadar ılık su eklenir. Ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Mayalanması için üzeri örtülerek ılık bir yerde bekletilir. Hamur kabardıktan sonra bir yumurtadan biraz büyük yirmi bezeye ayrılır. Her bir beze yirmi santim çapında açılır. Açılan bezeler sac üzerinde pişirilir. Tüm yufkalar pişirme işlemi bittikten sonra geniş bir tabağa konulur. Üzerine de sos, sonra yufka ve tekrar sos olacak şekilde yağlama hazırlanır. Sonra dört parçaya bölerek sarımsaklı yoğurtla ikram edilir.
 
 
Not: Kayseride mevcut bir bağ kültürü vardır. Kayseride havanın güzel olduğu günlerde bağa gidilir. Yağlama yemeği bağ kültürüyle özdeşleşmiş yöresel bir yemektir. Bağda sac üzerinde pişirilen yağlama kentleşme süreciyle birlikte mutfakta, sac yerine ocak ve tavada pişirilmeye başlamıştır.
 
Yağlama, adı itibariyle de yağlı, sarımsaklı, yoğurtlu sunulan sıcak bir yemek olmasından dolayı kız isteme, söz, nişan, düğün, doğum gibi özel günlerde tercih edilen bir yemek değildir. Yağlamanın yeri daha çok misafir sofraları, günlük sofralardır. Yapımında kullanılan malzemeler her mevsim bulunabildiğinden mevsimlik bir yemek değildir.
 
Kayseride bu yemeğin yapılışını bilmeyen kadın sayısı çok azdır. Yemeğin yayılışında ise yine kadının rolü oldukça büyüktür. Yemeğin yapımı anneden kıza geçerek devam etmiştir.
 
 
 
 
Fotoğraf "baron" tarafından gönderildi. 20.08.2019
  
 | 
Kayseri Yağlaması | 
  | 
istiridye 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.07.2016 
Mesajlar: 26 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118571 
Gönderme Tarihi: 31.Tem.2016 
2,209 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Feyza Ünlü
 
 
İç harcı için:
 
300 gr kıyma
 
2 adet soğan
 
2 adet yeşil biber
 
3 adet domates
 
1 çay bardağı su
 
Pul biber
 
Karabiber
 
Kırmızı toz biber
 
3 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Hamuru için:
 
2 çay bardağı süt
 
2 çay bardağı su
 
Tuz
 
½ paket kuru maya
 
Aldığı kadar un
 
Sos için:
 
1 kase yoğurt
 
2 -3 diş sarımsak
 
 
Hamur malzemelerini yoğurma kabına sırasıyla alıp ununu azar azar ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın ve dinlenmeye bırakın. Hamur dinlenirken içini yapın kıymayı tencerede yağ ile kısık ateşte rengi dönene kadar kavurun. Sonra küçük küçük doğranmış soğan ve bireri ekleyip kavurmaya devam edin.ardından küçük küçük doğranmış domatesleri ekleyin. 5 dakika pişirdikten sonra 1 çay bardağı su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Yeterince piştikten sonra tuzunu ve baharatlarını atıp ocağın altını kapatın. Dinlenen hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın. Her bir bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açın ve teflon tavada (yağsız şekilde) arkalı önlü kızartın. Pişen lavaş ekmeklerinin üzerini örtün ki kurumasınlar. Servis ederken her lavaşın üzerine kıymalı harçtan 2-3 yemek kaşığı sürüp üst üste dizin. Dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt dökebilirsiniz dilimleyerek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Yağlaması | 
  | 
kaktüs 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.08.2016 
Mesajlar: 24 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118679 
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2016 
2,148 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Dürdane Kara
 
 
4 su bardağı un
 
Tuz
 
½ paket yaş maya
 
Su
 
Harcı için:
 
300 gram kıyma
 
½ çay bardağı sıvı yağ
 
1 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)
 
2 adet orta boy soğan
 
3 adet domates
 
Tuz
 
Karabiber
 
1 yemek kaşığı salça
 
½ çay bardağı su
 
Sosu için:
 
Sarımsaklı yoğurt
 
 
Hamur ılık su ile yoğrulur. Mayalanmaya bırakılır. (20 dakika kadar) Küçük bezelere ayrılır ve ince bir şekilde açılır. Açılan bazlamalar teflon tavada yada sacta pişirilir. Harcın hazırlanışı için; kıyma kavrulur. Soğanlar küçük küçük doğranır ilave edilir. Sıvı yağ eklenir. Domatesler küp küp doğranır salça eklenerek bir müddet pişmeye bırakılır. Tuz karabiber eklenir. Yarım çay bardağı su elenir ve bir müddet daha pişirilmeye bırakılır(1-2 dakika) Pişen bazlamalar arasına hazırlanan harç bazlamaların arasına kat kat konularak bir bıçak yardımı ile kesilir ve hazırlanan sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Yağlaması | 
  | 
kayıt 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2016 
Mesajlar: 22 Şehir: Edirne | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118871 
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2016 
1,952 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg un
 
1 bardak süt
 
1 paket maya
 
1 kg kuzu kıyma
 
2 orta boy soğan
 
3-4 adet yeşil ve kırmızı biber
 
2 adet orta boy domates
 
1 bağ maydanoz
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
2 kaşık tereyağı
 
Su
 
Tuz
 
 
Süt, su, un, maya, tuz ile yoğurulmuş ve bekletilmiş ekmek pişirme kıvamına gelmiş hamur; küçük bezeler haline getirilip açıldıktan sonra tavada arkalı önlü kıvamda pişirilir.( İyice kabarmış olmalı) Hamur bezinde üzeri örtülerek kuruması önlenir ve biriktirilir. Haricen; önce ince doğranmış 2 baş soğan, 3-4 adet doğranmış yeşil ve kırmızı biber yağda kavrulur. 1kg kıyma (iki kez çekilmiş ve kuzu eti olacak) içine konularak ağzı kapalı pişirilir ara ara karıştırarak; kabukları soyulmuş 2 orta boy (ben soymuyorum) küçük doğranmış domatesler pişen ete eklenir. Birlikte domatesler ölmeyecek kadar pişirilir. Son olarak tereyağ ve kıyılmış maydanoz eklenir ve mini bir tık kaynar (ben kaynatmıyorum.. maydanozlar diri olmalı) altını kapatıp kapağını örterek bekleyin. Pişirilmiş şebit ( bazlama ekmekler ) 1 şebit 2 kaşık kıymalı malzeme eklenerek tepsilenir ortadan dörde bölerek sarmısaklı yoğurt ile birlikte servis yapılır.. Üçgen parçalar köşelerinden tutularak bükülür; yoğurda batırılarak bir lokmada ağzınıza atılır.
 
 
 
  
 | 
Yağlama (Kayseri) | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc117616 
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2016 
1,835 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Nedime Arzu
 
 
4 su bardağı ılık su
 
1 su bardağı ılık süt
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
1 paket yaş maya
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
2 su bardağı un (aldığı kadar)
 
Kıymalı harcı için:
 
½ kg kıyma
 
1 su bardağı sıvı yağ
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
5 adet soğan
 
2 adet yeşil biber
 
2 adet kırmızı biber
 
5 adet domates
 
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
 
1 su bardağı sıcak su
 
1 tatlı kaşığı tuz, kırmızı pul biber
 
 
Hamuru için bir kaba yaş mayayı, ılık sütü, ılık suyu koyalım ve mayayı eritip kabarmasını bekleyelim. İçine sıvı yağı, tuzu koyalım ve karıştıralım. Unu azar azar ilave edelim ve ele yapışmayan bir hamur yoğuralım. Hamuru 30 dakika dinlendirelim. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparalım. Oklava ile servis tabağı ebatlarında açalım. Açtığımız hamurları teflon tavada arkalı önlü kızartalım. Kıymalı harcı için soğanları biberleri robottan geçirelim. Domatesleri ince ince küp şeklinde doğrayalım. Kıymayı suyunu salıp çekene kadar kavuralım. İçine sıvı yağı, tereyağını, soğanları, biberleri, domatesleri ilave edelim ve iyice karıştıralım. Sonra salçaları, kırmızı pul biberi, tuzu, sıcak suyu ilave edelim ve orta ateşte pişirelim. Kızarttığımız hamurların üzerine hazırladığımız kıymalı harçtan sürelim ve üst üste dizelim. Yağlamaları dörde kesip sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis yapalım.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Yağlaması | 
  | 
İ 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.09.2014 
Mesajlar: 539 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc147377 
Gönderme Tarihi: 19.Arl.2019 
1,825 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
4 su bardağı un
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Su
 
İçi İçin:
 
2 adet kuru soğan
 
250 gr. kıyma
 
3 çorba kaşığı sıvıyağ
 
15-20 dal maydanoz
 
Karabiber
 
Tuz
 
 
Hamur için un, tuz ve alabaildiği kadar su katılarak orta sertlikte bir hamur yoğurulur.
 
Hamur biraz dinlendirildikten sonra ceviz kadar parçalar yuvarlanır, oklava ile servis tabağı büyüklüğünde açılır.
 
Isıya dayanıklı bir tava ısıtılarak açtığımız hamurlar iki taraflı olarak pişirilir.
 
İçi için, soğan ince ince kıyılır, bir tencereye yağ konur, soğanlar kavrulur, biraz yumuşadıktan sonra kıyma atılır, beraberce kavrulur.
 
Maydanozlar ince ince kıyılır, pişen kymanın üzerine eklenir, tuz ve karabiber serpilir, biraz çvirdikten sonra ateşten alınır.
 
Pişen saç ekmeklerinin biri alınır, üzerine ince bir sıra iç serilir, onun da üzerine tekrar bir yufka ekmeği ve onun da üzerine tekrar bır sıra iç yayılır.
 
Bu şekilde bütün yufka ve içler bitirilir. Sıcak olarak sofraya götürülür.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Yağlaması | 
  | 
nazgül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.10.2018 
Mesajlar: 42 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc141573 
Gönderme Tarihi: 29.Mar.2019 
1,050 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
http://www.hurriyet.com.tr
 
 
400 gram kıyma
 
1 adet soğan
 
2 adet yeşil biber
 
1 adet iri domates
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
Yarım demet maydanoz
 
3 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Karabiber
 
Tuz
 
1 çay kaşığı kimyon
 
Kırmızı toz biber
 
Üzeri için:
 
1 su bardağı yoğurt
 
2 diş sarımsak
 
Tuz
 
Hamuru için:
 
3 su bardağı un
 
1 çay kaşığı yaş maya
 
Tuz
 
1 su bardağı ılık su
 
 
Yoğurma kabına unu alın, ortasını açın, tuz ve maya ekleyin. Ilık suyu yavaş yavaş ilave edin ve hamuru yoğurun. Hamur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurma işlemine devam edin. Nemli bir bez altında 30 dakika mayalanmaya bırakın.
 
İç harcı için soğan ve biberi ince ince kıyın. Yağ ilave ederek soteleyin, kıymayı koyun ve suyunu çekene kadar pişirin. Domatesi rendeleyin, eriyene kadar pişirin. İnce ince kıydığınız maydanozu, salçayı ve baharatları da ilave edin, hepsini 2 dakika daha pişirin.
 
Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın ve tatlı tabağı büyüklüğünde açın. İşlemi tüm hamur bitene kadar devam ettirin, sonra iyi ısınmış tavada pişirin.
 
Pişen hamuru kendi büyüklüğünde bir tabağa yerleştirin. Üzerine hazırlanan harçtan tüm yüzeyini kaplayacak şekilde sürün. 5'er kat dizdikten sonra tüm malzeme bitene kadar işlemi devam ettirin.
 
Dizme işlemi bittikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağ gezdirin.
 
 
 
  
 | 
Kıymalı Yağlama (Kayseri) | 
  | 
mükemmel 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.02.2018 
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc131662 
Gönderme Tarihi: 03.Şub.2018 
1,020 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
Hamur İçin:
 
1 kilo un
 
20 gr. Maya
 
Alabildiği kadar ılık su
 
Tuz
 
Sosu için:
 
Yarım kilo kıyma
 
Yarım çağ bardağı zeytinyağı
 
1 baş soğan
 
1 adet domates
 
1 adet yeşil biber
 
2 diş sarımsak
 
Karabiber
 
Kimyon
 
Yarım kaşık salça
 
 
Hamuru için, un hamur teknesine konur. Maya ılık suda eritilir. Malzemelerin hepsi karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur yarım saat bekletilir. Hamurda ceviz büyüklüğünde parça alınıp, oklava yardımıyla 2 mm kalınlığında yuvarlak olacak şekilde açılır.  İstenirse saç veya tavada pişirilir.
 
Sosu için, sıvı yağ tencereye konur. Küçük doğranmış soğanlar, yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçası, kıyması eklenir. Kıyma biraz kavrulur. Diğer malzemelerde karıştırıldıktan sonra, yarım su bardağı su eklenip, 5 dk. Kısık ateşte pişirilir. Öncede pişirilen ılık hamurların üzerine sürülür. Sürülen bütün hamurlar, üst üste konur. Bu iş bittikten sonra, Hamurlar 4 eşit parçaya kesilerek yoğurtla servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Yağlaması | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc147297 
Gönderme Tarihi: 10.Arl.2019 
994 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru:
 
4 bardak un
 
10 gr. kuru maya
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı toz şeker
 
2 bardak ılık su
 
Harcı:
 
350 gr. az yağlı dana kıyma
 
2 tane büyük boy soğan
 
3 tane domates
 
4 tane yeşil biber
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
Yarım yemek kaşığı domates salçası
 
Sıvı yağ
 
Tuz
 
Karabiber
 
Pul biber
 
Su
 
 
Öncelikle unumuzu karıştırma kabına alıyoruz. Ortasına havuz açıyoruz. Unun üzerine tuzu serpeliyoruz. İçine mayayı ve şekeri koyuyoruz. Biraz ılık su ekleyerek mayanın erimesini sağlıyoruz. Daha sonra kenarlardan unu ala ala yoğurmaya başlıyoruz. Bu arada ılık suyu iki bardağa tamamlıyoruz. Ne kadar çok yoğurursak o kadar lezzetli olacaktır. Yoğurma işlemi bitince üzerine nemli bir bez kapatıyoruz ve bir saat kadar mayalanmasını bekliyoruz.
 
Bu arada harcı için, soğanları çok küçük küçük  doğruyoruz.
 
Domateslerin kabuklarını soyuyoruz ve küçük küpler halinde doğruyoruz veya rendeliyoruz.
 
Biberlerin tohumlarını alıp, ince ince doğruyoruz.
 
Tavaya kıymamızı koyuyoruz ve suyunu salıp, çekene kadar kavuruyoruz.
 
Suyunu çektikten sonra soğanları ekleyip, kavurmaya devam ediyoruz. Biberleri ekliyoruz.
 
Birkaç dakika sonra salça ilave ediyoruz ve kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
 
Daha sonra domatesleri ilave ediyoruz.
 
Tuzunu ve baharatını kattıktan sonra kavurmaya devam ediyoruz.
 
Daha sonra bir bardak sıcak su ekliyoruz ve kısık ateşte birkaç dakika pişirip, altını kapatıyoruz.
 
Kapağını kapatıp, harcın koyulaşmasını bekliyoruz.
 
Bu arada hamurumuzu 20 bezeye bölüyoruz. Bezelerimizi tezgaha un serperek pasta tabağından biraz daha büyük açıyoruz.
 
Teflon tavamızı ısıtıyoruz. Hamurlarımızı çok sertleştirmeden önlü arkalı pişiriyoruz.
 
Pişen yufkalarımızı sofra bezine sarıyoruz ve kapaklı bir kaba alıyoruz. Bu sayede yumuşak kalacaktır.
 
Büyük bir servis tabağına en alta bir yufka koyuyoruz ve üzerine harçtan yayıyoruz. Bu şekilde beş sıra yapıyoruz. En üste tekrardan harcımızdan koyuyoruz. Yani 4 tane beşli yağlamamız olacak, harcı azar azar koyun ki yetsin.
 
 
 
  
 | 
Kıymalı Yağlama (Kayseri) | 
  | 
lüle 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.02.2015 
Mesajlar: 36 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc131673 
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2018 
927 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
İnce kıyılmış soğan, biber ve domates ve kıyma kavrulur. Sacda pişirilen şepitler teker teker bir tepsiye konularak, kıyması üzerine yayılır.  Üst üste konulan şepitler 4 parçaya ayrılır. Sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis yapılır.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 07.06.2024
  
 | 
Yağlama (Kayseri) | 
  | 
haşmet baş 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.02.2019 
Mesajlar: 25 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc140832 
Gönderme Tarihi: 27.Şub.2019 
903 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4,5 su bardağı un
 
1 çay kaşığı tozşeker, tuz
 
1 su bardağı ılık su
 
21 gram (yarım paket) yaş maya
 
İçi için:
 
600 gram kuzu kıyması
 
3 çorba kaşığı tereyağı
 
3 adet orta boy soğan
 
2'şer adet kırmızı ve sivri biber
 
3 adet orta boy domates
 
2 adet kesmeşeker
 
Tuz, karabiber, pulbiber
 
1 su bardağı su
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
Üzeri için:
 
2 su bardağı yoğurt
 
3 diş ince kıyılmış sarmısak
 
 
Unu derin bir kaseye eleyip ortasını havuz şeklinde açın. 1 çay kaşığı tozşeker ve tuzlu ılık suda mayayı eritip unun ortasına dökün. Yeterince su ilave edip yumuşak bir hamurelde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek oda sıcaklığında 15 dakika bekletin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ince olacak şekilde pasta tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurları sacta veya yapışmaz yüzeyli bir tavada arkalı önlü kızartın. Yumuşak kalması için bir bez örtünün arasına sarın. Diğer tarafta tereyağında yemeklik doğranmış soğan ve kıymayı kavurun. İnce kıyılmış kırmızı ve sivri biberi ilave edip kavurmaya devam edin. Küp doğranmış domates, kesmeşeker, tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip domatesler yumuşayana kadar pişirin. 1 su bardağı suyun içinde salçayı açıp iç harca ekleyip 1-2 dakika kaynatın. Lavaş ekmeklerinin ilkini servis tabağına
 
alın ve üzerine iç harçtan serpin. Üzerine ikinci lavaş ekmeğini yerleştirin ve üzerine iç harçtan serpin. 5 sıra olacak şekilde aynı işleme devam edin. Lavaş ekmekleri bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Daha sonra üst üste dizilmiş yağlamaları 4 parçaya bölün. Sarmısaklı yoğurtla birlikte servis yapın
 
 
 
  
 | 
Kıymalı Yağlama (Kayseri) | 
  | 
patavat 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.02.2020 
Mesajlar: 37 Şehir: Van | 
Kısa URL: https://ml.md/lc148776 
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2020 
891 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Kayseri Büyükşehir Belediyesi
 
 
495 gr un
 
15 gr yaş maya
 
500 ml su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
500 gr kıyma
 
2 orta boy domates
 
8 adet yeşil biber
 
3 adet soğan
 
3 diş sarımsak
 
2 su bardağı yoğurt
 
1.5 yemek kaşığı biber salçası
 
1.5 yemek kaşığı domates salçası
 
1/2 çay bardağı zeytinyağı
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı tuz
 
 
Un ve tuzu karıştırın, ortasına bir çukur açıp mayayı koyun ve suyu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlayın.
 
İnce kıyılmış soğanı yağda birkaç dakika kavurup kıymayı ilave edin. Kısık ateşte kıymayı 5-6 dakika kavurun. Salça, tuz ve karabiberi ilave ederek 3 dakika daha kavurun.
 
Ufak doğranmış domates, biber ve 1 çay bardağı su ilave edip 8-10 dakika pişirin.
 
Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlayıp 20-25 cm çapında açarak sac üzerinde iki tarafını pişirin. Pişen hamurun üzerinde kıymalı içi yayarak üst üste dizin.
 
Sarımsaklı yoğurt ve arzu ederseniz ince kıyılmış maydanoz serperek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Yağlama (Kayseri) | 
  | 
marşandiz 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.12.2019 
Mesajlar: 28 Şehir: Nevşehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc147735 
Gönderme Tarihi: 07.Oca.2020 
842 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı un
 
1 yumurta
 
1 tatlı kaşığı silme tuz
 
Yarım su bardağı ılık su
 
Harç için;
 
400 gr kıyma
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
1 büyük yemeklik doğranmış soğan
 
1 adet yemeklik doğranmış biber
 
1 tatlı kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı pul biber
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Hamur malzemelerini derin bir kabın içinden yoğurun. Daha sonra hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıp dinlendirin.
 
Kıymalı harcı hazırlamak için bir tencereye kıymayı ve tereyağını alıp kavurmaya başlayın.
 
Kıyma suyunu çekince soğan ve biberleri ekleyin. Soğan solmaya başlayınca  salça ve pul biberi de koyarak kavurmaya devam edin. Bir su bardağı sıcak suyu ekleyip soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirin, tuzunu karabiberini ayarlayın. 
 
Bir yandan bezeleri unlu tezgahta oklava ile 15 cm çapında açıp kızgın yapışmaz tavada arkalı önlü pişirin. 
 
Servis tabağına pişirdiğiniz yufkadan bir tane yerleştirin, üzerine bir çorba kaşığı dolusu kıymalı harcı yayın.
 
Bir çorba kaşığı da suyundan gezdirin. Üzerine bir adet daha yufka yerleştirin.Diğer katları da aynı şekilde hazırlayın. Tüm lavaşlar bitene kadar bu işleme devam edin.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Yağlaması | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc153176 
Gönderme Tarihi: 21.Eyl.2020 
828 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://acunn.com
 
 
Hamuru için:
 
4 su bardağı un
 
1 su bardağı ılık su
 
1 su bardağı ılık süt
 
1 yemek kaşığı sıvı yağ
 
1 yemek kaşığı tuz
 
1 yemek kaşığı instant maya
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
İçi için:
 
350 gram kıyma
 
3 adet rendelenmiş domates
 
1,5 yemek kaşığı domates salçası
 
1 adet soğan
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı tuz
 
1/2 su bardağı su
 
 
İlk önce hamurumuzu hazırlıyoruz. Derin bir kabin içerisine ılık sütü ve suyu katıp mayayı çatalla eziyoruz. İçine sıvı yağ, şeker ve tuzu da katıp karıştırıyoruz. Yavaş yavaş unu katıp kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Ve mayalanması için yaklaşık 1 saat dinlendiriyoruz. 
 
Hamur dinlenirken kıymalı harcımızı hazırlıyoruz. Kıymayı suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Kıyma piştikten sonra içine tereyağı ve sıvı yağını katıyoruz ve küçük küçük doğradığımız soğan, sarımsak, biberleri ve domatesi katıp pişiriyoruz. Sonra içine domates ve biber salçasını katıyoruz. 1 çay bardağı suyu ve baharatları da katıp pişirmeye devam ediyoruz. Harcımız sulu bir harç olmalı.
 
Mayalanan hamuru lavaş şeklinde açacağız ve tavada pişiriyoruz. Tavaya kesinlikle yağ koymuyoruz. Tavayı ocağa koyup ısıtıyoruz ve hamuru tavaya sığacak büyüklükte açıyoruz ve tavada pişiriyoruz. Hamurun hepsini bu şekilde pişiriyoruz ve pişenleri soğutuyoruz. Harcımız ılık yufkalar soğuk olmalı yoksa yufkalar hamur olur. Soğuttuğumuz yufkayı servis edeceğimiz tabağa koyup üzerine harçtan her yerine gelecek şekilde sürüyoruz. Sonra yine yufka ve harç, yufkalar bitene kadar kat kat bu işlemi yapıyoruz. Bittikten sonra 4 e bölüp sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Yağlama (Kayseri) | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145818 
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2019 
778 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
 
Hamuru için:
 
4 su bardağı un 
 
1 küçük paket yaş maya 
 
1 su bardağı süt 
 
1 su bardağı su 
 
1 çay kaşığı tuz 
 
İçi için:
 
250 gram kıyma 
 
1 adet büyük domates 
 
1 adet soğan 
 
1 tatlı kaşığı domates salçası 
 
1 tatlı kaşığı biber salçası 
 
1 çay kaşığı toz biber 
 
1 avuç maydanoz 
 
1 çay bardağı zeytinyağı 
 
Tuz 
 
Üzeri için:
 
100 gram yoğurt 
 
100 gram süzme yoğurt 
 
2 diş sarımsak 
 
Tuz 
 
 
Un, su, tuz, maya, kullanılan suyun yarısı kadar süt eklenerek ekmek hamuru kıvamında hamur hazırlanır (Su ve süt mutlaka ılık olmalıdır.). 
 
5 adet beze, iki kişilik yağlama için yeterli gelir, hamurlar ortalama servis tabağı büyüklüğünde açılır. 
 
İçi için soğanlar ince ince doğranır bir tavada zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavrulur. 
 
Soğanlar pembeleşince kıyma eklenir ve arada bir karıştırılır. 
 
Domatesin kabuğu soyulur ince ince doğranır veya rendelenir. 
 
Kıyma pişmeye yakın önce salçalar ve toz biber eklenip karıştırılır ve ardından domatesler ilave edilir. 
 
1 su bardağı kadar kaynar su ekleyip kapağı kapatılır. 
 
İç harca 7-8 dk. sonra doğranan maydanozlar eklenir. 
 
Dövülmüş sarımsak,tuz ve yoğurtlar çırpılır. Bu sosun sulu olmasına dikkat edilmelidir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |